Hašek u Moravce nabádal všechny strany ke klidu. Slovy prezidenta Zemana

27.10.2013 14:30

V prvních povolebních Otázkách přivítal moderátor Václav Moravec zástupce všech stran, které prošly do sněmovny. Debaty na úrovni místopředsedů se zúčastnil za ČSSD Michal Hašek, Věra Jourová z hnutí ANO, komunistka Miloslava Vostrá, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil z ODS, dále pak Radim Fiala z hnutí Úsvit přímé demokracie a místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Hašek u Moravce nabádal všechny strany ke klidu. Slovy prezidenta Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Michal Hašek v úvodu debaty informoval, že v ČSSD byl ustaven vyjednávací tým v čele s předsedou Sobotkou, ve kterém dále bude on a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec, a tento tým se bude připravovat na jednání s dalšími stranami. „Nebudu navrhovat jakékoliv dramatické kroky směrem k Bohuslavu Sobotkovi,“ odpověděl Hašek na dotaz, zda nepříliš oslnivý výsledek nepovede k tlaku na předsedu strany.

Sobotka by podle něj měl vést vyjednávací tým, a Hašek předpokládá, že usnesení v tomto duchu bude akceptovat i prezident. Volební výsledek Hašek označil jako „nevýhru“, nicméně ČSSD prý stále má odpovědnost vítěze voleb.

„Očekáváme, že budeme vyzváni k jednání. Měli bychom spolu jednat podle zásad politické kultury,“ přidala se první místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Předseda hnutí Andrej Babiš podle ní utlumí své podnikatelské aktivity a bude se naplno věnovat politice. Dokonce prý souhlasil s návrhem, že bude předsedou poslaneckého klubu.

Jako čistá opozice se okamžitě přihlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Budeme opozicí profesionální a erudovanou. Nechceme na všechno říkat ne. My jsme se setkávali s opozičním chováním totálně negativním, s prvky třídního boje. My se tak chovat nechceme,“ uvedl.

Podle Jiřího Pospíšila ODS zaujme podobnou pozici jako TOP 09. „Budeme opoziční stranou, budeme pečlivě vykonávat opoziční funkce,“ ujistil. Na druhou stranu však prý občanští demokraté budou ochotni jednat o každém návrhu zákona. Politiku ODS popsal slovy: „Věcná opozice, ale ne destruktivní.“ Podle Mariana Jurečky by bylo logické, aby se předsedou klubu KDU-ČSL stal některý ze členů vedení, kteří do sněmovny prošli.

Radim Fiala zopakoval, že hnutí Úsvit nemá žádné vládní ambice. Pokud jde o orgány sněmovny, má hnutí zájem o poměrné zastoupení. O předsedovi poslanecké frakce prý doposud nebylo rozhodnuto, a není prý rozhodně jisté (jak se domníval moderátor Václav Moravec), že by jím měl být lídr hnutí Tomio Okamura.

Moderátor Václav Moravec pak nadhodil otázku, zda by poměrné rozdělení sněmovních funkcí mělo znamenat i zastoupení komunistů v předsednictvu sněmovny: Michal Hašek uvedl, že by KSČM zastoupení mít měla. Miroslav Kalousek však upozornil, že hlasování o sněmovních funkcionářích je tajné a on rozhodně nebude nikoho nutit, aby volil komunistu.  

Radim Fiala z Úsvitu poté vyjádřil názor, že by zastoupení mělo být poměrné, byť názorově, jak zdůraznil, stojí zcela proti komunistům. Grilování komunistů překvapilo jejich místopředsedkyni Vostrou: „Včera se zdálo, že všechny sněmovní strany spolu budou mluvit. Z této debaty se zdá, že to nebude tak horké,“ poznamenala.

Věra Jourová pak uvedla, že hnutí ANO nemá na obsazení sněmovních funkcí jasný názor a rozhodne o něm až na středečním jednání poslaneckého klubu. Kalousek i Pospíšil posléze pod vlivem diskusních příspěvků upozorňovali Věru Jourovou, že její hnutí ANO získalo téměř 20 procent, což je velká odpovědnost a hnutí by ji mělo přijmout.  

Dejme míč zpátky na zem, jak řekl pan prezident

Hašek pak trochu emotivněji začal vysvětlovat, že odpovědností politiků teď je unést to, jak voliči rozdali karty. Podle něj je nejčistším řešením vládní koalice, aby bylo jasné, kdo je u vlády a kdo je v opozici. „Některé věci prostě hlasováním sněmovny nerozhodnete, k tomu potřebujete exekutivní moci,“ upozorňoval vedle něj sedící Věru Jourovou. Haškova slova, že musí vzniknout jasná většinová vláda, pak podpořili Miroslav Kalousek i Jiří Pospíšil.

Místopředseda KDU-ČSL ujistil, že jeho strana chce prosazovat svůj program a podílet se na vládě, ale ne za každou cenu. Hašek jej však poučil: „To, co říkáte, je politická abeceda, ale teď tu máme nějaké mandáty a musíme se dohodnout." Pak vyzval, aby politici zklidnili vášně a dali „míč zpátky na zem“, jak řekl prezident Miloš Zeman v první hodině Otázek.

Hnutí ANO podle Jourové ve svém programu obnovilo středovou politiku, a přineslo mu to úspěch, proto ji hodlá prosazovat i v případné koalici. Jako zásadní témata jmenovala nápady hnutí Obnova státu, týkající se ekonomiky, a dále spravedlnost a aktuální ožehavá témata jako lichva nebo hazard (Jourová použila termín „hořáky“).

Kalousek: Zeman mě příjemně překvapil

Posledním tématem byly komentáře pozvaných místopředsedů k plánům prezidenta republiky na povolební vyjednávání, které Miloš Zeman představil v první části pořadu. Miroslava Vostrá byla prezidentovými slovy potěšena. Radim Fiala vyjádřil názor, že prezident jako zkušený a pragmatický politik přispěje ke klidnému vyřešení situace.

Prezidentova slova o plánech na povolební vyjednávání potěšila i Miroslava Kalouska. „Pan prezident by měl udělat maximum pro vznik vlády, on je připraven to udělat, a mě tím příjemně překvapil,“ řekl místopředseda TOP 09. „Pan prezident je nevyzpytatelný, ale pokud dodrží dnešní slova, tak budu spokojen,“ přidal se Jiří Pospíšil.

Věře Jourové se projev prezidenta líbil, zejména prý věta, že „ANO má dostat šanci“. Prezident tím prý ukázal, že hnutí respektuje.  

Hašek věří, že prezident svá slova dodrží. Pokud se to podaří, sestaví prý ČSSD vládu stabilní, která začne řešit problémy. „A věřím, že pan prezident k tomu přispěje,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…