Heger: Hejtmani hazardují se zdravím lidí a páchají předvolební schválnost

26.02.2012 12:20

Lékařům bylo slíbeno zvýšení platů o deset procent. Místo toho budou rádi, když se jim zvednou platy o šest procent. Problémy zaznamenávají zejména krajské nemocnice, které si stěžují na nedostatek peněz od státu a na arogantní jednání pojišťoven. Leoš Heger vinu hází na kraje. Podle něj by měli nemocnicím dát více peněz hejtmani.

Heger: Hejtmani hazardují se zdravím lidí a páchají předvolební schválnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Kdyby byl ekonomický vývoj příznivý, tak by platy lékařů stoupaly více, tvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Úhradová vyhláška prý zvyšuje příjmy nemocnic.

Něco jiného tvrdí však nemocnice. V úhradové vyhlášce chybí 200 miliónů korun na dofinancování platů lékařům. Kraje by navíc ze svých peněz podle stínové ministryně zdravotnictví za KSČM Soni Markové neměly platit ze svých peněz Hegerovy sliby. Heger si však myslí, že problém je v tom, že krajské nemocnice nejsou schopné, nebo ochotné vyjednat lepší podmínky od pojišťoven.

„Hejtmani jsou zodpovědní, aby byla všem občanům v kraji poskytována lékařská péče,“ řekl v nedělní Partii v Prima family Marková a tvrdí, že je nefér, když Heger říká, že hejtmani nechtějí pomoc, protože se nebojí hněvu lékařů a podporují jejich protesty.

"Přenášet odpovědnost za své chyby na kraje, to je něco, s čím my nemůžeme souhlasit. Tady nejde o to, že by hejtmani dělali něco schválně. Toto vysvětlení odmítám," reagovala stínová ministryně zdravotnictví na spekulace Hegera, že peníze na platy by se měly najít na úrovni krajů, ale tam jaksi nejsou.

V Topolánkově batůžku prý zmizely ze zdravotnictví miliardy

Ministerstvo financí uvažuje o úplném zrušení stropů zdravotního pojištění. Postihnout by to mělo nejbohatší vrstvy obyvatelstva. Opatření není podle Hegera ještě hotovou věcí. Zálěží prý na tom, jak to vyjedná Kalouskovo ministerstvo. Peněz ve zdravotnictví ale podle Hegera není nikdy dost.

„Přijetím Topolánkova batohu zavedením maximálních stropů zdravotního pojištění byly podřezány příjmy. Jsem ráda, že návrh na zrušení stropů pojistného, které jsem dávala já a moji spolupracovníci, si přečetli i na ministerstvu financí. Návrh jsme kritizovali už při jeho přijetí,“ upozornila komunistka Marková.

Heger upozorňuje, že stropy už částečně navýšeny byly. Z původního čtyřnásobku průměrného platu se zvedly na šestinásobek. Zrušení stropů by mohlo přinést dvě miliardy korun, což by mělo efektivně pokrýt zvýšení platu lékařů.

Hostem Partie byl i Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu. Ten se vyjádřil i k dosud nedodrženému slibu o navýšení platu lékařů. „Šest a čtvrt není 10 procent, to však přežijeme. Věříme premiérovi, že dojde k navýšení nakonec o slíbených deset procent,“ řekl Engel smířlivě.

Heger příliš ustupuje pojišťovnám, křičí lékaři i opozice

Podle Engla je podstatné, že vznikne skupina, která posoudí skutečnou finanční situaci některých nemocnic. Jádro problému je ve vztahu s pojišťovnami. Už teď mají pojišťovny dominantní pozici, Heger chce pozici pojišťoven ještě posílit.

Není jasné, kolik peněz a na co nemocnice peníze mají. Problém je, že zálohy od pojišťoven dostávají půl roku zpětně, takže to musí táhnout nemocnice. Lékaři jsou také velmi zvědaví na to, jak dopadne šetření komise, která má zjistit, jak je tomu skutečně. To, jak by se lékaři zachovali, kdyby se ukázalo, že peníze v nemocnicích skutečně nejsou, jak tvrdí nemocnice, Engel nechce předjímat.

Na krajích se bojí, že pod tlakem nedostatku finančních prostředků budou ve všech krajích rušeny některá nemocniční oddělení a některé celé nemocnice. Engel pak upozorňuje, že problém je ve zvyšování DPH, zvýšení DPH na léky sebralo totiž zdravotnictví 5 miliard.

Ministerstvo zdravotnictví neřídí zdravotnictví. To je řzeno kraji, přináší Partie nov zjištění. Tak to alespoň vyplývá z toho, že na hospodaření krajských nemocnic prý Heger vlastně nemá žádný vliv. Zodpovědné jsou jen kraje.

„Kraje nemohou přece ovlivňovat politiku zdravotních pojišťoven, které se chovají vůči krajům arogantně. Jako KSČM jsme proti posilování pravomocí zdravotních pojišťoven, zvlášť, když jich je deset. Ministerstvo nad nimi kontrolu evidentně taky nemá?“ uzavírá Marková.

Vláda zvažuje spojení zdravotní pojišťovny vnitra  a vojenské

Vláda připravuje spojení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP), uvedl ministr Heger. V pořadu Partie televize řekl, že v letošním roce budou připraveny příslušné zákony.

Heger připomněl, že snížení počtu zdravotních pojišťoven je už obsaženo ve vládním programovém prohlášení. Podle něj není vyloučeno, že slučování bude pokračovat. O spojení ZPMV a VoZP se mluví už delší dobu. V Česku je v současnosti vedle dominantní Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) sedm zaměstnaneckých a oborových pojišťoven,

ZPMV má 1,15 milionu pojištěnců, spojením s VoZP by se přiblížila dvěma milionům. Největší VZP jich má 6,1 milionu.

Návrh zákona o zdravotních pojišťovnách je nyní v podobě věcného záměru, vyplývá z internetové knihovny vládní připravované legislativy. Heger k němu v lednu poznamenal, že norma se snaží dát pojišťovnám "trošku zátěž" v tom, že je bude nutit, aby se chovaly lépe a vstřícněji vůči systému.

Zdravotní pojišťovny letos vydají o 3,5 miliardy korun víc než vyberou. Vyplývá to ze zdravotně pojistných plánů, které vláda schválila na počátku měsíce. Pojišťovny plánují celkem výdaje 230,663 miliardy, příjmy 227,195 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…