Generál Šándor: Čuk a Gek ve Vrběticích? Desítky kilo výbušnin. Musel pomoct místní. Info, časy, trasa, to nepíšou v novinách. Ukažte papír, leží u nás

21.04.2021 4:10 | Komentář

„Vstoupit do muničního skladu a do jednotlivých budov, kde je uskladněná munice, není jako jít do restaurace a vybrat si místo u stolu. Musíte to tam znát. A bez insidera, který vám to řekne, to nemůžete udělat,“ myslí si bezpečnostní expert Andor Šándor. „K odpálení dělostřelecké munice potřebujete desítky kilogramů výbušniny. Musel jim tam někdo pomáhat. A další věc je, kdo vyhodil v prosinci budovu dvanáct? A jak? Čepiga s Miškinem určitě ne, ti už tady nebyli. Že by se jim instalace povedla ve stejný den? A jak to, že tam byla tak dlouhá prodleva? To je řada otázek, které si musíme klást. Příběh, který je nám předkládán, má slabá místa,“ je přesvědčen.

Generál Šándor: Čuk a Gek ve Vrběticích? Desítky kilo výbušnin. Musel pomoct místní. Info, časy, trasa, to nepíšou v novinách. Ukažte papír, leží u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál v záloze Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby

Na pondělní tiskovce od premiéra Andreje Babiše zaznělo, že ve Vrběticích nešlo o státní terorismus, že bomby měly vybuchnout jinde a byla to zpackaná akce. Za což sklidil kritiku od opozice a části médií, že tím nahrává ruské propagandě. O den později se za svá slova o útoku na zboží omluvil a řekl, že jde o teroristický útok. Je to taková hra se slovíčky, ale dá se tato akce označit za státní terorismus, nebo ne?

„Když vyjdeme z nějaké definice terorismu, tak teroristický akt musí mít nějaký politický, náboženský nebo jiný požadavek, kvůli kterému se teroristická akce skupinou jednotlivců či podporovaná státem udělá. A to tady nemáme. Nejvyšší státní zástupce dokonce říká, že český právní řád takový pojem nezná. Je to však agrese. Je to útok – a je jedno, jestli na zboží, nebo člověka –, který se stal na našem území,“ zdůraznil bývalý šéf vojenské rozvědky generál Andor Šándor. „To je neoddiskutovatelné. I když to třeba chtěli udělat nějak jinak. Není důležitý úmysl, ale výsledek. A tím je agrese na našem území, která vyústila ve ztrátu lidských životů a k materiálním škodám,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz.

Ohledně výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 se konal zhruba dva roky poté soud a jako příčina byl určen výbuch zneschopnělých min. Ani slovo o cizím zavinění... BIS také tehdy varovala, že muniční sklady – nejen ve Vrběticích – jsou v příšerném stavu. Jak se na toto dívat v kontextu s dneškem? „Podle zpráv – které prosakují – se o pobytu a pohybu cizích státních příslušníků už vědělo. Zřejmě se tato stopa nikterak neprověřovala. Pokud by se prověřovala, musela by být součástí nějaké vyšetřovací verze policie a musela by se objevit u soudu. Tam se neobjevila. Takže byla podceněna, nebo nedoceněna z jakýchkoliv důvodů,“ uvedl generál.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…