Gross nevysvětlil jeden milion a padla vláda! Kalouskův poslanec udeřil v Partii na Dienstbiera. Šlo o Čapí hnízdo

20.03.2016 12:16

Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanec Martin Plíšek (TOP 09) proti sobě zasedli v nedělní Partii FTV Prima. Shodli se na tom, že podnikání majitele Agrofertu, ministra financí a šéfa hnutí ANO, představuje problém. Vysvětlit by měl především Čapí hnízdo. „Dosud se v tom motal,“ konstatoval Dienstbier. Připomněl však i jeden problém Miroslava Kalouska (TOP 09). A Plíšek přešel do protiútoku.

Gross nevysvětlil jeden milion a padla vláda! Kalouskův poslanec udeřil v Partii na Dienstbiera. Šlo o Čapí hnízdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Hned zkraje došlo na Čapí hnízdo majitele Agrofertu, ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Myslím, že je třeba, aby Andrej Babiš vysvětlil všechny okolnosti této kauzy. Dosud se v tom motal,“ poznamenal na úvod Dienstbier. Podle jeho názoru se to musí vysvětlit i proto, že to poškozuje celou politickou scénu. „A pak z toho profitují protestní hnutí, jako je např. hnutí ANO,“ dodal. Vláda však podle jeho názoru má pokračovat, aby mohla dál pracovat ve prospěch voličů. Koaliční vládnutí sice nikdy není jednoduché, ale pokud Babiš rozptýlí pochybnosti, koalice bude fungovat dál.

„Pokud to důvěryhodně nevysvětlí, bude to mít dopad především na něj,“ zaznělo z úst člena vlády a senátora. Politický účet mu vystaví voliči. Případnou trestní odpovědnost musejí řešit odpovídající orgány.

Plíšek konstatoval, že Čapí hnízdo je zásadním problémem pro celou vládu. „Je to obrovský reputační problém nejen pro Andreje Babiše, ale pro celou vládu. Nechci to úplně srovnávat s rokem 2005, ale vzpomeňme si na kauzu expremiéra Stanislava Grosse, který měl vysvětlit, kde vzal, tuším, milion. A koaliční partneři nevěřili jeho křišťálově čistým vysvětlením. Celé to skončilo tím, že padla vláda,“ poznamenal Plíšek.

„Zdá se však, že to ČSSD nevadí, a z toho, co naznačuje ministr Dienstbier, vláda bude fungovat dál. ƒPan Babiš říká, že všeci kradnú, zatímco on čerpá dotace...  Kauza Čapí hnízdo ale není jedinou prošetřovanou firmou. Je tu ještě kauza firmy Agrotec, kterou také prošetřuje policie. A jsem zvědav, jaké další kostlivce má ještě ve skříni,“ zaznělo dále z úst poslance za TOP 09. Babiš o sobě tvrdí, že je čistý, ale není. To je prý celé.

Ministr Dienstbier ale ukázal prstem i na TOP 09. „Mimochodem, on i pak Kalousek měl problémy s bytem a je v politice dodnes.“ V souvislosti s hnutím ANO by si voliči mohli uvědomit, že protestní hnutí nenabízí řešení na problémy, které tepe. Je úkolem standardních čitelných politických stran, aby přesvědčily voliče, že skutečně dokážou problémy řešit.

Následně se hosté ve studiu shodli na tom, že je třeba upravit fungování velkých podnikatelů v politice. „Ale poslední slovo vždy budou mít voliči. Pokud zvolí podnikatele přes různé střety zájmů, tak s tím zákon mnoho neudělá... Ale je namístě se o těchto rizikách bavit,“ řekl Dienstbier. Připravované regulatorní návrhy by se ale dotkly až politiků, kteří uspějí v příštích volbách, a týkaly by se všech politiků, nikoli jen Andreje Babiše. „Z tohoto hlediska to není Lex Babiš,“ zdůraznil člen vlády.

Sluší se připomenout, že určitá opatření existují i dnes. I jiní členové vlády se museli vzdát svého podnikání v době, kdy byly členy vlády. Podle Plíška by ale legislativní opatření mělo zajít mnohem dál.

„Hra na referendum“

Ve druhé polovině pořadu došlo na návrh připravovaného vládního zákona o obecném referendu, pro který kabinet potřebuje i podporu opozice, neboť jde o zákon ústavní. Dienstbier věří, že tento zákon pomůže obnovit důvěru voličů v politický systém. Podle jeho názoru lidé mají právo rozhodnout, kdy se bude konat referendum a o čem. Samozřejmě s určitými výjimkami.

Plíškovi se však zdá, že je to jen hra na referendum. Přidal příklad. Představme si, že lidé v referendu rozhodnou, že se má rychlost na dálnicích zvednout na 200 kilometrů v hodině. Ale verdikt referenda nebude pro poslance závazný, takže takový zákon nebudou muset přijmout. „Vláda si tedy udělá drahý průzkum veřejného mínění,“ shrnul svou kritiku zákona.

Dienstbier ale trval na tom, že tento zákon má svůj smysl. Poslance sice nikdo nemůže nutit, jaké zákony mají přijímat, politici si budou muset umět před voliči zdůvodnit, proč v tom či onom případě stojí proti nim. Plíšek doplnil, že svého druhu referendum představují i volby. Lidé se v nich mohou vyjádřit a bohužel toho mnohdy nevyužívají. Stačí se podívat na volební účast v senátních volbách, v nichž uspěl i proti Plíškovi sedící Dienstbier. Možná by proto bylo lepší, kdyby se zákonodárci starali o to, aby lidem stálo za to chodit k volbám.

Povinná volební účast? Nechceme, shodli se hosté

Pár slov padlo také k tomu, že lidé mohou přijít s nějakým absurdním návrhem a je na politicích, aby tomu čelili. To je podle Plíška důvod k tomu, aby zákon o obecném referendu přijímán nebyl. Stačí přijmout konkrétní zákon na jedno chystané referendum, jak už se to ostatně stalo v případě referenda o vstupu do EU. Dienstbier však Plíškovu námitku označil za pokryteckou.

Vyhlašovat referenda ad hoc považuje za nesystémové. Připomněl také, že zákon obsahuje určité pojistky proti některým extrémním nápadům. „Na vypsání referenda je třeba získat 250 tisíc podpisů během půl roku a já pochybuji, že by se v tom případě nějaké absurdity někomu podařilo prosadit,“ vyjádřil svůj názor člen vlády.  

Oba pánové se však také shodli na tom, že povinná volební účast, jak ji prosazuje například prezident Miloš Zeman, není správnou cestou. Chtěli by nechat na lidech, zda se rozhodnou jít k volbám nebo ne.

Nakonec došlo i na otázku možnosti osvojit děti druhým partnerem v registrovaném partnerství osob stejného pohlaví. Dienstbier divákům sdělil, že na prvním místě je třeba chránit zájmy dítěte. Kdyby například biologický rodič zemřel při autonehodě a registrovaný partner by zůstal s jeho dítětem sám, neměl by dost práv k tomu, aby mohl pro dítě dělat maximum. Šlo by přitom o člověka, na kterého je dítě zvyklé, a nebylo by správné umísťovat ho třeba do ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…