Hamáček se kroutil po dotazu na EU v době koronakrize: Nechci působit protievropsky, ale...

22.05.2020 8:29

Ministr vnitra Jan Hamáček v rozhovoru pro Lidové noviny konstatoval, že na počátku koronavirové pandemie Evropská unie rezignovala na hledání společného řešení krize. Očekával by prý tedy, že bude na evropské úrovni konzultováno a koordinováno alespoň rozvolňování opatření, protože volný pohyb osob, zboží, služeb, a kapitálu je základním stavebním kamenem celé EU A jsou prý také důvodem, že bychom EU neměli opouštět.

Hamáček se kroutil po dotazu na EU v době koronakrize: Nechci působit protievropsky, ale...
Foto: Facebookový profil Jana Hamáčka
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

„Na nastupující krizi začaly státy reagovat na hranicích. Bylo to na členských zemích. Nebyl ovšem ani pokus o koordinaci ze strany EU. Evropská komise v tomto ohledu rezignovala. Nyní při otevírání hranic bych očekával, že vznikne nějaká snaha o moderování debaty, ale řeší se to na úrovni národních vlád,“ řekl v rozhovoru pro LN vicepremiér Hamáček.

Na počátku pandemie vyhlašovaly nouzové stavy podle svého vlastního uvážení. Hamáček je prý rád, že český nouzový stav končí. Znamená to prý totiž, že se život vrací k normálu poté, co se podařilo ustát první nápor pandemie.

Osobně to přičítá jisté „nezralosti“ Evropské komise vedené Ursulou von der Leyenovou, která se ujala funkce v Červenci 2019. Ve funkci tedy zatím není ani rok.

„Pokud porovnáme reakci české vlády a EU, naše vláda reagovala podstatně rychleji a lépe. Nechci působit protievropsky – a je to poněkud nefér vůči EU, protože naše vláda má na rozdíl od EU kompetence na to, aby mohla rychle reagovat –, ale některé kroky Evropské komise mohly být rychlejší. Ukazuje se, že Komise je hodně nová,“ uvedl Hamáček.

A mezi komisařkou pro vnitřní věci Ylvou Johanssonovou a komisařkou pro zdraví a bezpečnost potravin Stellou Kyriakidesovou prý tak úplně nefunguje komunikace. „Oni mezi sebou nemají úplně vyjasněné kompetence. Je to vidět na radách ministrů, že tam nefunguje komunikace,“ upozornil Hamáček na vlastní zkušenost z unijních jednání.

To prý však neznamená, že by volal po czexitu.

„V politické rovině se ukázalo, jak by dopadlo volání po czexitu a odchod z EU – kolonami kamionů na hranicích a kontrolami. Když to zjednoduším, ukázalo se, jak by to vypadalo, kdybychom Schengen neměli. Odpadly by výhody spojené s volným pohybem osob a zboží přes hranice. To je asi největší poučení,“ zdůraznil Hamáček.

Doufá, že mu voliči budou i nadále věřit, když už mu věřili jako šéfovi krizového štábu a že s vyslechnou návrhy ČSSD, jak dál postupovat, aby se podařilo postavit na nohy českou ekonomiku. Šéf ČSSD v této souvislosti pochválil ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která rozjela program Antivirus, jenž má brzdit propuštění zaměstnanců.

Hamáček je také přesvědčen, že Česko potřebuje nový krizový zákon, protože ten stávající je připraven především na povodně. Jenže Česko může v budoucnu čelit řadě jiných velkých problémů - problémů se suchem, pandemií a tak podobně. K zákonu prý bude mít jistě možné říct své i opozice, ale napřed to musí projednat vláda.

Nakonec reagoval na kauzu údajného ruského agenta, který měl přivést do České republiky nebezpečný jed ricin a možná jím ohrozit tři pražské komunální politiky. Hamáček prý ví, co se stalo, ale nemůže mluvit otevřeně. Zdůraznil pouze, že tajné služby dělají svou práci,

„Pro mě je to nejvyšší ocenění práce, protože bezpečnostní výbor je nezávislý. Beru to jako potvrzení toho, že jsme nikde nepochybili,“ pravil Hamáček s tím, že ve výboru sedí i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. I on české tajné služby podpořil. Výbor hlasoval jednomyslně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…