Hašek v TV vysvětloval: Zemanovi jsem negratuloval, jen jsem mu předal slivovici

14.01.2013 19:34

Hostem pondělního Interview ČT24 byl hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek. Ten podle svých slov nechápe, proč jejich kandidát ve volbě neuspěl. I když byli jako strana ve volbě jednotní a jejich kandidát je nejoblíbenějším politikem. Naopak jeden z úspěšných kandidátů, Karel Schwarzenberg, měl podle Haška dávno odejít. A to kvůli amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus.

Hašek v TV vysvětloval: Zemanovi jsem negratuloval, jen jsem mu předal slivovici
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

"Jsem smutný z toho, že Jiřímu Dienstbierovi ne příliš velkým rozdílem utekla šance postupu," reaguje na neúspěch kandidáta ČSSD. Je ale podle něj i tak dobře, že ČSSD podpořila přímou volbu prezidenta. "Lidé si chtějí sami zvolit prezidenta, účast přes 60% je fantastická," dodává. O podpoře Miloše Zemana rozhodlo politické grémium a Zeman není Haškovým kandidátem."Zemana podporuje ČSSD, ale ne Hašek. Naším kandidátem byl přeci Jiří Dienstbier," dodává.



Zároveň vylučuje mediální spekulace o tom, že by on sám Dienstbierovi hlas nedal. "Jiří Dienstbier měl podporu drtivé většiny ČSSD, ale i mojí," vysvětluje. "Jsem přesvědčen, že ČSSD byla v drtivé většině jednotná v podpoře Diesntbiera," hájí sociální demokracii. Výhodou pro Zemana pak podle něj mohlo být to, že ho zná spousta lidí už z dob, kdy byl premiérem a vlivným politikem: "Na druhou stranu ale platí, že my jsme největší opoziční strana a pravděpodobný vítěz dalších parlamentních voleb." Podle Haška je kromě toho Jiří Dienstbier dlouhodobě nejoblíbenějším politikem České republiky. "Tomu žebříčku sice Jirka kraluje, ale i tak ve volbě byla disproporce," poukazuje Hašek.

Zemanovi Hašek negratuloval, jen předal slivovici

Popírá také to, že by si byli se Zemanem a vítězem prvního kola prezidentské volby příliš blízko. "My jsme jednali v Lidovém domě řadu hodin, jak to bude v druhém kole a koho podpoříme. Teprve po x hodinách mě Zeman pozval na večírek nebo co to mělo být a já to přijal," vysvětluje Hašek. "Dal jsem jednu lahev slivovice Zemanovi před druhým kolem k posilnění," říká. Vylučuje ale, že by to byla gratulace: "Zeman poděkoval za podporu do druhého kola, to je vše."

Sociální demokraté byli podle něj ve volbě jednotní, i když se na veřejnosti objevily ojedinělé hlasy jejích členů, kteří volili někoho jiného. Například sociální demokratka Marie Benešová se již před volbou nechala slyšet, že bude volit konkurenta Miloše Zemana. "Dneska hledat viníka v Marii Benešové je mylné. Benešová přece nemá jediným výrokem takový vliv na to, aby lidé přestali volit Dienstbiera. ČSSD bylo maximálně jednotné, aby volilo Jiřího Dienstbiera. Sociální demokracie se nyní prostě rozhodla mezi mlčením, nebo tím, že doporučí více levicového kandidáta na post prezidenta," dodal.

Schwarzenberg měl odejít z vlády

Kdyby lidé přece jen zvolili levicového kandidáta, k žádné pohromě by podle Haška nedošlo. "Nenastane konec světa ani konec ČSSD. Kdyby se chtěl Zeman plést z postu prezidenta do sociální demokracie, tak bychom to samozřejmě nesli nelibě. Já, i předseda Sobotka," dodává s tím, že hlavní cíl je mít sjednocenou levici. Té se mimo jiné nelíbí amnestie Václava Klause.

"Pravice situaci totálně nezvládla. Nese za to zdpovědnost, zejména za obsah," je Hašek přesvědčený. ČSSD zpochybňuje zejména článek dva. "Omilostnění tunelářů a korupčníků. Pan Schwarzenberg začal kritizovat tento krok až po vyhlášení a neodešel z vlády," nenechává si Hašek ujít příležitost strefit se do dalšího prezidentského kandidáta a poslance za TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …