Hanobení prezidenta je nesmysl, vypálil lidovec Svoboda. Mě vůbec nezajímá, že to podepsalo 60 poslanců

15.11.2016 19:14

Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v úterním Interview ČT24 popsal, jak se bude Evropě žít s Donaldem Trumpem jako prezidentem USA. Zahájil ostrým prohlášením k tomu, jak Česká republika vystupuje v rámci EU, důrazně se také zastal ministra kultury Daniela Hermana a totálně strhal nápad na obnovu zákona o zákazu hanobení prezidenta republiky. Je to nesmysl, silný prezident kritiku unese.

Hanobení prezidenta je nesmysl, vypálil lidovec Svoboda. Mě vůbec nezajímá, že to podepsalo 60 poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

V úvodu Svoboda konstatoval, že si současný šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek zaslouží pochvalu za to, jak se Česká republika angažuje v Sýrii. „Ale to, co děláme v Evropě, je ostuda,“ prohlásil nekompromisně lidovecký exministr zahraničí. A co ministr kultury Daniel Herman, měl by skončit za to, že se setkal s dalajlámou? „Podle mě ne, protože je lhostejné, jestli se ministr sejde s dalajlámou v kavárně Louvre nebo na ministerstvu. Pořád je to ministr. Žádná chyba se nestala,“ řekl jasně Svoboda.

Svoboda býval také předsedou Legislativní rady vlády. Tuto radu podle jeho názoru nelze zpolitizovat. „Já doufám, že legislativní rada se zachová svéprávně a nikde se tam nezhroutí a tento návrh jasně odmítne. Zákon o hanobení republiky nepatří do demokracie, ale do nějakého totalitního režimu,“ vypálil zostra Svoboda. „Mě vůbec nezajímá, že to podepsalo 60 poslanců, je to úplně jedno, prostě to tam do toho právního řádu nepatří,“ trval si na svém. Máme svobodu slova a svéprávný silný člověk tuto kritiku unese, doplnil své stanovisko.

Pak došlo i na Donalda Trumpa. „Donald Trump se tady prezentuje jako supermocný muž, ale my víme, že ani není republikán a většinu v Kongresu dnes drží republikáni. Donald Trump bude muset vyvažovat, protože se neobejde bez Kongresu. Kongres má obrovskou váhu a Donald Trump není ani republikán, ani demokrat.... Takže já ho nevidím jako riziko,“ konstatoval Svoboda.

Nechápavě kroutil hlavou nad tím, proč prezident Miloš Zeman tolik vítá zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Proč Zeman tak jásá? „To nevím a moc tomu nerozumím,“ zaznělo z úst exministra zahraničí. Prý bychom se měli zeptat samotného prezidenta, proč dělá to, co dělá.

Donald Trump vyhrál i díky tomu, že se jasně vymezil proti migrantům. Evropě ale asi nebude chtít pomáhat, ačkoli by se podle Svobody měl Trump v tomto problému angažovat. „Já jsem přesvědčen, že se USA angažovat mají, a to tím, že EU využije smlouvu Berlín plus, která řeší spolupráci NATO a EU,“ řekl ministr. Evropští politici by měli ve spolupráci s NATO připravit operaci ve Středozemním moři, která by v maximální možné míře znemožnila práci pašerákům. NATO nesmí pustit lodě pašeráků na moře.

„K tomu musí sebrat odvahu Evropa a vsadit na vojenské řešení problému. Ale já tam zatím takovou odvahu nevidím, ani u premiéra (Bohuslava) Sobotky (ČSSD), ani u jiných,“ posteskl si host na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…