Hamáček: Minimální mzda se blíží k hranici 40 tisíců, které jsme slíbili

03.09.2021 18:57

Růst průměrné mzdy v České republice podle oficiálních dat Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhl hodnoty 11,3 procenta. Průměrná mzda v tomto období činila 38 275 korun, což je o 3 893 korun více než ve stejném období minulého roku. Ministr vnitra Jan Hamáček ocenil fakt, že se již blíží k slíbené hodnotě 40 tisíc korun.

Hamáček: Minimální mzda se blíží k hranici 40 tisíců, které jsme slíbili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

„Před minulými volbami jsme slíbili, že průměrná mzda v naší zemi bude v roce 2022 okolo 40 tisíc korun. K této hranici se rychle blížíme. Naše účast ve vládě jasně ukazuje, že v prosazování programových priorit je ČSSD nejefektivnější stranou v parlamentu. Nikdo nedokázal prosadit tolik, jako my. Platy učitelů, růst rodičovské, důchodů, přídavků na děti, minimální mzdy, náhradní výživné a mnoho dalšího. To jsou reálné věci, které slíbila a prosadila ČSSD,“ uvedl ke zveřejněným výsledkům předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.
 
 
Podle ČSSD se jedná o dobrou zprávu především pro všechny zaměstnance, a to zejména v době rychlého zdražování.
 

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Ministryně práce a sociálních věci navíc připomíná, že během vlád ODS v této zemi například minimální mzda nerostla.
 
„ČSSD se podařilo vyvinout tlak nejen na její růst, ale i na růst platů zaměstnanců ve státní sféře, a tak vytvářet efektivní tlak na růst mezd v celé ekonomice. Díky tomu rostou zaměstnancům v naší zemi platy takovým tempem, jaké tato země nepamatuje. Klíčové ovšem je, že rostou platy lidem s nižší než průměrnou mzdou, na které ostatní politici zapomínají,“ zdůrazňuje Jana Maláčová.
 
Mzdy nejvíce rostly ve zdravotnictví a sociální péči, kde se projevilo proplácení mimořádných odměn za práci během pandemie. Nejmenší nárůst mezd je v odvětví veřejná správa, obrana a povinné sociální zabezpečení. 
 
Podle statistického úřadu je nejvyšší průměrná mzda v Praze, která ve druhém čtvrtletí činila 46 163 korun, celorepublikový průměr převýšila o skoro 8000 korun.
 
 
 
 
  

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…