Hájek odhalil temno mediálního světa. Čtěte, proč noviny kopou za Ištvana

24.07.2013 10:30

S blížícím se hlasováním o důvěře Rusnokově vládě začínají média čím dál více spekulovat o možnostech podpory poslanců. Podle šéfredaktora Protiproudu Petra Hájka se díky tomu rychle zapomíná na prokurátorsko-policejní puč, který svrhl předchozí Nečasovu vládu.

Hájek odhalil temno mediálního světa. Čtěte, proč noviny kopou za Ištvana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

„Jako by parta žhářů zapálila dům, hasiči po čase oheň zlikvidovali a všichni se nyní pouze hádají, která firma se má ujmout jeho rekonstrukce,“ přirovnává Hájek. Přitom právě tento pohled zpátky nám podle něj může ukázat, o co šlo a kdo v této kauze usiloval o moc.

Podle Hájka se jedná o „nevolené elity“. Tento termín podle něj začala média razit pro ministry Rusnokovy vlády, aby zamaskovali, že takovými nevolenými elitami jsou ve skutečnosti oni. Proto prý každodenně bombardují ministry i prezidenta Zemana. „Dovolil si příliš. Vládní krize jsou přece její doménou. Oni rozhodují, jaká vláda vznikne, stejně tak jako mají – nebo se alespoň domnívají, že mají – v rukou výsledky voleb,“ píše Hájek.

Celý text Petra Hájka ZDE.

Je prý typické, že současné nejvlivnější mediální struktury hájí „prokurátorského pučistu“ Ištvana, o kterém Hájek již dříve napsal, že byl vyškolen v USA. „Proto 'Američan' Bakala a jeho Respekt a Hospodářské noviny pučisty obhajují a Nejvyšší soud napadají – a jsou proto stálými hosty havlistické České televize,“ soudí šéfredaktor Protiproudu. Hlavním zájmem je podle něj stále dostavba jaderné elektrárny v Temelíně.

Někde „mezi“ prý zůstávají MF DNES a Lidové noviny. „Ještě jsou sice německé, ale brzy je převezme Andrej Babiš a není jisté, zda bude jednat v německých či amerických zájmech,“ píše komentátor. Dále odhaduje, že právě o „zlanaření“ potravinářského magnáta se svede největší souboj.

Jednoznačně proti pučistům se pak staví týdeníky Reflex a Euro - ten první především kvůli osobě Zdeňka Bakaly, kterého němečtí majitelé listu ze srdce nenávidí. V Euru se zase projevuje vliv šéfredaktora Pavla Párala, tradičně blízkého Nečasovi a Kalouskovi.

Pro občany se však podle Hájka skýtá šance. Nastává léto, a proto se mohou na hrátky mediálních kouzelníků vykašlat, odjet k vodě a upocené stratégy sledovat spíše s pobavením.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…