Heger chce omezit plýtvání a prodávat přesný počet pilulek

13.01.2012 13:37

Jít si koupit do lékárny celou krabičku léků nemusí být v budoucnu samozřejmost. Ministr zdravotnictví Leoš Heger by chtěl prodávat jen přesný počet tablet. Považuje to za jednu z možností, jak omezit plýtvání léky. V USA už tento systém funguje, Evropa na něj ale podle České lékarnické komory není připravená.

Heger chce omezit plýtvání a prodávat přesný počet pilulek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Podle odhadu lékárníků Češi ročně vyhodí za léky, které nespotřebují, čtyři miliardy korun. To je desetina výdajů pojišťoven za medikamenty. Ministr Heger tvrdí, že by po změně legislativy lékárník mohl ustřihnout balení nebo vysypat z lahvičky potřebný počet tablet. "Tím směrem asi vývoj půjde, ale lékárník samozřejmě musí lék dát věrohodně do jiného obalu, dát nálepku a razítko, aby bylo jasné, že je to děláno odborníkem podle daných pravidel," řekl ministr.

Vyhazujeme léky za čtyři miliardy

K těmto opatřením vede především situace, která nastala po přijetí balíčku zdravotnických reforem. Od počátku roku platí, že levné léky do padesáti korun si pacient zaplatí sám. Když si ale pacient vyžádá větší balení, pojišťovna na lék přispívá a pro pacienta tak může vyjít levněji.

V USA tento systém funguje

Ve Spojených státech předepisují lékaři pouze počet tablet. "V USA lékárníkova práce nespočívá v pouhém vytažení krabiček ze zásuvky. Na základě předpisu vydá každému pacientovi zvlášť připravené osobní balení s daným počtem tablet a také s popiskem obsahujícím jméno, diagnózu a rozpis léčby spolu s přizpůsobeným informačním letákem," popsal svoji zkušenost primář Ivan Peychl z Nemocnice Na Bulovce.

Lékárnická komora tvrdí, že nejsme připraveni

Podle šéfa České lékárnické komory na to Evropa není připravená.  "Evropa je nastavená na originální balení, rozbalování je zakázáno," řekl  viceprezident komory Stanislav Havlíček.


Havlíček pochybuje i o tom, že by to vedlo k úsporám. Bude třeba více příbalových letáků a přibude práce s rozbalováním krabiček a rozpočítáním léků. To mohou dělat jen lékárny, které mají vybudované superčisté prostředí, což je nákladné. Dalším rizikem jsou padělky. "Návrh má víc rizik než přínosů," shrnul Havlíček.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…