Gratuluji, skvělý výsledek. Trpké dohry dnešního průzkumu, který posílá ČSSD na samé dno

04.06.2017 21:17

Václav Moravec v neděli odpoledne představil v ČT předvolební průzkum společnosti TNS Kantar, ve kterém je dnes nejsilnější vládní strana až na čtvrtém místě. Předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku (ČSSD) a jeho kolegy teď hodlá volit jen asi deset procent lidí. Líp jsou na tom komunisté, ODS a především hnutí ANO Andreje Babiše, které prý hodlá volit přes 31 procent lidí. Na sociálních sítích už Sobotka sklízí tvrdou kritiku.

Gratuluji, skvělý výsledek. Trpké dohry dnešního průzkumu, který posílá ČSSD na samé dno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Novinář Petr Kamberský na sociální síti Facebook konstatuje, že na stole leží už čtvrtý průzkum, ve kterém to se sociální demokracií nevypadá vůbec dobře. Přesnější by možná bylo říct, že strana padá do temné propasti a není jisté, jestli už nedopadla na dno.

„A není se co divit: málokdo z voličů ČSSD chápe, proč Babiše tak držela u Čapího hnízda, což je kauza, kterou chápe každý, a najednou, navíc chvíli před volbami, ho prohlásila za nepřijatelného u korunových dluhopisů (jimž rozumí málokdo). Sobotka ztratil srozumitelnost a čitelnost – U SVÝCH VOLIČŮ,“ napsal Kamberský.

Ani Babiš by prý neměl skákat radostí do stropu, protože o Češích se podle Kamberského ví, že nemají rádi příliš silné politické hráče. Favorité zpravidla získají menší množství hlasů, než jim předvídaly průzkumy. 

Zdá se tak, že ČSSD a ODS se zase sblížily, alespoň z pohledu voličských preferencí. Jako za starých časů.

Analytička Irena Ryšánková je k situaci v ČSSD stejně kritická. „Tak to gratuluji premiérovým poradcům, zejména Otovi Novotnému a Vladimíru Špidlovi,“ poznamenala ironicky. Pokud bude sociální demokracie pokračovat v tomto trendu, nemusí trvat dlouho a strana se vůbec nedostane do sněmovny, což by byl takřka politický rekord, soudí Ryšánková. Sluší se připomenout, že před čtyřmi lety ČSSD získala přes 20 procent.

„Poradci Hillary Clintonové nezůstávají svým úspěchům nic dlužni...,“ zasadila další ránu Ryšánková.

Stejně nekompromisní byl i analytik Štěpán Kotrba, když taktéž na sociální síti konstatoval, že průzkumy ukazují jedno jediné. Babiš prý vůbec nemusí být tak dobrý. Zato ČSSD je špatná. „Prognóza (v závorce minulý volební výsledek). ČSSD na polovině. Naučte se už konečně dělat politický marketing... Babiš není tak dobrý, to vy jste tak špatní,“ udeřil Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…