Gretu zatkli. Dvakrát. Nemám strach, ujistila

06.04.2024 21:32 | Monitoring

Jednadvacetiletá klimatická aktivistku Greta Thunbergová byla v sobotu dvakrát zadržena nizozemskou policií na protestu proti klimatickým změnám. Zúčastnila se protestu organizovaného skupinou ekologických aktivistů Extinction Rebellion, která zablokovala hlavní silnice a dálnice v Haagu na protest proti nizozemským dotacím na fosilní paliva, uvádí zahraniční média.

Gretu zatkli. Dvakrát. Nemám strach, ujistila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Švédská aktivistka Thunbergová se připojila ke stovkám protestujících, kteří se vydali na pochod z centra Haagu na nedalekou dálnici A12, která spojuje sídlo nizozemské vlády s dalšími městy včetně Amsterdamu, Rotterdamu a Utrechtu. Pochod zorganizovala extremistická ekologická skupina Extinction Rebellion (XR) - ti předtím dálnici obsadili a na několik hodin zablokovali dopravu, než byli postříkáni policejním vodním dělem a odvezeni.

V sobotu zablokovaly skupině přístup na dálnici desítky policistů, včetně několika policistů na koních, a varovaly, že pokud se účastníci pochodu pokusí dostat na silnici, „může dojít k násilí". Skandující protestující, kteří nesli transparenty s nápisy „Zastavte dotace na pohonné hmoty!" a „Planeta umírá!" a vlajky XR, se poté dostali do napjatého střetu s policií, uvedl list Le Monde.

Na sociální síti X kolují záznamy ze zadržení Thunbergové nizozemskou policií.

 

 

Thunbergová se během protestu připojila ke skandování. „Je důležité dnes demonstrovat, protože žijeme ve stavu planetární nouze," řekla aktivistka agentuře Agence France-Presse (AFP), zatímco policie blokovala pochodující. „Musíme udělat vše pro to, abychom této krizi zabránili a zachránili lidské životy," dodala.

Někteří aktivisté si však našli jinou cestu a zablokovali hlavní silnici poblíž dálnice, kde si - včetně Thunbergové - sedli na asfalt.

Na otázku, zda se obává policejního zásahu a zatčení, Thunbergová odpověděla: „Proč bych měla?" Krátce nato však byla zatčena a odvlečena policií do čekajícího policejního autobusu, kde byla zadržena spolu s dalšími aktivisty. Nizozemské národní tiskové agentuře ANP později telefonicky sdělila, že její zatčení proběhlo „klidně". „Nejde o zatčení. Jsem tu kvůli klimatu," řekla.

Mluvčí státního zastupitelství později potvrdil, že protestující byli krátce zadrženi a poté propuštěni. Nedlouho poté se však Thunbergová a někteří aktivisté vrátili a byli znovu zadrženi, tentokrát za blokování nedaleké křižovatky přímo ve městě, a odvedeni do čekajícího policejního vozu.

Mluvčí prokuratury Vincent Veenman agentuře AFP sdělil, že v současné době nebyla proti aktivistům vznesena žádná obvinění. „To se však může změnit, pokud budou lidé opakovaně zatýkáni za stejný přestupek," řekl Veenman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…