Havlíček: Ve středu řekneme přesnější plán stavby jaderného bloku

12.11.2019 17:40

Zástupci české vlády na středečním zasedání vládního výboru pro jadernou energetiku představí jeho dalším členům detailnější plán stavby nového jaderného bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), jednání označil za nesmírně důležité. Pokud vše dobře půjde, mohl by podle něj být nový blok hotov v letech 2036 až 2037.

Havlíček: Ve středu řekneme přesnější plán stavby jaderného bloku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

„Poprvé představíme už ucelený jízdní řád toho, jak vlastně se bude uskutečňovat příprava, kdy předpokládáme, že se začne stavět pátý blok v Dukovanech a kdy předpokládáme jeho spuštění,“ řekl Havlíček. Uvedl, že výbor má velmi silný mandát, jeho členy jsou mimo jiné zástupci všech politických stran zastoupených ve Sněmovně.

„Máme pro ně připraveny společně s panem vládním zmocněncem (Jaroslavem) Mílem a panem premiérem (Andrejem Babišem, ANO) skutečně, troufám si tvrdit, velmi detailní informace nejen o tom, jak se uskuteční sled dalších událostí, ať už ve smyslu vyjednávání s Evropskou komisí nebo ve vztahu státu a společnosti ČEZ,“ dodal Havlíček.

Výbor tvoří více než 20 lidí, předsedá mu Babiš. Kromě politiků se jednání účastní například generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda dozorčí rady ČEZ Otakar Hora a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Výsledky středečního jednání oznámí Havlíček s Babišem na večerní tiskové konferenci.

Výběrové řízení na dodavatele stavby nového bloku by podle dřívějšího vyjádření Míla mohlo být zahájeno koncem roku 2020, případně v roce 2021, a mělo by trvat nejdéle tři roky. Kritériem výběru nebude pouze cena, uvedl Míl. Zmocněnec předpokládá, že první etapa přípravy projektu vyvrcholí v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky tendru, projekt bude mít povolení SÚJB k umístění jaderného zařízení a platné územní rozhodnutí.

Podle Havlíčka se vládní činitelé při středečním jednání odkážou mimo jiné na nedávnou analýzu společnosti ČEPS. Mimo jiné na jejím základě ministr v polovině října uvedl, že bez nově postavených elektráren, v čele s novými jadernými bloky, nebude mít Česko do budoucna kde brát elektřinu. Problémy podle něj mohou vzniknout už po roce 2030.

Během pěti let podle tehdejšího vyjádření Havlíčka musí začít také diskuse o rozšíření druhé české jaderné elektrárny v Temelíně. Česko je nyní dlouhodobě vývozcem elektřiny. Druhým nejvýznamnějším zdrojem budou do budoucna v ČR obnovitelné zdroje, uhlí čeká útlum, který bude třeba nahradit, dodal ministr.

Část odborníků s dalším rozvojem jaderné energetiky souhlasí, někteří ale poukazují i na jiné možnosti. Například analytik společnosti ENA Jiří Gavor má postoj ministerstva za konzervativní. „Nicméně realita prokazuje, že technologický pokrok je ve skutečnosti rychlejší. V případě výraznějšího deficitu energetické bilance a tím vysokých cen elektřiny dokážou obnovitelné zdroje energie v kombinaci s plynovými zdroji velmi pružně poptávku pokrýt. Což neplatí pro jaderné zdroje, kde doba přípravy a výstavby je velmi dlouhá a realizace je bez vysoké státní podpory prakticky nemožná,“ řekl už dříve ČTK.

Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové. Z jaderných zdrojů se loni vyrobila asi třetina elektřiny v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…