Hanák v ČT: Varuji vládu, která nepochopí, že podnikatelská sféra živí i ji

14.05.2019 21:20

Česká ekonomika se pomalu, ale jistě chystá na období, které nemusí být tak optimistické jako v posledních letech. Vláda se snaží vymyslet, kde vzít více peněz do rozpočtu. Hostem v úterním pořadu Interview byl tentokrát prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, kterého se Zuzana Tvarůžková ptala na to, zda stát dokáže efektivně hospodařit a jak se podle jeho názoru chová k firmám, které se na výkonu ekonomiky významně podílejí.

Hanák v ČT: Varuji vládu, která nepochopí, že podnikatelská sféra živí i ji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jediným bodem programu mimořádné schůze sněmovny bylo vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše

Ve své funkci Hanák pamatuje ještě premiéra Petra Nečase, pamatuje také střídání vlád s pravicovými i levicovými prvky. „Vždy je to složité, když je vláda složena spíše na tom levicovém spektru a kdy mají výhodu i odbory, které jsou zpravidla partnerem levicové vlády, což bylo především za vlády Bohuslava Sobotky. Pravicové vlády se na první pohled mohou více přiklánět k podnikatelské sféře, ale myslím, že to tak nebylo. U pravicové vlády dokážeme lépe spolupracovat na programovém prohlášení, tak je více byznys,“ popsal Hanák, jak se liší přístupy jednotlivých vlád a spolupráce s nimi.

Vyjádřil se i k současné vládě, se kterou to také není úplný med. „Je složena velmi složitě, ještě s podporou komunistů. Má hodně levicových a sociálních prvků,“ uvedl Hanák.

V pondělním díle Interview nový ministr průmyslu připustil, že se rozšířila pověst o menších živnostnících, že nejsou až takovým přínosem pro českou ekonomiku, uznal, že je potřeba tento přístup trochu napravit. „V našem svazu je i asociace malých a středních podniků. Takže malé podniky také máme v této základně,“ řekl Hanák a vyjádřil spokojenost s tím, že máme konečně vicepremiéra pro hospodářskou politiku, kterým je Karel Havlíček.

Anketa

Byl podle Vás Jiří Fajt odvolán z čela Národní galerie oprávněně?

95%
3%
hlasovalo: 6973 lidí
Tvarůžková se zajímala, zda však také pozoruje nějaký rozdíl v tom, jak se k malým podnikatelům chová vláda a jak český stát. „Já varuji vládu, která nepochopí, že podnikatelská sféra je ta, která živí v podstatě i ji. Je jedno, jestli je to dobrá střední, nebo velká firma, nadnárodní korporace, nebo je to skvělý řemeslník živnostník. Všichni přinášejí hodnoty a jsou přínosem pro naši zemi,“ uvedl Hanák s tím, že jestli tohle vláda nevidí, byla by to špatná vláda. „Každý politik by o nich měl s úctou hovořit a tak se k nim i chovat,“ zdůraznil.

Ekonomika zpomaluje, odbory tlačí na růst mezd, prodlužování dovolené či zkracování pracovní doby. Hanák podle svých slov počítá s tím, že do takového období vstupují. „Kdo ekonomice rozumí a kdo v ní žije, už od loňského roku ví, že se ekonomika ochlazuje. Dnes všichni říkáme, že by to mohlo být kolem dvou nebo dvou a půl procenta růstu HDP, pořád je to ale růst. Může se to ale samozřejmě zhoršovat, není tam ještě započítaný brexit a stupňovaná obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou,“ připomněl.

Nabídl pak ještě druhý pohled, a sice že pro firmy začíná také složitější období v tom, že tak jak se zvedají úrokové sazby České národní banky, tak se zvedá i úroveň vstupu do nákladů firem. „Ať už jsou to zvýšené prostředky na energie, nebo především sociální výdaje, které jsou vzhledem k ekonomickému vývoji neúměrné,“ řekl Hanák.

„Já se také nemohu srovnat s tím, že díky tlaku odborů, především pana předsedy Středuly, dramaticky rostou platy ve veřejné správě, jsou skoro o tři tisíce korun v průměru větší, než jsou v podnikatelské sféře,“ lamentoval Hanák a zdůraznil, že to není vůbec dobře pro budoucnost ekonomiky, protože ty prostředky budou jednoduše chybět. „Určitě to má negativní dopady na rozhodování vedení firem o jejich budoucnosti,“ poznamenal.

Sám je prý majoritní vlastník firmy a ví, že se musí rozhodnout, jestli bude investovat do nové techniky a inovací. „Musím také dbát o majetek, na rozdíl od státu. Já jsem ze zákona povinen být ten dobrý hospodář, což se státu netýká,“ řekl s tím, že musí dbát i na sociální podmínky zaměstnanců, v čemž jsou i mzdy, ale je tam i vzdělání. „Navíc máme kolektivní smlouvy, kde už je řada benefitů, které nám pomalu vláda a odbory vykrádají do svého programu. Je to opravdu pak mnohem složitější a zdražuje to ty vstupy,“ upřesnil Hanák.

„Jestliže v rozpočtu na rok 2019 přibyly tisíce státních zaměstnanců, a z toho je velká část i úředníků, a dělá to okolo 20 miliard, pak je to opravdu k zamyšlení,“ podotkl. „Stát není nikdy dobrý hospodář, ať se na mě předseda vlády nebo ministryně financí zlobí, ale jestliže stát nehospodaří tak jako firma, tedy s péčí nejlepšího hospodáře... jestli dnes sestavují státní rozpočet a připravují se na státní rozpočet 2020, tak prvním úkolem přece pro každého ministra a pro každou státní instituci je, aby poctivě přiznala, v jakém stavu jsou její výdaje,“ míní Hanák.

„Typickým příkladem je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tam máme největší balík peněz, ale já jsem neslyšel, že by paní ministryně (Jana Maláčová) přinesla na vládu rozbor těch třinácti sociálních dávek a příspěvků, podle toho, jestli jsou opravdu nutné a adresné a zda jsou efektivní,“ uvedl Hanák s tím, že jde o obrovské peníze. Tak by to prý mohlo být i v jiných ministerstvech, které mají určitě rezervy, o kterých by ministryně financí i předseda vlády podle něj měli vědět. „No a pak jsou tu ty slavné černé duše, které v ekonomice pořád běží,“ myslí si Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…