Hegerovi se odměníme, slibuje loajalitu Kubek

16.02.2011 22:45

Lékařské odbory konečně dosáhly svého. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ustoupil jejich požadavkům a uzavřel s nimi dohodu. A šéf ČLK Kubek mu za to slibuje partnerství.

Hegerovi se odměníme, slibuje loajalitu Kubek

Stejně jako ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) si po středeční tiskové konferenci lékařských odborů mohou oddychnout i tisíce lékařů a pacientů.

Zástupci České lékařské komory i Lékařského odborového klubu na ní totiž potvrdili, že přijímají memorandum, které v pondělí představil právě ministr Heger.

OBRAZEM LOK podepsal

A dohodu mezi resortem a zástupci lékařů pochválil v České televizi i šéf ČLK Milan Kubek. 

Pacienti vyhráli, plesá šéf ČLK

"Je to velké vítězství především pro pacienty, protože od 1. března budou mít zajištěnu  lékařskou péči, nebude to stát ani korunu ze státního rozpočtu," pochválil výsledek kampaně Děkujeme odcházíme, v jejímž rámci plánovaly odchod z českých nemocnic tisíce lékařů.

Kubek si po mnoha jednáních, která nevedla k jasnému výsledku, liboval i nad diskuzí s Hegerem. "Nechceme víc, než jsme požadovali, stačí nám, že budeme v pozici respektovaného partnera," dodal Kubek.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Lékaři svou snahou a protestními akcemi dosáhli toho, že se jim zvýší plat o 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v České republice a naopak se jim zredukují přesčasy na maximálně osm hodin týdně.

Společně proti korupci, plánuje Kubek

Za dohodu, kterou nakonec navrhl šéf zdravotnictví Heger, pak Kubek nabízí lékaře coby jeho partnery. "Pan ministr získává spojence pro boj proti korupci," slíbil prezident ČLK, jenž je zároveň členem představenstva LOK. 

V rámci protestní kampaně Děkujeme, odcházíme chtěly české nemocnice opustit téměř čtyři tisíce lékařů. Ti bojovali primárně za zvýšení svých platů, ale také za redukci přesčasových hodin.

Cílů se jim po bouřlivých debatách nakonec podařilo dosáhnout, a tak výpovědi, které řada z nich podala, v průběhu následujících dnů stáhnou.

Více čtěte:

Memorandum schváleno, lékaři čekají na podpis premiéra

Z jednání lékařských odborů: Lékaři trvají na jednotném postupu 

Vláda přešla na taktiku odborů: Máte týden na stažení výpovědí

Odborář křičel na naši redaktorku. Kvůli emailu, který sám rozeslal

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…