Hamižný Babiš má průšvih v EU. Úder od Wollnera

01.12.2020 9:02

„Babiš je hamižný,“ konstatovala v pořadu Reportéři ČT poslankyně Evropského parlamentu Veronika Vrecionová. Agrofert dočasně odložený ve svěřenském fondu premiéra Babiše je totiž jedním z největších příjemců zemědělských dotací a stávající politická reprezentace se podle všeho stará o to, aby to tak mohlo zůstat.

Hamižný Babiš má průšvih v EU. Úder od Wollnera
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Český předseda vlády Andrej Babiš je ve střetu zájmů, říká jasně poslední verze auditu Evropské komise. A pro Česko to znamená problém. Teď se totiž hraje o stovky miliard euro z evropských dotací. O těch spolurozhoduje předseda vlády Babiš. Ale na druhé straně jeho Agrofert, dočasně odložený ve svěřenském fondu předsedy vlády, je jedním z největších příjemců zemědělských dotací v Česku.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34306 lidí

Nizozemský europoslanec Jeroen Lenaers bije na poplach. „Skutečnost, že představitel státu, který je čistým příjemcem (dotací EU) zneužívá peníze pro osobní obohacení, je nejen hanbou vůči daňovým poplatníkům, ale zároveň to oslabuje důvěru občanů v naše nástroje. V nástroje EU,“ varoval. Na jeho slova upozornila reportáž pořadu Reportéři ČT.

„Agrofert na tzv. nárokových dotacích získává více než miliardu korun ročně,“ připomněli Reportéři ČT s tím, že Agrofert obdělává více než 100 tisíc hektarů půdy. „Je tak největší zemědělskou firmou u nás,“ zaznělo v reportáži. Zemědělské dotace byly přitom původně určeny na podporu menších podniků, ale praxe je jiná.

Drobný zemědělec Jan Frühbauer prozradil, že je jedním z příjemců těchto dotací a snaží se pečovat o půdu, která ho živí. Ale velcí farmáři dostávají větší balík peněz, protože hospodaří na větší ploše, ale malým soukromým zemědělcům se to nezdá v pořádku.

„Podpora vůbec nesměřovala k tomu, aby byly podporovány malé a střední podniky,“ konstatoval prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Úřad situaci sleduje.

Jistou cestu tady nabízí tzv. zastropování, to je, že firmy by dostaly k dispozici jen určitý balík peněz, bez ohledu na to, kolik stovek či tisíců hektarů půdy obdělávají. Pokud budou takováto pravidla přijata, mohou platit za 7 let a přesáhnou tedy i do doby, kdy už Andrej Babiš nemusí být v politice. Jako premiér členské země EU se ale ještě může teoreticky pokoušet tato pravidla ovlivnit.

„Zjednodušeně řečeno, pro nějaký obrovský holding, který je složen ze stovky firem, a dnes ze zemědělských dotací čerpá částku v řádu miliardy, tak podle nových pravidel si nesáhne na víc než 1,5 milionu euro, což je zhruba 40 milionů korun,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Politické reprezentace některých členských států včetně Česka však tento návrh odmítly akceptovat a Vrecionová má jasno, proč se tak děje.

„Za tím je jednoznačně vidět nějaký byznysový zájem našeho premiéra, který je prostě hamižný a chce neustále čerpat dotace,“ uvedla europoslankyně.

Sám Babiš se diskusi na toto téma vyhýbá. Když se ho na to zeptali novináři na tiskové konfrenci, odvětil: „Já vám na to samozřejmě odpovídat nebudu, protože když tyhle věci projednává vláda, tak já jsem není přítomen,“ prohlásil svou poněkud kostrbatou češtinou.

Nechtěl se k tomu vyjadřovat ani ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD, který by prý byl nejraději, kdyby byl systém zastropování dobrovolný podle toho, jak to bude vyhovovat každé členské zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…