Hádejte, kolik Čechů má ušetřeno na dřívější důchod. Asi budete překvapeni

21.08.2013 10:44

Server Aktuálně.cz se věnuje takzvanému předdůchodu. Zjistil, že tuto novou možnost využívá pouze hrstka lidí. Jde o způsob, jak odejít dřív do důchodu a přitom si nijak nesnížit státní penzi. Stát tuto možnost dává v podobě takzvaného předdůchodu nově od letošního roku.

Hádejte, kolik Čechů má ušetřeno na dřívější důchod. Asi budete překvapeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé, ilustrační foto

Problém je prý v tom, že abyste mohli čerpat předdůchod, musíte mít v penzijním fondu statisícové úspory. Předdůchody v tuto chvíli čerpá zhruba jen stovka lidí v celém Česku. "Největším problémem je relativně nízká suma naspořených prostředků u klientů, kteří by o předdůchod měli zájem," říká Petr Brousil, mluvčí největší tuzemské penzijní společnosti ze stáje České pojišťovny.

Server uvádí příklady výpočtů. Pokud si prý lidé například spořili posledních deset let 500 korun měsíčně, mají na kontě něco málo přes 90 tisíc korun. Aby bylo možné čerpat předdůchod, je třeba mít na účtu minimálně 180 tisíc korun. Tato částka prý přitom postačí jen na nejkratší možné čerpání předdůchodu po dobu dvou let. Kdo by chtěl nové penze z třetího pilíře důchodového systému využít naplno, tedy po dobu pěti let, musel by mít naspořeno 450 tisíc korun.

„Pro předdůchod v celé jeho šíři - tedy aby neklesal samotný starobní důchod a aby stát za 'předdůchodce' platil zdravotní pojištění - je podle zákona potřeba mít na penzijním účtu takovou částku, která umožní vyplácet měsíční dávku alespoň ve výši 30 % průměrné mzdy. Při zahájení čerpání předdůchodu v roce 2013 se jedná o měsíční částku 7322 Kč, " dodává pro Aktuálně.cz Brousil.

Zájemce odrazuje i administrativní náročnost

Zástupci penzijních společností se dále shodují, že minimální zájem o novou penzi je způsoben i malou informovaností. „Často si prý lidé pletou předdůchod s předčasným důchodem, který vyplácí stát a na rozdíl od předdůchodu snižuje následný starobní důchod. Také se třeba obávají toho, že během pobírání předdůchodu nemohou pracovat, což není pravda," uvedla Daniela Velová, mluvčí ING Penzijní společnosti.

Zájemci o předdůchod již dnes mohou jednorázově své úspory v penzijním fondu navýšit tak, aby dosáhli na všechny výhody, musí ale splnit podmínku, kdy smlouva musí „být stará" alespoň pět let. Další brzdou pro větší zájem o předdůchody je údajně administrativní náročnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…