Hele, to si dovozujte cokoliv. Já byl na letadlové lodi Enterprice. Špidla vzpomínal na návštěvu USA a rozjel se tak, že i Tvarůžková jen zírala

07.03.2019 21:16

Americký prezident dnes večer jedná s českým premiérem. Hodinová schůzka se dotkne témat investic i bezpečnosti. Hostem čtvrtečního Interview na ČT24 byl bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD), který s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou probral, zda je pro Spojené státy setkání tak významné jako pro českou politickou scénu a co dokáže doopravdy ovlivnit. Podpořil také nápad ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby se Česko zhostilo jednání prezidentů světových velmocí a pomohlo nastolit nová pravidla ve zbrojení.

Hele, to si  dovozujte cokoliv. Já byl na letadlové lodi Enterprice. Špidla vzpomínal na návštěvu USA a rozjel se tak, že i Tvarůžková jen zírala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Návštěvu v Bílém domě Špidla sám zažil, současné setkání Babiše s Trumpem sice podle něj tak zásadní není, ale bezesporu je to mimořádně důležité. „Spojené státy jsou momentálně nejsilnějším státem na zeměkouli a je to vyvrcholení velkého úsilí české diplomacie. To nespadne jen tak z nebe,“ uvedl Špidla.

„Mít premiéra, který jedná s prezidentem Spojených států, je vždy významné, posílí to vždy pozici země,“ zdůraznil expremiér, podle kterého to, že osm let český premiér v Bílém domě nebyl, o ničem nevypovídá. Připomněl, že Spojené státy udržují globální diplomatické vztahy.

„Česká republika v očích Spojených států nemá žádnou enormní váhu. Člověk si to asi neumí představit, ale já byl na letadlové lodi Enterprise a tam jsem rychle a na přímý pohled pochopil, jaký je rozdíl mezi mocí a vlivem Spojených států a jakékoli jiné středoevropské země,“ usmíval se Špidla.

Je několik témat, kterých by se tato návštěva mohla dotknout, od energetiky až po obranu. Špidla prozradil, co by podle něj mělo být tím hlavním tématem pro Českou republiku. Určitě prý, aby nebyla cla na automobily a aby se nerozvinula celní válka mezi EU a Spojenými státy. „To by pro nás bylo ze všech hledisek velmi nevýhodné. Premiér by měl Spojeným státům zdůraznit, že jsme součástí EU a celní válka není v našem zájmu,“ míní.

Následně Špidla připustil, že Česko nedisponuje takovou silou, aby ovlivnilo, jak se v této věci Spojené státy zachovají. „V tom nemůžeme významně přispět. Spojené státy z tohoto hlediska na nás nahlížejí jen jako na možného dílčího spojence. Jako na zemi, se kterou se počítá, ale nic mimořádného,“ uvedl.

Máme tedy sílu hlavně jako součást Evropské unie. „Protože to jsme jedním ze států, který ovlivňuje unijní politiku, tento vliv není malý. Z tohoto hlediska jsme pro Spojené státy významní. Ale přímý vliv na Spojené státy, ten je opravdu omezený,“ zopakoval.

Tvarůžkovou ale zajímal vliv i lidské roviny, na kterou často americký prezident při jednání s vysoce postavenými politickými státníky dá. „To bude hrát samozřejmě roli. Politika jsou formalizované a probíhající lidské vztahy, i když jsou součástí mocenské hry. Nejde přece o vztahy mezi roboty,“ usmíval se Špidla a doplnil, že dobré vztahy, pochopení a empatie pro druhého hrají velkou roli.

„Když jsem byl s Georgem Bushem, také jsme si v řadě věcí rozuměli a pomáhalo to,“ uvedl vlastní zkušenost a dodal, že George Bush mladší byl ale klasický americký prezident bez nečekaných vystoupení na rozdíl od Trumpa.

Také téma obrany je téma, které v této době není možné přeskočit. Jsme členy Severoatlantické aliance a často je nám vyčítáno, že neplníme závazky týkající se výdajů na obranu. Podle Špidly mají zkrátka Spojené státy vlastní představy. Doplnil, že jsme slíbili, že své závazky budeme postupně zvyšovat podle toho, co umožní naše ekonomická kapacita, a na tom není co měnit. „Je tedy spíše vhodné zdvořile názor vyslechnout a popsat naši pozici,“ poznamenal někdejší premiér.

Co je také podle Špidly důležité, je to, že potřebujeme mnohem více než pouze závazky ve smyslu výdajů na zbrojení. „Potřebujeme nějaké jiné politické uspořádání poté, co byla vypovězena smlouva mezi Spojenými státy a Ruskou federací,“ míní.

„Tady by bylo dobré navázat na myšlenku, kterou řekl ministr Petříček, že bychom byli ochotni jako Česká republika poskytnout zprostředkovatelské služby a případně Prahu jako místo,“ reagoval pozitivně na Petříčkův nápad.

„Já tohle podporuju a je to realistické v tom směru, že se tak může stát. Vždyť Obama s prezidentem Medveděvem už tu také byli,“ řekl s tím, že když už se taková věc v českých dějinách stala, proč by se nemohla opakovat. „Je to pro nás důležité, abychom se o to snažili,“ má jasno Špidla.

Co se ekonomické obchodní úrovně v obraně týče, americké firmy usilují o zakázky na nákup vrtulníků pro českou armádu. K takovým zakázkám se podle Špidly přistupuje tak, aby celý proces byl zcela nezpochybnitelný a všichni měli odpovídající podmínky. „Při takovéto schůzce se ale nedá nic jiného slibovat a ani nesmí, bylo by to mimo etiku a pravidla řemesla. Tady nejde si dovolit předběžně vnutit nějaký závazek,“ poznamenal.

Tvarůžková přidala i informaci o tom, že se ve Spojených státech měl setkat šéf BIS se šéfkou CIA. „Nebývá to sice běžné, ale také se to stává. Stalo se to několikrát i v době, kdy jsem byl v mandátu. Je to spolupráce mezi tajnými službami, která je velmi důležitá,“ sdělil Špidla.

Bývalý premiér také prozradil, jak vážně bere téma kybernetické bezpečnosti a obrany nejnověji v souvislosti s čínskými technologiemi a varováním Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Tady dlužno říct, že je popsána už celá řada incidentů, které se odehrály, a celá řada metod i případů, kdy velmi významným způsobem byly ovlivňovány volby. Kybernetika a digitální svět se stávají čím dál více světem reálným,“ varoval.

Doplnil, že v každém reálném světě hraje roli moc, a když se hraje o moc, používají se nečisté metody. „Je tedy naprosto logické a zásadní rozvíjet spolupráci v kybernetické bezpečnosti a posilovat ji i u nás,“ uvedl.

A o co přesně by mohlo jít při schůzce mezi šéfy tajných služeb? „Princip je, že u takových věcí nemůžete ani naznačovat,“ smál se Špidla otázce Tvarůžkové. „To je prostě mezi těmi službami, které mají své zájmy a případy,“ řekl, načež se moderátoka zajímala, zda se z toho nedá alespoň něco dovodit. „Hele, nedá se z toho dovozovat nic,“ odpověděl jasně.

Podobně pobaveně reagoval i na otázku, zda se dá dovodit něco z toho, že prezident Zeman do Bílého domu dosud pozvánku nedostal. „Hele, to si dovozujte cokoli, ale ani tady se dovodit nedá nic,“ uvedl a zmínil, že v tomto je americká legislativa složitá a má své vlastní zájmy a představy. Zmínil, že se tak děje nejspíše proto, že prezident je formální pozice, ale šéfem moci výkonné je premiér. „Z obchodnicko-pragmatické a přímé politiky je premiér ta nejdůležitější pozice v našem ústavním systému, tedy i to je logické.“

Moderátorka se dožadovala vyjádření k nedorozumění mezi ministrem zahraničí Petříčkem a premiérem Andrejem Babišem týkajícímu se toho, kdo schůzku domlouval. „Hele, na mně není se vyjadřovat k nějakému nedorozumění,“ smál se Špidla a jen poznamenal, že základní diplomatickou připravu vždy dělá Ministerstvo zahraničí roky. „Jako není představa, že do Spojených států se dostanete tak, že vás to chvíli předtím napadlo,“ doplnil.

Druhá věc pak prý je, že premiér má ve své agendě mimořádnou zahraniční činnost. „To mě překvapilo, kolik tam toho opravdu má. Víte, vždy se to ale odehrává v nějaké koordinaci,“ uzavřel s tím, že komplikace v těchto věcech nastávají běžně každou chvíli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…