Hejtman Půta: Reakce hovořící o totálním uzavření hranic považuji za hysterické

09.09.2015 14:50

Za téměř deset měsíců od obvinění jsem byl jen jednou na hodinovém výslechu, říká pro ParlamentníListy.cz Martin Půta (STAN). Upozornil ale i na další absurdní situace, s nimiž se v důsledku svého obvinění setkal. Naši redakci zajímalo nejen to, jak hodnotí úroveň justice v Česku, nýbrž i to, zda bude chtít příští rok obhájit svůj mandát. Odsoudil ale také řadu extrémních názorů, které lze slyšet v souvislosti s uprchlickou krizí, a řeč přišla i na projekty, které by chtěl realizovat ještě v tomto volebním období. A nejen na to…

Hejtman Půta: Reakce hovořící o totálním uzavření hranic považuji za hysterické
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Letošní léto hodnotí meteorologové jako nejteplejší a nejsušší v historii měření. Jaké škody letošní sucha v kraji způsobily a jak se s nimi jako hejtman budete snažit vypořádat?

Vydali jsme stejné rozhodnutí jako většina krajů, tedy zákaz rozdělávání ohňů jako opatření proti požárům lesů, luk. V obcích, kde byl problém s nedostatkem vody, Liberecký kraj pomohl zprostředkovat zásobování pitnou vodou od jejího dodavatele, Severočeských vodovodů a kanalizací. Týkalo se to dvou obcí v Podještědí. Naštěstí situace nebyla natolik kritická.

Plánujete do budoucna i nějaké kroky k zamezení škod způsobených suchem?

Chceme z fondu na ochranu vod, který kraj tvoří ze zákona, podpořit výstavbu vodovodů především v lokalitách, kde chybí. V obcích, kde vodovody fungují a obce do jejich údržby a obnovy průběžně investují, problém se zásobováním vodou nebyl. Objevil se především v obcích závislých na studnách, ve kterých se v případě nouze zásobování vodou řeší velmi obtížně.

Kromě sucha plní přední stránky novin i řešení uprchlické krize. Ačkoliv pro uprchlíky není Česko cílovou zemí, v posledních týdnech počet uprchlíků narůstá. Plánujete v souvislosti s imigrační vlnou posílení některých bezpečnostních opatření v kraji? Je to třeba? Zasahuje nějak negativně uprchlická vlna do života občanů v kraji?

Žádné konkrétní bezpečnostní opatření v tuto chvíli neplánujeme, jsme v kontaktu s Krajským ředitelstvím Policie ČR a v rámci Bezpečnostní rady si předáváme pravidelně informace o dění souvisejícím s rostoucí migrační vlnou. Je třeba připomenout, že Česká republika není v tuto chvíli migračním cílem, řeší se především transport utečenců do Německa. Nicméně je patrné, že se v dalších týdnech a měsících pravděpodobně bude počet uprchlíků zvyšovat.

Za extrémní považuji jak názor, že máme přijmout všechny uprchlíky a nestarat se o to, kdo to je, tak hysterické reakce hovořící o totálním uzavření hranic. Chtěl bych připomenout, že jsme na přelomu tisíciletí měli v republice tisíce uprchlíků z Kosova a bývalé Jugoslávie, o které se tato země dokázala normálně postarat. Po vyřešení situace v jejich zemi se vrátili zpět bez nějakých otřesů. Podle mého názoru většina lidí utíká před válečným konfliktem ve své zemi. Nikoho nemůžou nechat chladným obrázky utopených dětí na pláži z převržené lodi. Na druhou stranu, měli bychom být schopni identifikovat ekonomické utečence nebo ty, kteří do EU přicházejí s jinými úmysly.

Nicméně z dlouhodobého hlediska je současná situace vážný problém, který je třeba řešit.

Kvůli obvinění z přijetí úplatku ani nadále nevykonáváte funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí, i když se v případu cítíte nevinný. Prozradíte nám, v jaké fázi je vaše kauza?

Má kauza je stále v úvodní fázi. Byl jsem za více než devět měsíců od obvinění jednou na hodinovém výslechu. Další kroky komentovat nechci, jen znovu opakuji, že jsem obviněn z věci, kterou jsem nespáchal.

„Spikly se proti nám živly. A za živly v tomto případě považuji i orgány činné v trestním řízení.“ Tak vaše obvinění komentoval Petr Gazdík. Souhlasíte? A věříte vůbec v našem státě v nezávislou justici? 

Myslím si, že tak jako ve všech oblastech života pracují jak u policie, tak v justici různí lidé. Jak ti, jejichž úmysly a činy jsou čisté, tak i ti, jejichž úmysly a činy takové nejsou. Obecně ve spravedlnost věřím, jenom bohužel nebývá vždycky úplně nejrychlejší.

Čím si vysvětlujete, že se z politiků stala „štvaná zvěř“? A jde skutečně jen o spiknutí, nebo korupce u nás v politice skutečně roste a kauzy mají reálný základ?

To, že se teď řeší více kauz, podle mého souvisí s tím, že bohužel v minulosti někteří lidé ve struktuře státního zastupitelství i v policii dělali vše proto, aby se nevyšetřovaly žádné kauzy. Nyní se kyvadlo trochu přesunulo na druhou stranu a v podstatě neformální pokyny jsou, že všechny i sporné kauzy mají státní zástupci dotáhnout až k soudu. I když pro obžalobu není nedostatek důkazů, končí verdiktem zproštěni viny. Existuje k tomu tuším i nějaká statistika. Samozřejmě v případě, že jste obviněn a jste nevinný, se dostáváte do situace, kdy jste předběžně odsouzen. Zažívám to v posledních měsících téměř pravidelně. Někteří krajští zastupitelé mě opakovaně vyzývají k odstoupení, a to přesto, že z veřejně dostupných informací je jasné, že ve spisu se jejich jméno objevuje podobně jako to moje.

V souvislosti s kauzou jste také vyjádřil své zklamání nad úniky informací do médií. Kdo nebo co zde podle vás selhává? A jak velkou roli podle vás média v těchto případech sehrávají?

Jednoznačně selhává systém, kdy se informace ze spisů běžně citují dříve, než jsou lidé policií oficiálně obviněni. Bohužel to asi není věc, kterou lze nějak jednoduše řešit. Pro média je samozřejmě každá taková kauza zajímavá a je logické, že o ní napíšou vše, co se k ní dozvědí.

Neobáváte se, že by vás mohlo obvinění poškodit v souvislosti s nadcházejícími krajskými volbami? Chtěl byste obhájit mandát?

Moje obvinění mě poškozuje každý den posledních více než devět měsíců. Nicméně protože jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal, nebudu odstupovat, naopak chci kandidovat v krajských volbách. Myslím si, že za tři roky současného volebního období jsme udělali spoustu věcí, které jsou pro život obyvatel v Libereckém kraji pozitivní. Snažíme se plnit naše předvolební sliby. Ať voliči při volbách sami zhodnotí, jaké chtějí, aby bylo vedení kraje.

Do voleb zbývá ještě rok. Jaké hlavní priority jste si vytyčil?

Chceme splnit náš volební program z roku 2012. Za hlavní prioritu považuji dokončení oprav silnic po povodních a zásadní zlepšení stavu silnic obecně. V letošním roce kraj investuje více než miliardu korun, nejvíc v historii kraje od jeho vzniku v roce 2000. Chceme dokončit stavbu hospice, o kterém se od roku 2000 sice intenzivně mluvilo, ale až nám se povedlo stavbu zahájit a do konce letošního roku bude dokončena. Od začátku roku 2016 by měl hospic nabízet lidem, kteří to potřebují, své prostory a především odborníky. Naším hlavním předvolebním slibem byl otevřený kraj, který slušně komunikuje s obcemi, podnikateli, občany. Myslím, že o to se intenzivně snažíme a hodně se nám v tom již podařilo. Patříme mezi instituce, které zveřejňují nejenom smlouvy, faktury i objednávky, máme rozklikávací rozpočet, transparentní účet, zveřejňujeme materiály po zastupitelstvu Libereckého kraje, které je také vysíláno on-line apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…