Hejtman Miroslav Novák: Je nutné vyvést naši zemi z krize

21.08.2013 17:30

Znečistěné ovzduší, útlum průmyslu či úbytek obyvatel v kraji. To jsou jen některé problémy, které trápí obyvatele Moravskoslezského kraje, a o nichž jsme hovořili s hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD). Neopomněli jsme ale ani otázku předčasných voleb, kdy poprvé v novodobé historii budou na území kraje, a nejen zde, usilovat o hlasy tři levicové strany, které mají šanci zasednout v Poslanecké sněmovně. Jakou šanci tak dává ČSSD a proč ji by jí podle jeho názoru měli voliči dát přednost?

Hejtman Miroslav Novák: Je nutné vyvést naši zemi z krize
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Rusnokova vláda se nedávno postavila negativně k návrhům kraje, aby většinu poplatků za znečištěné ovzduší dostávaly regiony a aby úředníci mohli kontrolovat, čím lidé topí v domácnostech? Jste zastáncem zákona? A domníváte se, že se jej podaří prosadit v příštím volebním období v PS? Co proto budete dělat vy osobně?

Jsem přesvědčen, že příští poslanecká sněmovna se k návrhům kraje postaví zodpovědně a ve prospěch našich obyvatel. Změnu zákona o ochraně ovzduší prosazuje vedení Moravskoslezského kraje dlouhodobě. Naší snahou je, aby kraje získaly více než jen 25 % z vybraných poplatků za znečišťování ovzduší. Považujeme za nelogické, aby poplatky za poškození životního prostředí končily jinde, než kde vznikají. Do kraje by se podle našeho návrhu mělo vrátit zpět co nejvíce z vybraných poplatků tak, abychom je mohli investovat mimo jiné do snížení negativních dopadů místního průmyslu na životní prostředí. Druhý návrh změny zákona o ochraně ovzduší obsahuje podněty, jak umožnit efektivní kontrolu lokálních topenišť, která mají také výrazný negativní ekologický dopad. Nechci predikovat výsledek předčasných voleb ani složení nové poslanecké sněmovny, ale věřím, že lidé rozhodnou tak, aby naše dlouhodobá snaha o zlepšení životního prostředí našla v Praze pozitivní odezvu.

Jaroslav Palas ale po volbách změnil kabát a přestoupil do SPOZ. Jako důvod svého rozhodnutí uvedl, že mu vadí neustálé útoky sociálních demokratů nejen na prezidentského kandidáta Miloše Zemana, ale i na něj samotného. Co na jeho odchod říkáte? Zaznamenal jste v kraji nějaké útoky na jeho osobu? Vy osobně jste ho přeci se zmíněným podezřením vždy hájil. A neobáváte se nyní, i v souvislosti s blížícími se volbami, že ve prospěch SPOZ opustí řady sociální demokracie i další členové?

Dle mých informací není pan Jaroslav Palas členem SPOZ. Pouze vystoupil z ČSSD, což je jeho osobní rozhodnutí, které nikterak neovlivní výsledky jeho předchozí práce pro Moravskoslezský kraj. Nemám signály o podobných rozhodnutích jiných členů sociální demokracie. Základna ČSSD je stabilní a naše strana je personálně plně připravena na nacházející předčasné volby.

Kvůli současnému útlumu průmyslu v Moravskoslezském kraji vznikla pro tento kraj speciální pracovní skupina. Vzniká tak prostor pro diskusi zástupců ministerstev, kraje, měst a obcí, ale hlavně samotných firem a podniků. Jaké řešení byste preferoval vy osobně? A jaký nyní očekáváte od skupiny pro kraj přínos? Již jste se také sešel s ministrem v demisi Jiřím Cieńciałou, slíbil vám nějakou podporu?

Předchozí dvě jednání pracovní skupiny ukázala, že tato forma brainstormingu zástupců z veřejné i podnikatelské sféry má obrovský význam pro formulování klíčových požadavků směrem k ministerstvům a vládě. Každý ze zúčastněných do diskuze vnáší znalosti a pohledy ze svého oboru a společně pak snáze nacházíme východiska pro řešení klíčových problémů v daném resortu. Vyhýbáme se tak zdlouhavému procesu připomínkování jednotlivých zúčastněných stran. Z námětů diskuze formulujeme usnesení, která mají sloužit jako náměty pro činnosti zákonodárců. Požadujeme rychlá a praktická řešení bez ohledu na to, jak se vyvíjí centrální politika. I od vlády v demisi očekáváme, že bude s plnou vážností řešit situaci spojenou s útlumem průmyslu, který má negativní dopad na celý náš region. V pořadí třetí jednání je svoláno opět na pondělí 26. srpna 2013 a měl by se jej účastnit i ministr v demisi Jiří Cieńciała.

Vy osobně jste nahradil v krajských volbách ve funkci hejtmana Jaroslava Palase, jež před volbami čelil kritice kolem nejasnostem okolo jeho majetku a vy osobně jste se tak nechal slyšet, že budete ve finančních záležitostech otevřenější. Co se tak ve Vašem přístupu změnilo?

Na mém osobním přístupu se nezměnilo nic.

Jak velkým soupeřem je podle vás pro ČSSD strana SPOZ? Domníváte se, že zvítězí sociální demokracie s velkým předstihem nebo budou hlasy vyrovnané? A v čem se liší programové priority ČSSD a SPOZ? Proč mají voliči dát hlas zrovna ČSSD?

Poprvé v novodobé historii budou na území Moravskoslezského kraje usilovat o hlasy tři levicové strany, které mají šanci zasednout v Poslanecké sněmovně. Doufám, že voliči si před volbami důsledně rozmyslí, jak se svým hlasem naloží a jakou vládu by si v příštích čtyřech letech přáli. Detailně nestuduji programy jiných stran a u SPOZ si nejsem vědom, že by dosud nějaký program zveřejnila. Spíše se soustředím na to, jak optimalizovat kroky vedoucí ke splnění našeho programu. Naše strana je dlouhodobě nejsilnější levicovou stranou v zemi, což svědčí o tom, že za její prací stojí výsledky, které občané této země oceňují. Domnívám se, že v nadcházejících volbách ČSSD osloví kromě svých tradičních voličů i ty, kteří v předchozích volbách dali svůj hlas jiným stranám a nyní po třech letech vlády pravicové koalice pochopili, že naši zemi je nutno vyvést z krize a posílit právo a spravedlnost pro občany. Jsem přesvědčen, že lidé nám k tomu dají silný mandát.

Na rozdíl od zbytku republiky, dochází v Moravskoslezském kraji od roku 1993 k nepřetržitému poklesu obyvatelstva migrací. Co se snažíte jako hejtman dělat proto, aby se situace změnila a lidé neodcházeli jinam?

Problém migrace obyvatel, zejména „odlivu mozků“, netíží pouze náš kraj, ale i jiné části naší země, kdy občané odcházejí do míst jako je Praha či střední Čechy s vidinou vyššího výdělku. Nadějí Moravskoslezského kraje je rozvoj vědy, zlepšení životního prostředí a zastavení útlumu průmyslu, respektive posílení konkurenceschopných odvětví. Na těchto prioritách pracujeme už druhé volební období a jsem přesvědčen, že dílčí výsledky už jsou viditelné. Ve všech zmiňovaných oblastech jsou ale výrazně změny, které by mohly zahýbat i statistikami migrace, otázkou příštích deseti až patnácti let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…