George Soros se zhrozil: Konec EU? Bez Itálie... Vážné obavy

22.05.2020 16:46

George Soros se bojí o osud Evropské unie. Informoval o tom například server CNBC. „Mimořádné okolnosti vyžadují mimořádná opatření. A věčné dluhopisy jsou právě takovým opatřením. V normální době by se o nich ani nemělo uvažovat. Pokud však o nich EU není schopna uvažovat nyní, nemusí být schopna přežít potíže, kterým v současnosti čelí,“ sdělil politický aktivista Soros. Prý by Evropskou unii mohla po Británii opustit Itálie. „Co by zůstalo z Evropy bez Itálie?“ tázal se americký miliardář.

George Soros se zhrozil: Konec EU? Bez Itálie... Vážné obavy
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros, sponzor politických neziskovek

Americký server CNBC přišel se souhrnem aktualit ohledně koronaviru. Epidemie má na svědomí po celém světě kolem pěti milionů nakažených, z čehož přes tři sta dvacet tisíc lidí nákaze podlehlo. Nejvíce nakažených je ve Spojených státech, kde se nakazilo přes 1,6 milionu Američanů.

Jednou z aktualit uvedených na serveru je však vyjádření miliardáře a liberálního aktivisty Georga Sorose. Ten dle Reuters naznačil, že koronavirus ohrožuje přežití Evropské unie. Soros uvedl, že poškození eurozóny koronavirem bude trvat déle, než si většina lidí myslí. Vývoj medicíny bude též trvat dlouhou dobu, jelikož jedním problémem tohoto viru je, že útočí na lidské orgány a rychle se vyvíjí.

Celý článek Reuters ZDE

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí

„Mimořádné okolnosti vyžadují mimořádná opatření. A věčné dluhopisy jsou právě takovým opatřením. V normální době by se o nich ani nemělo uvažovat. Pokud však o nich EU není schopna uvažovat nyní, nemusí být schopna přežít potíže, kterým v současnosti čelí,“ odpověděl Soros na dotazy novinářů. „Není to teoretická možnost; může to být tragická realita. Koronavirus a klimatické změny ohrožují nejen lidské životy, ale i přežití naší civilizace,“ dodal.

Princip věčných dluhopisů je takový, že emitent nikdy nesplatí jistinu, pouze jejich držitelům vyplácí úroky. Evropská unie by dle názoru Sorose měla prostředky získané prodejem věčných dluhopisů poskytovat právě těžce zasaženým zemím. „Většina peněz by směřovala do jižních zemí, protože ty byly zasaženy nejvíce,“ upřesnil Soros.

Soros též řekl, že aby si EU zachovala svůj rating AAA, aby mohla takový dluh vydat, tak by měla disponovat pravomocí zvyšovat daně, aby pokryla náklady na dluhopisy – proto Soros navrhl, že by tyto daně mohla EU jednoduše povolovat, nikoli je implementovat. „Existuje řešení,“ řekl Soros. „Daně mohou být schváleny; nemusí být implementovány.“

Kromě toho Soros dodal, že po Británii by mohla opustit Evropskou unii například Itálie. „Otázka, jak zabránit dalším zemím, aby následovaly Británii, je důležitá. Mám obavy zejména ohledně Itálie. Co by zůstalo z Evropy bez Itálie?“ tázal se.

Server CNBC též informoval o tom, že v Rusku přibyl rekordní počet mrtvých za den – koronaviru podlehlo za posledních 24 hodin 150 lidí. Celkem je v zemi evidováno 3249 mrtvých. Počet nakažených vzrostl v Rusku o téměř 9000 případů, celkem je v zemi přes 326 tisíc nakažených. Tím se stalo druhou nejvíce zasaženou zemí světa.

Celý článek CNBC ZDE

Dále server informoval o uvolňujících se opatřeních a vládní pomoci v USA, dáe téý o Číně, kde se rozhodlo, že pro rok 2020 se nebude nastavovat žádný cíl růstu ekonomiky.

Napsal o amerických miliardářích, kteří během pandemie zbohatli: „Američtí miliardáři mezi polovinou března a polovinou května zvýšili své bohatství o 434 miliard dolarů, přičemž generální ředitelé společností jako je Tesla Elona Muska či Facebook Marka Zuckerberga, téměř zdvojnásobili své individuální čisté jmění. Jeffovi Bezosovi z Amazonu narostlo bohatství společnosti o 31% na 147 miliard dolarů,“ uvedl CNBC.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…