Havlíček, lídr ANO ve volbách 2025. A Babiš? Prosáklo

08.02.2023 7:54 | Ze sítí

I když prý po prezidentské volbě měl Andrej Babiš náladu všeho nechat, nakonec se podle informací z hnutí ANO rozhodl pokračovat a směřovat úsilí ke sněmovním volbám. Na nějaký čas by si ještě měl ponechat i poslanecký mandát, i když jej vysedávání na schůzích těžce nebaví. V každém případě už ale Babiš nemá být ústřední postavou ANO, do této pozice se má pomalu „zacvičovat“ Karel Havlíček, který by také vedl hnutí do voleb jako premiérský kandidát.

Havlíček, lídr ANO ve volbách 2025. A Babiš? Prosáklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Od neúspěšného druhého kola prezidentské volby se debatuje o politické budoucnosti Andreje Babiše. Předseda ANO na jednu stranu hned avizoval záměr jednoznačně vyhrát sněmovní volby a sestavovat příští vládu, ale také se debatuje o tom, jaká bude jeho vlastní politická budoucnost.

Především se řešilo a stále řeší, zda si předseda opozičního hnutí ponechá poslanecký mandát. I lidé z ANO připouštěli, že akčnímu lídrovi příliš nevyhovuje vysedávání na mnohahodinových schůzích pléna. Definitivní rozhodnutí chce Babiš oznámit ve středu po jednání vedení ANO.

Podle informací, které se dostaly k novinářům serveru Novinky.cz, se ale Babiš během několikadenního odpočinku rozhodl, že ve Sněmovně nějaký čas ještě zůstane. Hlavním úkolem má být konsolidace hnutí, na jehož vnitřní fungování neměl v prezidentské kampani tolik času.

„Byť se v předsedovi bije chuť všeho nechat a jít na odpočinek, převažuje v něm respekt ke 2,4 milionu hlasů ve volbách i k členům ANO. Měl by pocit, že zradil své voliče v boji proti pětikoaliční vládě, proto zatím zůstane v čele ANO i ve Sněmovně,“ citují Novinky.cz zdroj z hnutí.

Konsolidace má mít trochu nečekaně i podobu přípravy Babišova nástupce. Do voleb 2025 podle Novinek už Babiš nechce vést hnutí jako lídr, už proto, že mu v té době bude jednasedmdesát let. A také proto, že v prezidentské kampani udělal zkušenost, že jeho osoba rozděluje veřejnost a ANO bude potřebovat nějaké koaliční partnery.

Lídrem pro příští sněmovní volby by tak měl být první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Ten má pověst výrazně smířlivějšího politika. Babiš by se dál podílel na předvolební kampani mezi voliči, ale hovoří se též o tom, že by se stal čestným předsedou ANO a Havlíček povýšil na předsedu hnutí.

Z toho, co Havlíček během úterka v Poslanecké sněmovně říkal novinářům, to prý vypadá, že Babiš se rozhodl prozatím zůstat i poslancem. Podobně se vyjadřovala i předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová nebo poslanec Aleš Juchelka.

Mandát by si měl podržet minimálně do jara, než se v ANO nastaví nový předvolební režim. Poté by Babiš mohl ze Sněmovny odejít a věnovat se kontaktní kampani, která jej v posledním roce před prezidentskými volbami velmi naplňovala. Jeho případnou náhradnicí na ústecké kandidátce by se stala starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Jiné hlasy z poslanecké frakce ANO ale říkaly, že s předsedou je to „jako na houpačce“. „V jednu hodinu říká, že odejde, ale ve čtyři je všechno jinak,“ uvedl. Stejný poslanec si postěžoval, že dobré není ani jedno řešení. „Když odejde, budeme kritizováni, že podvádí voliče. Pokud zůstane, tak budeme muset snášet pokaždé, když se bude z jednání Sněmovny omlouvat, potlesk celé pětikoalice,“ stěžoval si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…