Heger v nemocnici neplatil. My ano, proč on ne? Ptá se bulvár

28.07.2011 9:57

AKTUALIZOVÁNO Ministr zdravotnictví Leoš Heger se rekreuje na jihu Čech. V pondělí se mu udělalo nevolno a v nemocnici v Českých Budějovicích si ho nechali přes noc. Za svůj pobyt ale neplatil. Den v nemocnici přitom stojí 60 korun.

Heger v nemocnici neplatil. My ano, proč on ne? Ptá se bulvár

"Neplatil jsem," svěřil Heger novinářům, když nemocnici opouštěl. "Na jednodenní hospitalizaci se poplatky nevztahují." To je sice pravda, ale jen v případě předem nasmlouvaných zákroků.

Čtenáře Blesku prý zjištění, že ministr za hospitalizaci neplatil, zatímco všichni ostatní platí, rozčílilo. Deník proto kontaktoval samotnou nemocnici a ptal se, jak je to možné.

"Pan Heger zkolaboval, celou noc absolvoval řadu vyšetření a hned poté se vrhl na rozhovory s novináři," vysvětloval situaci ředitel nemocnice Břetislav Shon. "Byl prostě jen unavený a všechny ty otázky ho zaskočily. Platit bude jako každý jiný, tak jsme byli domluveni od začátku."

"Za noc strávenou v nemocnici se samozřejmě platí 60 korun. Zaplatí to i pan ministr, přijde mu faktura," potvrdil i mluvčí nemocnice Jan Dušek.

Jako v pohádce o Pyšné princezně

Jenže mluvčí nemocnice byl podle Blesku ve vyjádřeních poněkud zmatený. Jeho odpovědi prý byly dokonce v duchu pohádky Pyšná princezna, kde zazněla legendární věta: Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil."

Napřed mluvčí nemocnice Dušek totiž řekl, že za noc strávenou v nemocnici se samozřejmě platí šedesát korun. „Zaplatí i pan ministr a přijde mu faktura," sdělil Dušek.

O deset minut později ale mluvčí řekl něco zcela jiného: „Tak jinak, pan ministr měl pravdu. My jsme si to teď ještě ověřovali na ministerstvu zdravotnictví. Z méně než 24 hodin v nemocnici se poplatek neplatí. Ani by nám to nebral systém. Pokud někde lidé platili za pár hodin, bylo to špatně."

Za půl hodiny ale mluvčí zase obrátil a zmínil, že platí ta původní verze. Na ministerstvu zdravotnictví prý došlo k dezinformaci. Heger si ale prý zcela jistě všechny povinné poplatky zaplatí.

Jenže ani to nebyl konec s vyjádřením od českobudějovické nemocnice. Tentokrát se Blesku ozval sám generální ředitel této nemocnice. „Já se omlouvám za ty zmatky. Situace se má tak, že pan ministr Heger samozřejmě vše platit bude. V zákoně sice existuje neplacená jednodenní hospitalizace, ale to je úplně jiný případ. Týká se jen předem nasmlouvaných zákroků.

Kubek: Každý ať si o tom udělá obraz sám

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek rozporuplná vysvětlení okolo poplatků přičítá  malé informovanosti.

„Chaos okolo těch poplatků skutečně je, Platí se samozřejmě i za jednodenní hospitalizaci. Platí se šedesát korun a platí všichni, co nemají potvrzení o sociální potřebnosti. Lidé, kteří jsou v hmotné nouzi a mají to i úředně potvrzeno, tak nemusejí platit poplatky ani u lékařů, a ani za hospitalizace," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Kubek. Do této kategorie ale Heger nezapadá.

Že ale nikdo neví, jak to s těmi poplatky je? Tak to podle Kubka určitě o něčem vypovídá. „Například o tom, že okolo těch poplatků nejasnosti skutečně jsou. Já bych si to ale vysvětlil tím, že se stále hovoří o nějakých změnách, ale ve skutečnosti k žádným změnám nedošlo. Takže lidé jsou z toho zmatení. A posuzovat profesionalitu nebo neprofesionalitu mluvčího nemocnice, či mluvčího na ministerstvu zdravotnictví, to mi asi nepřísluší. Ala každý si asi o tom udělá obraz sám," zmínil dále prezident ČLK.  

Nepochybuje však prý o tom, že ministr těch šedesát korun zaplatí. „Ono se to většinou ani neplatí při odchodu. Pacienti skutečně dostávají při propuštění z nemocnice účet a většina z nich to platí bezhotovostním převodem. To, že se ten poplatek platí dodatečně, tak to je zcela běžné. Ale věřím, že pan ministr ten poplatek zaplatí."

Vysvětlení Hegera, že se za jeden den v nemocnici neplatí, za ostudu ale Kubek nepokládá. „Když panu ministrovi nebylo dobře, tak jako každý člověk se staral napřed o svůj zdravotní stav a ne o to, jak bude odpovídat novinářům. Já mu přeji, aby si užil dovolenou a aby byl zdráv," dodal Kubek.

Ježek: Připomíná mi to situaci s Klausem

Mediální odborník Vlastimil Ježek se nad případem s Hegerem směje. „Mě to připomíná silně situaci s prezidentem Klausem v Austrálii, kdy odmítl projít bezpečnostním rámem. Já si prostě myslím, že základ je, že pravidla mají platit pro všechny. A jestli to je ministr, prezident nebo popelář, je úplně jedno," sdělil ParlamentnímListům.cz Ježek.

„Pokud není jasné, zda se má, nebo nemá za jednodenní hospitalizaci platit, pak je to problém Poslanecké sněmovny. A nějaké chyby v zákoně, či vyhlášce nebo špatný výklad ministerstva zdravotnictví - upřímně řečeno, mne to až tak nepřekvapuje, neboť takových případů bychom našli téměř nekonečně mnoho," dodal.

Čtěte:

Ministr zdravotnictví Heger hospitalizován. Špitál si chválil

Heger už zase jezdí na kole. Z nemocnice odešel na revers

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…