Havel bude mít v hlavním městě Izraele lavičku, v Haifě po něm pojmenují náměstí

07.06.2015 9:59

Izraelské přístavní město Haifa bude od konce června zdobit Náměstí Václava Havla. V září by se zase mohla objevit lavička s jeho jménem na univerzitě v Tel Avivu. Po bývalém prezidentovi Československa i Česka by do konce roku mohla být také pojmenována ulice v Jeruzalémě. ČTK a Českému rozhlasu to řekl český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz.

Havel bude mít v hlavním městě Izraele lavičku, v Haifě po něm pojmenují náměstí
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Česko a Izrael si letos připomínají 25 let od znovunavázání vzájemných vztahů a také od první návštěvy Havla v této blízkovýchodní zemi. „Součástí všech těch připomínkových akcí je mimo jiné také iniciativa pojmenovat náměstí či ulici jménem Václava Havla ve velkých městech Izraele,“ uvedl Schwarz, podle něhož jde především o Haifu, Jeruzalém a Tel Aviv.

„Nejdále jsme s tím projektem v Haifě. Jsme těsně před dokončením projektu, kdy 29. června by mělo být náměstí v Haifě pojmenováno jménem Václava Havla,“ podotkl. Slavnostního aktu se na konci měsíce mají zúčastnit čeští krajané a možná i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Na podzim budou po Havlovi možná pojmenované ulice či náměstí v Jeruzalémě

Náměstí, které ponese Havlovo jméno, je podle Schwarze asi osmkrát menší než pražské Václavské náměstí. Leží v nové haifské čtvrti Šimona Perese. „Je to oblast, která je dnes nejdynamičtěji se rozvíjející části Haify,“ míní.

Český velvyslanec věří, že na podzim by mohly přibýt ještě ulice či náměstí v Jeruzalémě pojmenované po českém spisovateli, disidentovi a politikovi.

Kromě částí měst by v Izraeli měla také brzy stát jedna z „Havlových laviček“. „Začínáme tady zase naopak na telavivské univerzitě, kde by se na kampusu telavivské univerzity měla instalovat lavička Václava Havla,“ uvedl Schwarz. Mohlo by se tak stát v září.

Po Havlovi už ulici pojmenoval polský Gdaňsk

Ulici po Václavu Havlovi v zahraničí pojmenoval už například polský Gdaňsk. Jeho lavička stojí ve čtyřech tuzemských městech a chystá se v několika dalších. V zahraničí je na ni možné usednout třeba v Dublinu, Washingtonu, Barceloně nebo v Oxfordu.

Československo přerušilo diplomatické vztahy s Izraelem v roce 1967 na nátlak Moskvy po takzvané šestidenní válce mezi Izraelem a arabskými státy, které byly spojencem Sovětského svazu. Po jejich obnovení v roce 1990 se Československo a později Česká republika staly jedním z nejbližších spojenců židovského státu ve světě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…