Hamáček podpořil řízení EU proti Maďarsku: Orbánovy kroky mě znepokojují

15.09.2018 8:15

Zatímco premiér Andrej Babiš hlasování některých českých europoslanců, kteří podpořili návrh na zahájení řízení proti Maďarsku, podle nějž by mohla být Maďarsku odebrána hlasovací práva v Evropské unii, označil za nesolidární – Jan Hamáček, který je pověřen vedením Ministerstva zahraničních věcí, má na středeční hlasování Evropského parlamentu jiný názor. Pro výzvu, aby Unie zahájila řízení proti Maďarsku kvůli porušování evropských hodnot, má podle svých slov pochopení, informoval server Novinky.cz.

Hamáček podpořil řízení EU proti Maďarsku: Orbánovy kroky mě znepokojují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Pověřený ministr zahraničních věcí a předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek oznámil, že jako předsedu ČSSD ho některé kroky vlády maďarského premiéra Viktora Orbána znepokojují. „Například jeho kroky ve vztahu k soudům, ve vztahu k nezávislým médiím,“ upřesnil. S europoslanci ČSSD, kteří se ke stanovisku Evropského parlamentu postavili různě, prý o jejich hlasování mluvit nebude.

Nejednalo se o žádný soud nad Maďarskem za jeho pozici k migrační krizi, uvedl ministr vnitra. „Tam se jednalo o vyjádření politického názoru poslanců EP na aktuální situaci v Maďarsku,“ řekl Hamáček. Připomněl, že partnerská strana ČSSD je v Maďarsku v opozici a její pohled na vládu Viktora Orbána je kritický. „Mám pochopení pro hlasování těch poslanců, kteří zahájili proces,“ doplnil.

Usnesení Evropského parlamentu ze čtyř poslanců ČSSD podpořil Miroslav Poche, který je zatím jediným kandidátem ČSSD na post ministra zahraničí. Proti návrhu byl Jan Keller, zdržel se Petr Poc. Olga Sehnalová se hlasování nezúčastnila. „Hlasování Evropského parlamentu, který vyzval země EU, aby zahájily řízení proti Maďarsku kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie, je jen zahájením procesu, u kterého není jisté, jak skončí,“ uzavřel Hamáček.

Původní zdroj ZDE

V případě, že by došlo až na hlasování Evropské rady o pozastavení práv Maďarska v EU, bylo by k přijetí rozhodnutí zapotřebí, aby všechny země vyjádřily jednomyslné souhlasné stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…