Ha ha Hamáček. Raději křesla než důstojnost. Internet se ČSSD směje, Kalousek se rozčiluje

21.11.2018 20:00

Je rozhodnuto. ČSSD při hlasování o nedůvěře vládě opustí sál. Po dnešním jednání předsednictva to oznámil předseda sociální demokracie Jan Hamáček s tím, že vedení strany rozhodlo jednomyslně. Za toto rozhodnutí se na sociální demokraty už snášejí slova kritiky o zbabělosti a alibismu. V podobném duchu se na sociálních sítích vyjádřilo například pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička nebo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Nechyběly ale ani typicky české fórky na adresu předsedy sociální demokracie.

Ha ha Hamáček. Raději křesla než důstojnost. Internet se ČSSD směje, Kalousek se rozčiluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na tiskové konferenci vedení ČSSD oznámilo, že se jeich poslanci hlasování o důvěře vládě aktivně nezúčastní a odejdou ze sněmovního sálu

Hamáček konstatoval, že pravicová opozice se sice rozhodla vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, ale v kuloárech pravicoví politici údajně poslance ČSSD žádají, aby vládu podrželi. „Naši občané si nezaslouží, aby Česká republika dostala ke stým narozeninám takovýto dárek. Já už týden vyzývám pravicovou opozici, aby řekla, jaký bude plán B. Ono je jednoduché vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, ale je třeba říci, co bude potom,“ uvedl Hamáček.   

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

„Kauza Andreje Babiše prostě není kauzou ČSSD. To je kauza Andreje Babiše, a to si musí vyřešit on,“ zdůraznil Hamáček s tím, že tyto osobní problémy Andreje Babiše celou vládu zatěžují. Strana proto přijala usnesení, že tím nejlepším řešením by bylo, kdyby Andrej Babiš opustil post premiéra a hnutí ANO nominovalo jiného člena. To se ale nestane.

ČSSD si je prý vědoma i toho, že by ji mohli nahradit tzv. nestraničtí odborníci za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, a tomu by se ráda vyhnula, protože chce dál prosazovat program ČSSD ve prospěch občanů. „Můžeme se domnívat, jací odborníci by to byli,“ zvedal varovný prst proti SPD Hamáček. Vláda ANO, SPD a komunistů je nejhorší alternativou pro Českou republiku, poznamenal místopředseda ČSSD Roman Onderka, který stál po boku Jana Hamáčka. 

Na Facebooku nad tímto prohlášením vyjádřil pirátský poslanec Ferjenčík lítost a jisté rozčarování z toho, že se sociální demokraté nakonec fakticky rozhodli podpořit ve vládě trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, který je podezřelý z maření vyšetřování. Vychází mu z toho proto jediné: Pro ČSSD jsou zjevně důležitější ministerská křesla než vlastní důstojnost.

Naopak mu přijde jejich rozhodnutí a odůvodnění paradoxní v situaci, kdy jsou stejně mnohdy ve sněmovním hlasování nahrazováni hnutím SPD. Tím, jak Andrej Babiš lpí na pozici premiéra, podle Ferjenčíka fakticky blokuje racionální řešení této krize, kterou způsobil tím, že zatáhl své děti do kauzy Čapí hnízdo. „ČSSD nezklamala, stáhli kalhoty kilometr před brodem,“ shrnul na závěr.

V následné diskusi pak komentující zajímalo, jaký by byl podle Ferjenčíka ale plán, kdyby se ČSSD přidala k opozici a co by se podle něj reálně pak stalo. Na to poslanec zmínil hned tři možnosti: a) premiérem by byl Brabec a koalice by pokračovala, b) ČSSD by nahradilo SPD, c) předčasné volby. Pravděpodobnost jednotlivých možností je podle jeho slov však obtížné vyhodnotit.

Ferjenčíkovy tři zmíněné možnosti ve svém výsledku glosoval Roman Kanda. Za a) je prý zbožné přání, na to by ANO nikdy nepřistoupilo a Babiše sami nesundají, za b) by šlo o katastrofu pro českou politickou kulturu a legitimizaci extremistů (KSČM jsou podle jeho slov oproti disociativnímu egomaniakovi Pitomiovi političtí profíci). A za c) vítězství ODS prý Kanda nechce.

Se svým názorem se nepáral ani Jakub Kolibík Mikuláš. Bez vytáček napsal, že je ČSSD jednoduše tak „podělaná“ ze ztráty vlády, že udělá cokoliv. Bezpáteřní Hamáček podle něj vlastně víc nedovoluje.

Objevil se i názor, že sociální demokracie je akorát ruka mafie. Uživatel jménem Mik Mikuláš doplnil, že důležité je, že to vypadá, jako že se o to sociální demokrati snažili. Jakým způsobem to prodali, je už prý jedno. Nelíbí se mu, že i přesto si hrají na demokracii a službu lidu.


V tomhle má největší prsty Zeman, který zablokoval situaci tím, že řekl, že by jmenoval zase AB. Pak se podělali v ČSSD, a to mne nepřekvapuje, ozvala se v diskusi Lenka Prikšová Zuská. Ta prý doufala, že by mohli alespoň tlačit na výměnu premiéra a byla by stejná koalice.

ČSSD ve skutečnosti už nic jiného nemá než pár postů na další tři roky. Možná kromě dezinformací o vlastním volebním potenciálu, míní zase Tomáš Mařík. 

Konečný postoj sociální demokracie v hlasování o důvěře vládě odsoudil také místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Ten hovoří o maximálním alibismu, podrobně jako většina opozičních stran. Vyčítá ČSSD, že místo aby se jasně vyjádřila, raději za sebe nechává rozhodnout ostatní.

Za pravdu mu v diskusi pod příspěvkem dal Martin Štěpán. I podle něj ze strany ČSSD jde o dokonalý alibismus. A připomněl tak Hamáčkova slova: „Tohle není naše kauza, tohle je kauza Andreje Babiše, my hlasovat nebudeme.“ „Chápu to správně, že by opoziční strany taky neměly hlasovat, když to není jejich kauza?“ divil se a navrhl, že by se tedy mohlo zavést takové pravidlo, že si o svých kauzách každá strana hlasuje pouze sama. Ideálně by měl asi hlasovat jen premiér, odpověděl mu na to značně pobavený Telička.

Od někoho to ale Telička za svůj názor pořádně schytal. Například uživatel Edmund P. Tuček mu napsal, že něco takového říká zrovna absolutně rovný nealibistický reprezentant svých voličů, za které se hrdě pere na půdě Evropského parlamentu. Anebo politický klaun, který po ANO vyšplhal do europarlamentu a pak se „osamostatnil“.

Daniel Kaválek však dal za pravdu Hamáčkovi v tom, že opoziční strany skutečně mohly přijít s návrhem, co by se dělo po případném odhlasování nedůvěry. A tím třeba i přesvědčit ČSSD, aby hlasovali pro.

Nechyběla ani reakce šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který v předešlých dnech tlačil na předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby jeho strana z vlády odešla. To, že ČSSD je ochotná rozpustit Sněmovnu a nezúčastní se hlasování, podle něj znamená jediné. A sice že podrží Babiše ve funkci premiéra. Má to prý stejný faktický důsledek jako hlasovat proti, akorát je to jen mnohem alibističtější.

I pod jeho komentářem se rozjela zajímavá diskuse. Valenta Miroslav napsal, že v ČSSD asi mají pocit, že jsou chytré horákyně, ale není to pravda. Jsou prý jenom neuskuteční srabi, kteří dávají napospas deset milionů občanů jednomu slovenskému gaunerovi.

Místo aby se ČSSD zasloužila o demokracii a o stát, tak se radši pos*ala. Koryta, chlapci, to jsou mocné čarodějky, viďte, rozčílila se ve svém komentáři uživatelka Ren Löffler. Dodala, že takhle kdyby se stavěla k problémům v práci ona, tak už je na chodníku. „Chtěli jste přeci do vlády s trestně stíhaným premiérem, tak si to teď vyžerete,“ vzkázala.

Výsledné vyjádření sociálních demokratů neušlo pozornosti ani recesistické stránce „Banánová republika“, která si pravidelně utahuje z české politické reprezentace a vymýšlí nejrůznější příhodné fórky. Nyní na svých facebookových stránkách přenesla situaci do veselejší roviny. A to v podobě ovocné přesnídávky s podobiznou předsedy ČSSD Jana Hamáčka, ke kterému dodala nápis „Bez chuti a bez názoru“ s dodatkem garance sloganu Babišova hnutí: ANO bude líp, vedle něhož se zase usmívá tvář prezidenta Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…