Havel uměl jenom bořit, stěžuje si v knize Václav Klaus. A vzpomíná, jak na něj Menzel a Chytilová křičeli kvůli penězům

11.11.2014 10:56

Českou demokracii čtvrtstoletí po roce 1989 poškozuje několik zásadních fenoménů. Například nepřátelství místo ideologie, silné levičáctví, tlak moderních ideologií, úpadek národního státu, nebo přílišná moc kulturního establishmentu. Píše to exprezident Václav Klaus ve své nejnovější knize, která bilancuje polistopadový vývoj pod názevm Chtěli jsme víc než supermarkety.

Havel uměl jenom bořit, stěžuje si v knize Václav Klaus. A vzpomíná, jak na něj Menzel a Chytilová křičeli kvůli penězům
Foto: VŠE
Popisek: Václav Klaus při přednášce k 25. výročí pádu komunismu na VŠE v Praze

Podle Klause se ideové rozpory, které jsou jinak průvodním znakem jakékoliv demokracie, v Česku zvrhly v osobní spory. Na myšlenky, které měly strany definovat, se proto raději zapomnělo. „Politické strany a jejich představitelé se za své ideologie pravděpodobně více méně stydí, a proto je veřejně radši ani neprezentují,“ myslí si.

Důsledkem je vznik „nových, údajně či zdánlivě nepolitických stran, vlastně de facto nestran“, jak je bývalý prezident popisuje. A tyto subjekty jako TOP 09, ANO a Úsvit podle něj politický systém přímo ohrožují.

Druhým nebezpečným fenoménem má být „ničím nenarušovaná síla levičáctví“, včetně postupného vypařování pravice. Systém je tak nevyvážený a nefunkční. Kritizuje rovněž moderní ideologie, které podle něj zdůrazňují globální propojení světa, přitom drtivá většina problémů má lokální povahu. S tím souvisí i ohrožení národního státu.

„Obhajoba národního státu je obhajobou demokracie, kterou současný svět zásadním způsobem narušuje,“ vzkazuje Klaus. V impériích či kontinentálních říších podle něj demokracie nikdy nevznikla. Zkritizoval rovněž českou laxnost k národním symbolům, například k vyvěšování vlajky.

Exprezident se rovněž pouští do moci kulturního establishmentu. Ta má podle něj kořeny už v národním obrození. Pak zavzpomínal, že když po nástupu na Ministerstvo financí prováděl první seškrtávání státních dotací, nekřičeli proti němu horníci nebo zemědělci, ale umělci, zejména filmaři. Využili k tomu prý svůj přístup do médií, který třeba traktoristé nikdy nemohli mít. Zklamalo jej prý, že se do čela vzpoury postavili režiséři, jejichž filmů si neobyčejně vážil.

A jak Klaus vidí současný stav? „V současnosti nepřesvědčivě vládne nepřesvědčivá ČSSD (se svými velmi necharismatickými lídry), vládne Babiš svým berlusconiovským stylem, vládnou údajní bojovníci s korupcí, vládne špička bezpečnostního aparátu a samozřejmě vládne i prezident, kterého rozpad standardního vládnutí až zas tak moc netrápí, protože to posiluje jeho pozici. Nejsem si jist, zda se toto všechno dá jednoduše a přehledně shrnout a nalézt pro to výstižný název (či nálepku),“ rekapituluje v knize, z níž přináší ukázky web Týden.cz.

Zamýšlí se i nad alternativami polistopadového vývoje, které podle něj symbolizovali naši tři dosavadní prezidenti. Nebezpečné podle něj byly vize prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Havlismus, ve svém také převážně negativním charakteru, politickou programovou alternativu vytvořit schopen nebyl. Chtěl kázat, poučovat, nechat se oslavovat. Byl schopen bourat, nikoli tvořit,“ píše Klaus s tím, že k takové antiliberální doktríně se později přihlásila například Strana zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…