Hegerova protikuřácká novela by se měla změnit. I národní koordinátor chce ještě jednat

28.07.2013 11:01

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chce jednat s Rusnokovou vládou a s novým ministrem zdravotnictví o podobě takzvané protikuřácké novely. Podle něj se pod předchozím vedením resortu části normy, které se týkají protidrogové politiky, zredukovaly. Chtěl by změny. Vobořil to sdělil ČTK. Ministr zdravotnictví Martin Holcát už dříve řekl, že přijetí zákona o ochraně před tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami z dílny svého předchůdce podporuje.

Hegerova protikuřácká novela by se měla změnit. I národní koordinátor chce ještě jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Podle Vobořila norma neupravuje jen to, kde je možné prodávat či pít alkohol, ale je prý klíčová pro koordinaci celé protidrogové politiky a služeb pro uživatele drog. "Definuje zodpovědnost jednotlivých institucí, typy drogových služeb a tak dále. Předchozí administrativa Ministerstva zdravotnictví totiž části zákona, které se týkají právě drogové politiky a služeb pro drogově závislé, značně zredukovala," uvedl Vobořil.

Podle něj bývalé vedení ministerstva "nevyužilo ani příležitosti lépe zákonem regulovat problémy aktuální a palčivé". Jmenoval fungování záchytných stanic a jejich roli v systému prevence a léčby či problematiku nových syntetických drog. "Budu se snažit s novou vládou a novou administrativou Ministerstva zdravotnictví tyto věci řešit," dodal.

Podle Čechů zůstává drogová situace stále stejná

Síť služeb na pomoc uživatelům drog a pro prevenci se v Česku buduje od počátku 90. let. V posledních letech se pracovníci snaží o snižování škod u lidí, kteří omamné látky užívají. Jsou podle Vobořila v kontaktu až s 80 procenty problémových uživatelů, kteří si většinou drogy píchají a berou je dlouhodobě. Národní protidrogový koordinátor podotkl, že se služby nyní transformují. Jejich působení upraví třeba právě tabáková novela, změny zákona o sociálních službách či občanský zákoník. Vobořil varoval před případnými škrty v rozpočtu v této oblasti.

Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vnímá devět z deseti lidí užívání drog v Česku jako problém. Podle 38 procent Čechů a Češek ale příslušné instituce tématu nevěnují dostatečnou pozornost. Polovina dotázaných si naopak myslí, že jí věnují přiměřenou pozornost. Každý dvacátý člověk je pak přesvědčen o tom, že je naopak přehnaná. Podle CVVM se názory Čechů a Češek na drogovou situaci v zemi v posledních letech téměř nemění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…