Hašek k volbě prezidenta: V ČSSD nepanuje válka, jak tvrdí pravice a média

15.01.2013 17:56

Druhé kolo volby prezidenta je stále blíž a není tajemstvím, že řada členů ČSSD má k Miloši Zemanovi, který je jedním z postupujících kandidátů, nedůvěru. To připouští i statutární místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek. Přesto v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu v Českém rozhlase zdůraznil, že půjde volit ve druhém kole a volí Miloše Zemana. Byť se skřípěním zubů.

Hašek k volbě prezidenta: V ČSSD nepanuje válka, jak tvrdí pravice a média
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

"Já říkám jasně za sebe i za ČSSD, že nechceme volit Karla Schwarzenberga (TOP 09), protože je reprezentantem jedné z pravicových vládních stran," uvedl v pořadu Hašek. "Byl jsem volit v prvním kole a půjdu volit i do kola druhého, kde dám hlas Miloši Zemanovi," dodal.

Obtížné druhé kolo

Podle statutárního místopředsedy ČSSD je to tak, že Zeman i Schwarzenberg mají své stinné stránky, ale při pohledu na poslední léta pravicové vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS), na kterých se podílel i Karel Schwarzenberg. Hašek také připomněl, že Schwarzenbergova TOP 09 kritizuje Klausovu amnestii, ale sám Schwarzenberg z této kritiky odmítá vyvodit nějaké podstatnější závěry, jakým by mohl být např. jeho odchod z vlády.

"V tuto chvíli si neumím představit, že by členové ČSSD prosazovali Karla Schwarzenberga jako prezidenta," znovu zdůraznil Hašek. V pořadu také prohlásil, že by členové ČSSD, zvláště ti vrcholní, měli respektovat usnesení strany.

"V ČSSD nepanuje válka, jak se snaží naznačit pravicoví oponenti nebo některá média. Druhé kolo bude ještě velmi obtížné. ... Já jsem přesvědčen, že za Karlem Schwarzenbergem bude stát řada skupin a přijde i tlak ze strany pravicových médií," soudí druhý muž ČSSD.

Otevřeně přiznal, že volba Miloše Zemana nebude pro ČSSD snadnou volbou. Před prvním kolem voleb o Zemanovi členové ČSSD mluvili např. jako o kandidátovi lobbistů, V závěru rozhovoru Hašek poznamenal, že doufá v Zemanovu státnickost, která po jeho případném zvolení na Hrad nepovede k boji na levici. Tento boj by mohl podle Haška vést k tomu, že se příštím premiérem opět stane Petr Nečas (ODS) či Miroslav Kalousek (TOP 09). ČSSD přitom má plán, co udělá s Českem po příštích snad vítězných volbách do sněmovny a ráda by tento plán naplnila. Hašek se nebojí ani toho, že by SPOZ čili strana Miloše Zemana v příštích volbách sociální demokraty nějak ohrozila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…