Hanáková má všechny předpoklady, aby byla ministryní kultury, míní Gazdík

12.12.2011 9:08

Poslankyně Alena Hanáková by nominaci na funkci ministryně kultury přijala. V České televizi to v pondělí potvrdil předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík. Míní, že Hanáková má všechny předpoklady pro to, aby ve vládě nahradila odstupujícího Jiřího Bessera. Ve hře jsou však podle Gazdíka i rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé a děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík. Informuje ČTK.

Hanáková má všechny předpoklady, aby byla ministryní kultury, míní Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Celostátní výbor hnutí má o nominaci rozhodnout v pondělí. Gazdík ale připomněl, že konečné slovo má v personálních nominacích do vlády v TOP 09 i v partnerském hnutí STAN předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten dal ale už dříve najevo, že bude návrh STAN respektovat.

Hanáková nominaci přijímá. Ale je tady ještě Mathé

Pokud jde o Hanákovou, Gazdík řekl, že její souhlas s případnou nominací už obdržel. "Ano, mám tu odpověď, paní Hanáková tu nominaci přijímá," uvedl v ČT 24. I podle informací ČTK je poslankyně favoritkou vnitrostranického výběru.

V posledních dnech ale média často zmiňují i Mathého, kterého prosazuje část umělecké scény. "Mezi mnohými starosty se objevil názor, že dobrým ministrem kultury by byl i pan Ivo Mathé, o všech těch jménech se bude jednat," dodal v ČT Gazdík.

Besser se nepřiznal k majetku, musel odejít

Besser svůj odchod oznámil ve čtvrtek. O křeslo ve vládě někdejší berounský starosta přišel kvůli případu s financováním floridského bytu odsouzeného podnikatele Pavla Hrácha. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, prostřednictvím které Hrách koupil byt na Floridě, v majetkovém přiznání to ale ministr neuvedl.

Ministr své angažmá ve firmě a podpisy pod smlouvami k jejímu bytu na Floridě vysvětloval tak, že chtěl pomoci dlouholetému příteli ručením. Ten byl už dříve odsouzen za uplácení ve státní konsolidační agentuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…