Havlíček se dnes ujme ministerstva dopravy, povede ho spolu s MPO

24.01.2020 6:10

Vicepremiér a současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se dnes ujme funkce ministra dopravy. Nahradí Vladimíra Kremlíka (za ANO), kterého premiér Andrej Babiš (ANO) odvolal kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám. Havlíček povede resorty dopravy a průmyslu současně, podle premiéra až do konce volebního období. Kremlík se má stát Havlíčkovým politickým náměstkem, uvedla Mladá fronta DNES.

Havlíček se dnes ujme ministerstva dopravy, povede ho spolu s MPO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Babiš rozhodl o odvolání Kremlíka v pondělí, podle něj manažersky nezvládl situaci kolem zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám. Dodavatelem a provozovatelem systému měla být za 401 milionů korun společnost Asseco Central Europe. Zakázka však byla terčem kritiky z řad IT odborníků, opozice i Babiše. Vadilo jim, že Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) firmu vybral bez otevřeného výběrového řízení, projekt byl podle nich navíc předražený. Havlíček ve čtvrtek ČTK řekl, že zakázka bude zrušena.

Havlíček také uvedl, že po svém uvedení do funkce začne řešit personální otázky na ministerstvu a případně SFDI. Očekává se, že se bude zabývat především otázkou dalšího působení ředitele fondu Zbyňka Hořelici a prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka, které Babiš v minulých dnech vyzval kvůli zakázce k dálničním známkám k odstoupení.

Havlíček bude v pořadí devatenáctým ministrem dopravy samostatné České republiky. Odvolaný Kremlík byl ve funkci od konce loňského dubna, kdy nahradil odstoupivšího Dana Ťoka (za ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…