Generál Šándor komentuje dnešní akci v Paříži: Šílenství! Snad to dobře dopadne

11.01.2015 15:30

Paříž je dnes hlavním městem světa. Tato slova pronesl francouzský prezident Francoise Hollande v souvislosti s dnešní akcí v Paříži na obranu svobody a republiky před teroristy. Události jsou přítomny i desítky státníků z různých koutů světa. Po masakru v Paříži je však tato akce i noční můrou pro zpravodajské služby.

Generál Šándor komentuje dnešní akci v Paříži: Šílenství! Snad to dobře dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andor Šándor

„Takováto akce, která se teď uskuteční, je noční můrou pro zpravodajské služby. Nikdo z těch lidí, kteří to mají zabezpečit, nemůže v klidu spát. Nikdo dnes není v Paříži schopen říct, že tam někdo není připraven zaútočit. Je to šílenství, které, doufejme, dopadne dobře,“ poznamenal k akci někdejší šéf Vojenské zpravodajské služby generál Andor Šándor ve vysílání ČT24 k dnešní monstrózní akci v Paříži, která má vyjadřovat jednotu světa po masakru v Paříži z poloviny tohoto týdne v redakci časopisu Charlie Hebdo. 

Evropské pokrytectví

Analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler k tomu dodal, že dvacet procent Francouzů považuje tuto akci za pokryteckou, ukazují to alespoň průzkumy. Řada lidí se totiž ptá, proč se nevyjadřovala výrazná podpora časopisu Charlie Hebdo ještě před tím, než došlo k brutálnímu útoku na redakci.

O jistém pokrytectví hovořil také Šándor, jenž poukazoval na to, že EU neustále hovoří o potřebě posílení bezpečnosti, ale ve skutečnosti pro to mnoho nedělá. Po 11. září 2001 k této otázce přistoupily zodpovědně jen Spojené státy. Konkrétně z Česka zní hlasy o solidaritě s Francií, ale bezpečnostní služby jsou nedostatečně financovány. Trpěly tím především mezi lety 2007 až 2009. I tohle se musí změnit, pokud po tajných službách chceme, aby v měnícím se světě pomohly zajistit naši bezpečnost.

Eichler se domnívá, že se to změní po masakru v Paříži. Upozornil také na to, že Francouzi demonstrují poměrně často, takže by si diváci neměli myslet, že se takováto obří akce odehrává ve Francii poprvé v historii.

Pochodu se za Českou republiku účastní premiér Bohuslav Sobotka s delegací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…