Havlíček podle Soukromníka Baránka tahá ze šuplíku nápady z doby Nečase. A chlubit se tím bude Babiš

01.02.2020 10:23

Sloučení Ministerstva dopravy s Ministerstvem průmyslu a obchodu, o kterém se začalo mluvit poté, co oba resorty převzal Karel Havlíček, není novou myšlenkou. Upozorňuje na to Strana soukromníků České republiky, které se podařilo toto téma prosadit již za vlády Petra Nečase.

Havlíček podle Soukromníka Baránka tahá ze šuplíku nápady z doby Nečase. A chlubit se tím bude Babiš
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Karel Havlíček při uvádění nového ministra dopravy

Jak upozorňuje zakladatel strany Rudolf Baránek, již v roce 2010 přijali Soukromníci program, ve kterém mimo jiné bylo sloučení Ministerstva průmyslu a obchodu s Ministerstvem dopravy. Po volebním vítězství ODS a sestavení Nečasovy vlády se jejich zástupce Bedřich Danda stal náměstkem ministra průmyslu a obchodu a měli rovněž Jaromíra Schuberta jako poradce premiéra Nečase.

Návrh na sloučení ministerstev v podobě tzv. „kompetenčního zákona“ se dostal do poměrně pokročilé fáze příprav, než v červnu 2013 vtrhli na Úřad vlády Šlachta s Ištvanem a vše šlo do šuplíku.

Baránek na to upozorňuje proto, že jednání se účastnil i jistý Karel Havlíček, tehdy předseda Asociace malých a středních podniků. A právě on nyní jako dvojministr oprašuje tehdejší návrh a vydává jej za nápad svůj a premiéra Babiše.

Navíc očekává, že to nebude poslední poklad z Havlíčkova šuplíku, který Babišova garnitura vytáhne a bude se s ním chlubit. Podobně se premiéra Nečase podařilo přesvědčit o tom, že by se měly vykoupit podíly v Českomoravské záruční a rozvojové bance a tak vytvořit státem kontrolovanou banku, která by podporovala rozvoj malých firem a projekty měst a obcí. I v tom se Nečasově vládě podařilo pokročit, včetně toho, že bylo vykoupeno kompletních 30 procent menšinových vlastníků. A i u toho byl Karel Havlíček.

„Očekávám, že co nevidět bude Českomoravská záruční a rozvojová banka, kterou jsme v r. 1991 tvrdě vybojovali a udrželi, vytažena jako triumf pro záměry ministra Karla Havlíčka,“ dodává Baránek.

Karla Havlíčka, kterého osobně poznal, podle něj nelze podceňovat. Je prý vzdělaný, pracovitý, značně apolitický, a současně velmi pragmatický. A ví, že šanci jako teď už nebude mít nikdy. U soukromníků, za které kdysi bojoval, to prý ale má nenapravitelně pokažené.

„Společně s Vladimírem Dlouhým byli největšími prosazovateli EET a kontrolního hlášení. Společně s fanatickým protikuřáckým zákonem neúspěšného zpěváka, dnes ministra Adama Vojtěcha, to má za následek zničení tisíců firem (lidí), zatím hlavně na venkově. To nelze odpustit!!! A pánové se s tím ještě chlubí,“ žasne podnikatelský veterán.

Jak ale dodává, v Babišově týmu je pracovitý a vzdělaný Havlíček spíše výjimkou. Třeba ministryně financí Schillerová je podle něj pouze „účetní s dobrou vyřídilkou“ a ve svých návrzích dělá čím dál více chyb. Nemluvě o ministrech jako je Klára Dostálová nebo Adam Vojtěch.

Když se nad tím Baránek zamýšlí, je podle něj cestou pravice k poražení Andreje Babiše právě to, že musí najít skutečně schopné lidi, lídry a výrazné osobnosti.

„Jsem přesvědčen, že místo každodenního, místy velmi levného štěkání na Babišovy kousky, musíme hledat výrazné osobnosti, které připraví zásadní opoziční návrhy, kterým voliči uvěří. Historie nám připomíná příklady silných jednotlivců, dnes lídrů,“ nabádá. Takovými lídry byli podle něj třeba Konrád Adenauer nebo u nás Ota Šik.

„Hledejme napravo schopné lidi a nedejme na ty, kteří neřídili ani traktor, natož velké organizační celky,“ doporučuje zakladatel Soukromníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…