Hamáčkův hejtman v ČT: Od pátku je Babišova vláda pod Zemanem. A jak ho znám...

25.11.2018 15:03

Hlavními tématy první části nedělního pořadu Otázky Václava Moravce byly páteční výsledky mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, které rozhodly o tom, že Babišův kabinet hlasování o nedůvěře vládě přežil, a také vliv kauzy Čapí hnízdo na práci Sněmovny a kabinetu. Debatovat přišli předsedkyně Rady Asociace krajů, hejtmanka a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO, která si nemyslí, že by vláda vyšla z pátečního hlasování o vyslovení nedůvěry oslabena. Nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš a místopředseda ČSSD a hejtman Martin Netolický, který se společně s Bartošem shodl na tom, že po pátku se vláda Andreje Babiše stala vládou Miloše Zemana.

Hamáčkův hejtman v ČT: Od pátku je Babišova vláda pod Zemanem. A jak ho znám...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Úvodem Moravec poukázal na průzkum agentury Kantar pro Českou televizi, který ukázal, že premiérovi Andreji Babišovi nedůvěřuje šest z deseti lidí. Naopak důvěru má Babiš u sedmatřiceti procent Čechů. Z průzkumu také vyplývá, že většina občanů by nesouhlasila s tím, aby prezident Miloš Zeman jmenoval Babiše znovu premiérem, pokud by jeho vládě parlament vyslovil nedůvěru.

Jako první pak směřoval Moravec otázku na poslankyni Janu Mračkovou Vildumetzovou, zda po pátečním hlasování skončila vládní krize. Jako poslankyně ANO odpověděla obdobně jako premiér Babiš, že zde byla vyvolaná mediální kauza. „Přišel s ní server Seznam.cz a samozřejmě se k nim připojila opozice. Byla to mediální kampaň pro shození vlády hnutí ANO a ČSSD, která je úspěšná,“ uvedla s tím, že žádná vládní krize nebyla a páteční schůze rozhodně mohla být k zcela jiným sněmovním tiskům.

„To by mohla, pokud by je vláda předložila do Poslanecké sněmovny,“ oponoval poslankyni Moravec s tím, že takový národní investiční plán nebyli schopni předložit už půl roku.

Poté se obrátil na Bartoše, který se podle slov hejtmanky měl Babišovi za své páteční výstupy omluvit. Bartoš to však vidí zcela naopak. „Já rozhodně necítím, že bych se měl omlouvat. Premiér by se měl spíše zamyslet, když v pátek hovořil po Sněmovně o zdrogovaných Pirátech, kteří vystupovali na plénu Sněmovny,“ řekl s tím, že nechápe, odkud Babiš vytáhl takovou nesmyslnou podpásovku.

Pokračoval s tím, že kromě Babišových kauz nejsou spokojení s tím, jak vláda celkově funguje. Poukázal na výsledky hlasování Sněmovny, kdy z počtu poslanců, kteří se nebáli, jich dvaadevadesát hlasovalo pro vyslovení nedůvěry a devadesát hlasovalo proti vyslovení nedůvěry. „To ukázalo, že většina jeho vládě nevěří,“ zdůraznil.

Hlasováním tak podle něj vládní krize nekončí, jelikož to není otázka jen odvysílání reportáže na televizi Seznam. „Upozorňovali jsme na více věcí, týkající se rozpočtu, nebo na to, jak vláda plní své programové prohlášení. Pak byl i hlavní apel opozice na to, že dokud neskončí šetření, ať není Babiš ve funkci premiéra,“ uvedl s tím, že je u něj zásadní problém střetů zájmů.

Dalším bodem, který by mohl prohloubit vládní krizi, je podle Bartoše rozpočet na příští rok. „Ten není dobře nastaven, že máme super nízkou nezaměstnanost a lidem se daří. To nemusí trvat věčně,“ sdělil a dodal, že vládní sliby a sliby v programovém prohlášení s sebou přinesou vystřízlivění v podobě neplnění programu a slibů.

„Vládní krize pátkem skončila, alespoň po formální stránce. A co bude dál, to přece předpovědět nelze,“ oponoval Bartošovi Netolický a zmínil, že býval by byl nejlepší slovenský model, kde by odešel předseda vlády, dokud by si nevyřešil své kauzy.

Zarazil jej však Moravec se slovy, že tento model je nerealistický, pokud se podíváme na postoj prezidenta. Prezident v tomto týdnu deklaroval, že pokud by vláda padla, byl by to znovu Babiš, který by od Zemana dostal právo sestavit vládu.

„Proč nejste ochotni se jako ČSSD toho modelu vzdát?“ dotázal se moderátor. „To, že je prezident a předseda vlády v tandemu, přece neznamená, že je to ideálnější řešení než to, které zastávají,“ reagoval Netolický s tím, že slovenský model je to nejlepší řešení a je třeba jej vnímat.

„Zeman v tuto chvíli dostává Babiše naprosto pod sebe a v podstatě mu říká, že pokud bude chtít, aby jeho vláda dále fungovala, tak je to v podstatě Zemanova vláda,“ řekl a doplnil, že jak zná pragmatického Zemana, nebude to jen tak, že se za Babiše postavil.

V souvislosti s tím Netolický předpokládá, že konzultace Zemana a Babiše budou jistě častější a budou častější i konzultace s ministry. „Mně tohle vadí, my nejsme v poloprezidentském systému, ale v systému parlamentní demokracie, kde vláda neodpovídá prezidentovi, ale Poslanecké sněmovně,“ zdůraznil.

„Jak se bude projevovat to, že se po pátku vláda Andreje Babiše stala vládou Miloše Zemana, uvidíme v dalších týdnech,“ dodal Netolický s tím, že bude záviset na Babišovi, jestli bude vůbec schopen tuto situaci ustát, nebo se skutečně podvolí. „Klíčová úloha předsedy vlády v politickém systému může dostat facku,“ upozornil. Konkrétně by se to prý mohlo projevovat v zahraniční politice, ale i vnitrostátních záležitostech, předjímá místopředseda ČSSD.

„Babiš z celé situace v žádném případě nevyšel tak oslaben, aby se skutečným premiérem stával Zeman,“ napružila se Mračková Vildumetzová. „Tyhle výroky pana Netolického mě tu udivují. Premiér vše vysvětlil a byl i za sociální demokracii, kde asi Netolický nebyl, jinak by se do médii stále nevyjadřoval, jak se vyjadřuje,“ řekla.

Upozornila na skutečnosti, které potvrzují, že jeho syn je opravdu nemocen. „Já tady mám soudní zprávu, která vyšla den před tím, než se hlasovalo o nedůvěře vládě o tom, že Babiš junior má být v ústavní péči. Tohle potvrzuje všechna premiérova slova,“ zdůraznila.

Znovu se pak obrátila na místopředsedu ČSSD s tím, že jej také v médiích slyšela, jak hovořil o tom, že je zde i kauza korunových dluhopisů. „Tato kauza byla v květnu zařazena na pořad Sněmovny. A víte, jaký měla bod?“ ptala se Netolického. „No, povídejte, nemusíte mě tu zkoušet. Nebo můžu začít zkoušet i já vás za chvíli,“ upozornil zaskočenou Mráčkovou Vildumetzovou. „Bylo by dobré, abyste se zkoušeli navzájem, když jste koaliční partneři,“ smál se Moravec.

„Pan Netolický se chová nekorektně a ten bod byl zařazen po názvem ‚daňové podvody ministra financí‘. A za tyto dluhopisy musel pan premiér opustit post ministra financí, bylo to v květnu. A samozřejmě 30. října letošního roku korunové dluhopisy byly odloženy, protože se žádný trestný čin nestal,“ zvyšovala na Netolického hlas a vyčetla mu, že to přesto stále v médiích používá „Nechápu, paní hejtmanko, proč se k tomuhle shazujete,“ reagoval Netolický.

Jejich dohady pak utnul Bartoš, který shrnul, že zkrátka faktem zůstává, že vliv prezidenta Zemana na Poslaneckou sněmovnu a vládu tu bezesporu je. Poukázal na to, že on sám jako poslanec může komunikovat s premiérem pouze pomocí interpelací, kde Babiš prý neodpovídá, na co se ptáte. Nebo věci můžou řešit zařazením bodu na program Sněmovny, který většinou zařazen stejně není, nebo svolat mimořádnou schůzi.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Pokud budou ale pravidelné sedánky na Hradě se Zemanem, bude s premiérem hovořit častěji než s poslanci. Zeman to zahrál ale ještě daleko chytřeji, nehovořil o jmenování Babiše v případě pádu vlády, ale jen o pověření. Tím pádem vše je v rukou Zemana, který nyní sleduje své dílčí cíle osobní,“ uzavřel Bartoš s tím, že projevovat se to bude v řadě věcech. Od energetické budoucnosti České republiky, až po megalomanský projekt dopravní vodní cesty, tedy kanálu Duna-Odra-Labe, který podle Bartoše nikdo nechce.

Hejtmanka Mračková Vildumetzová s tím však nesouhlasí. „V žádném případě si nemyslím, že by vláda byla nějak oslabena. Prezident přece musí spolupracovat s premiérem, má i z Ústavy možnost zvát si jednotlivé ministry. Když pan prezident jezdí do regionů, můžu ze strany Asociace krajů ČR potvrdit, že spolupráce je velmi dobrá,“ řekla. Netolický se však ohradil s tím, že politička v tomto ohledu mluví za sebe, nikoliv za celou asociaci.

V souvislosti s aktuálním prověřováním Ministerstva pro místní rozvoj pak neodpověděla moderátorovi na otázku, zda by obviněný ministr měl odstoupit z vlády stíhaného premiéra. Pouze několikrát zopakovala, že ministryně Klára Dostálová (ANO) obviněna nebyla.

„Když premiér Babiš stáhne ministryni za opisování práce o králíkách a někdo by byl obviněný a směřoval by k soudu, tak si myslím, že zlatá diplomka o králíkách,“ glosoval Bartoš v narážce na případ ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO), které zhruba po dvou týdnech ve vládě skončila kvůli spekulacím o plagiátorství ve své diplomové práci.

„Bylo by falešné, kdyby Andrej Babiš chtěl po členech své vlády rezignaci, kdyby jim přišlo obvinění,“ poznamenal Netolický, podle nějž je to ale velmi smutné. K tomu, v jakém případě by ministři za ČSSD odešli z vlády, se konkrétně vyjadřovat nechtěl - záleželo by prý na konkrétní situaci. „Pokud by se objevily další nové skutečnosti, třeba i závažnějšího charakteru, situace by mohla být neudržitelná,“ naznačil k situaci ve vládní koalici.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…