Heger v předvolební debatě ČT hájil druhý pilíř. Jen by ho prý příště udělal povinný

03.10.2013 7:45

Sociální politika byla hlavním tématem předvolební debaty v Královéhradeckém kraji. Debata jiskřila především kolem tématu důchodové reformy, kterou v současné podobě zavrhli všichni kandidáti s výjimkou lídrů dvou stran dosavadní pravicové koalice.

Heger v předvolební debatě ČT hájil druhý pilíř. Jen by ho prý příště udělal povinný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zákaz kouření je běh na dlouhou trať, zdůraznil Heger

Tu v debatě lídrů kraje na východě Čech zastupoval bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger za TOP 09 a Pavel Staněk z ODS. I ten připustil, že druhý pilíř coby nejvíce kritizovanou část reformy je třeba upravit, ale v každém případě zachovat. Heger pak za hlavní problém pilíře označil jeho dobrovolnost, která lidem umožnila do něj nevstupovat. Právě tento parametr by se prý do budoucna měl změnit na účast povinnou.  

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

Za zrušení se naopak jednoznačně vyslovily zástupkyně dosavadní sněmovní opozice. „Druhý pilíř je nevýhodný jak pro stát, tak pro většinu občanů,“ prohlásila jednička kandidátky ČSSD Hana Orgoníková. Komunistka Soňa Marková pak druhý pilíř označila za pouhý dárek bankám a finančním skupinám, které tyto osobní penzijní fondy spravují. Komunisté by prostředky z tohoto pilíře převedli do průběžného systému, kde by sloužily k uspokojení současných důchodců.

Ing. Hana Orgoníková

  • Hana Orgoníková zemřela 5. června 2014 v Hradci Králové

Úplně jinak by na penzijní systém šel předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Podle něj by měl systém fungovat na základě „zásluhovosti“, do které by se počítaly nejen finanční prostředky odvedené do systému, ale rovněž počet vychovaných dětí. Tím by byla zároveň realizována podpora rodin s dětmi, na které lidovcům velmi záleží.

Ani zelení podle svého kandidáta Michala Kudrnáče současnou podobu druhého pilíře úplně neschvalují, k jeho rušení by však přistupovali maximálně opatrně, neboť stát se prý má chovat předvídatelně. Důchody by podle nich měly být rozděleny na fixní a zásluhovou složku.

Kandidát ANO, známý ekonom Ivan Pilný, označil druhý pilíř za „kočkopsa“. V některých zemích prý podobné systémy fungují, ale je nezbytné, aby jej v takovém případě podporovala celá politická reprezentace, jinak do něj lidé nepůjdou, protože se budou bát zrušení.

Jiří Štětina, který kandiduje za hnutí Úsvit přímé demokracie, se svěřil, že jeho strana se zhlédla ve švédském modelu, postaveném na tzv. zaměstnaneckém pilíři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…