Hamanová a Hartl: Průzkumy se nesmí přeceňovat, jako to učinil Paroubek

31.05.2010 20:41

Typický příklad zásadních rozporů mezi fikcí průzkumů a volbami samotnými představují volební výsledky v Plzeňském kraji. Tyto rozpory se pokoušeli v pořadu Hyde Park vysvětlit Jan Hartl ze společnosti STEM a Jana Hamanová z SC&C. Agentury se v několika krajích nevešly ani do dvouprocentní tolerance.

Hamanová a Hartl: Průzkumy se nesmí přeceňovat, jako to učinil Paroubek

Jak je možné, že se splnila jen jedna z předvolebních předpovědí výzkumných agentur SC&C a STEM, to jest, že ODS dostane výprask od voličů? Ostatní předpovědi selhaly na celé čáře. Hosty v pořadu Hyde Park byli v pondělí večer představitelé těch agentur, o jejichž průzkumy se opírala i Česká televize Jan Hartl ze společnosti STEM a Jana Hamanová z SC&C.

Diváci svými dotazy důvěryhodnost průzkumů zpochybňují. Názor většiny vyjadřuje jeden z dotazů položených na internetu. „Já si u Vaší firmy za desítky tisíc korun objednám "nezávislý" průzkum o názoru občanů na moji stranu a přislíbím, že v případě příznivého výsledku sjednám s vámi další zakázku, ano? Zvolíte otázku tak, aby další zakázka byla, že?"

Průzkumy jsou informačním kanálem pro voliče

Oba hosté obhajovali úlohu průzkumů v demokratických politických systémech. „Průzkumy představují jednu z cest, kterou se k lidem dostávají informace, lidé by jim proto do jisté míry měli věřit," uvedla Hamanová. „Výzkum představuje zpětnou vazbu k tomu, jak demokratičtí politici jednají," dodal Hartl. Oba ovšem varovali, že úloha průzkumů se nesmí přeceňovat, čehož se dopustil dnes již bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Příklad Plzeňského kraje

Typický příklad zásadních rozporů mezi fikcí průzkumů a volební realitou představují volební výsledky v Plzeňském kraji. Podle průzkumů dvou výše zmíněných agentur pro speciál Otázek Václava Moravce by ČSSD v kraji získala 28% hlasů, naproti tomu TOP 09 pouze 11% a Strana zelených by v kraji dosáhla 6% výsledku.

Volby v Plzeňském kraji ovšem dopadly zcela jinak, agentury se ve svých odhadech nevešly ani do dvouprocentní tolerance. Sociální demokraté získali 22%, TOP 09 17% hlasů a Strana zelených necelá 2%. Překvapila Suverenita Jany Bobošíkové, která v kraji získala přes 5% hlasů voličů.

„V předvolebních průzkumech jsme dotazovaným představovali všechny strany, které v daném kraji kandidovaly," bránila sběr dat Hamanová. Snažila se tak dokázat, že občany nesměrovaly jen mezi pět nejsilnějších politických stran, jak jim je často podsouváno.

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…