Guaidó žene odpůrce Madura do ulic. Tam do nich najíždějí obrněné vozy

30.04.2019 20:59

„Začala závěrečná fáze svržení Madurovy vlády. Armáda je na straně lidu a na straně ústavy,“ oznámil Guaidó ve videu natočeném v úterý ráno na vojenské letecké základně Franciska Mirandy, nazývané též La Carlota, na okraji Caracasu. Na záběrech je obklopen několika vojáky a s opozičním lídrem Leopoldem Lópezem, který je už dva roky v domácím vězení.

Guaidó žene odpůrce Madura do ulic. Tam do nich najíždějí obrněné vozy
Foto: Wikipedia
Popisek: Juan Guaidó

Začala závěrečná fáze svržení Madurovy vlády. Armáda je na straně lidu a na straně ústavy,“ oznámil Guaidó ve videu natočeném v úterý ráno na vojenské letecké základně Franciska Mirandy, nazývané též La Carlota, na okraji Caracasu. Na záběrech je obklopen několika vojáky a s opozičním lídrem Leopoldem Lópezem, který je už dva roky v domácím vězení.

„Teď nastala ta chvíle. Nejen chvíle klidu a zdravého rozumu, ale také odvahy, díky které ve Venezuele opět zavládne mír,“ apeloval na voliče prozatímní prezident Venezuely Juan Guaidó.

Poté jeden z ministrů Madurovy vlády oznámil, že vládní jednotky potlačují „menší skupinu vojáků-zrádců“ v posádce na okraji Caracasu. Právě tam se podle opozičních médií nacházel i Guaidó, který za několik hodin odjel. „V současnosti čelíme malé skupině zrádců z řad vojenského personálu, která podporuje puč proti ústavě a míru v republice,“ sdělil venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez.

Odpůrci Madurova režimu vyšli do ulic a armáda proti nim na několika místech zasáhla. Vojáci věrní Nicolasi Madurovi proti nim před polednem nasadili vodní děla a obrněnce. Obrněné vozy najížděly do demonstrantů a použily vodní děla. Současný prezident Nicolas Maduro tvrdí, že má armádu zcela na své straně a vzpouru potlačí.

Od šesté hodiny ranní v Caracasu probíhají demonstrace, zároveň potyčky se složkami, které jsou stále věrné režimu, situace je poměrně nepřehledná. „Nelze v tuto chvíli říct, kolik vojáků stojí na straně opozice a kolik na straně vlády. Lidé se mohutně hrnou do ulic,“ uvedl pro Českou televizi odborník na Latinskou Ameriku Martin Rey. Jeden voják věrný Madurovi byl zraněn střelbou u základny La Carlota.

Guaidó svolal demonstraci na 1. května, ta má být podle něj i podle některých analytiků rozhodující pro konec Madurova autoritářského režimu. „Jako prezident Venezuely a legitimní šéf ozbrojených sil vyzývám všechny vojáky, aby nás podpořili v souladu s ústavou v tomto nenásilném boji,“ uvedl na videu Guaidó.

V reakci na úterní události ve Venezuele vyzvali někteří zahraniční politici k pokojnému přechodu země k demokracii a varovali před krveprolitím. Rusko venezuelskou opozici obvinilo z metod násilné konfrontace, z provokování nepokojů a ze snahy zavléct do incidentů armádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…