Hamáček: Pokud Nečas či Peake lhali Klausovi, je to šokující

13.12.2012 14:52

Prezident republiky Václav Klaus se pozastavil nad tím, že ministryně obrany Karolína Peake den po svém nástupu odvolala svého prvního náměstka, generála Vlastimila Picka. Podle Klause prý buď premiér Petr Nečas povedl jeho, nebo Peake Nečase. Podle poslance ČSSD je šokující, pokud premiér či ministryně lhali vrchnímu veliteli ozbrojených sil Klausovi.

Hamáček: Pokud Nečas či Peake lhali Klausovi, je to šokující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

„Rozhodnutím jsem nesmírně překvapen. Měl jsem mnoho otazníků nad jmenováním paní Peake, ale byl jsem předsedou vlády ubezpečen, že bude zajištěna kontinuita fungování ministerstva a že tuto kontinuitu bude zajišťovat první náměstek ministra Vlastimil Picek. Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní,“ uvedl Klaus pro Novinky.cz.

Ať se Nečas a Peake vyjádří, zda obelhali Klause

„Karolína Peake postupuje v úplném v rozporu s tím, co řekla, že nebude podnikat personální kobercové nálety. Toto je atomová bomba. Odvolala skoro všechny ty, kteří měli o fungování armády nějaké ponětí. Mám velké obavy, kdo je nahradí,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček.

Upozorňuje ale ještě na závažnější věc. „Prohlášení prezidenta republiky považuji za velmi závažné. Je ze své funkce vrchním velitelem ozbrojených sil a pokud byl uveden v omyl, byla mu řečena nepravda, či mu přímo byla sdělena lež, tak je to alarmující a šokující. Pan premiér Nečas a paní ministryně Peake by se měli vyjádřit, jak to bylo,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Ve čtvrtek již Peake odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Po svém jmenování přitom tvrdila, že nechystá žádné velké personální změny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…