Havlovská politika je špatná. Nesmíme zbytku světa vnucovat naše představy, říká Zaorálkův náměstek

30.05.2014 12:57

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) jel nedávno do Číny, aby tamější vládu ujistil, že Česko podporuje jednotu lidové republiky. Za vstřícnější politikou stojí první náměstek ministra Petr Drulák. V rozhovoru pro Lidové noviny prohlásil, že dosavadní směřování české diplomacie byl omyl.

Havlovská politika je špatná. Nesmíme zbytku světa vnucovat naše představy, říká Zaorálkův náměstek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zde se zdraví Miloš Zeman se zástupcem lidové Číny

Drulák tvrdí, že diplomacie nedělá zásadní obrat. Hledá ale méně konfrontační způsob. „Určitá koncepční inovace spočívá v tom, že nevidím žádný zásadní předěl mezi rozvojovou politikou a lidskými právy. Vždycky je to otázka rozvoje, jak ve smyslu základních materiálních předpokladů, tak ve smyslu občanských práv,“ vysvětlil v rozhovoru pro LN.

Ztotožňovat Čínu s Tibetem je obrovská koncepční chyba

Dosavadní politika mohla být údajně vnímána jako agresivní. „Jako něco, co sice bylo dobře myšleno, ale bylo to něco, s čím se nejen neztotožňovala daná politická reprezentace, ale s čím se neztotožňovala ani podstatná část společnosti. Byla to politika jen pro jeden úzký segment populace,“ myslí si Drulák.

Otázka Tibetu podle něj nemá být trivializována, na druhé straně se míjí s potřebami, zájmy a podstatou čínské společnosti. Ztotožňovat Čínu s Tibetem je podle Druláka obrovská koncepční chyba. Je to také něco, co prý vyžadovalo revizi.

Havlovské pojetí lidských práv nepřineslo ČR významné renomé. Byla to chybná politika

„Oni to vnímají tak, že podpora Tibetu je snaha toho silného Západu držet dole tu slabou Čínu,“ uvedl Drulák. Dodal, že Česká republika chce vést s Čínou dialog. Kvůli tomu je ale potřeba dívat se na svět z pohledu Číny. „To neznamená tu perspektivu přijmout, ale pochopit, co jsou pro něj jeho červené linie – v tomto případě například podpora Tibetu Západem,“ zdůraznil Zaorálkův náměstek v LN.

Drulák v rozhovoru dále odmítl, že by Česko mělo nějaké významné renomé v souvislosti s havlovským pojetím lidských práv. Osobně pak považuje dosavadní politiku za chybnou. „Říkám tomu falešný univerzalismus – falešná představa, že to, jakou jsme si vybudovali představu ideální společnosti, bychom měli vnucovat těm ostatním,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…