Helena Langšádlová promluvila na univerzitě. Toto mají v Německu v plánu s uprchlíky. A další miliony lidí se chystají do Evropy

13.11.2015 9:20

REPORTÁŽ „Pašeráci používají k lákání uprchlíků, které pak na černo přepravují do Evropy, především sociální sítě. Na těch se pak objevují naprosto mylné informace o tom, jak to v Evropě chodí a jaké mají šance se tam uplatnit. Evropu představují mafie jako bohatý ráj, kde na ně čekají s otevřenou náručí, a to samozřejmě není pravda,“ prohlásila na besedě k imigrační a azylové politice na Slezské univerzitě v Opavě poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09), která působí v Parlamentu ČR jako místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti.

Helena Langšádlová promluvila na univerzitě. Toto mají v Německu v plánu s uprchlíky. A další miliony lidí se chystají do Evropy
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová

Za současné situace, kdy se Evropa teprve snaží vytvářet konkrétní pravidla pro utečenecký exodus, je podle Langšádlové velmi důležité, aby lidé ze států, ze kterých hrozí další uprchlická vlna, byli správně informováni. Právě na to se chce zaměřit česká vláda.

„Stejně jako revolucionáři při “Arabském jaru“ v Egyptě, používají nyní i pašeráci k přilákání migrantů, svých zákazníků, sociální sítě, kde líčí Evropu jako bohatý ráj s neomezenými možnostmi. Také se zjistilo, že i běženci, kteří skončí třeba v uprchlickém táboře, líčí své nové životní podmínky přátelům a příbuzným velmi optimistickým způsobem. Potom imigrační vlna narůstá,“ vysvětlovala místopředsedkyně pro evropské záležitosti z českého parlamentu.

V současné době má uvažovat o imigraci z Blízkého východu nebo Afriky, podle analýz Evropské unie, dalších 10 milionů lidí, z toho pak třetina to už prý myslí celkem vážně.

Anketa

Myslíte, že Angela Merkelová bude v roce 2017 znovu zvolena kancléřkou?

4%
14%
hlasovalo: 13541 lidí

Německo má velký problém

Poslankyně Langšádlová má podle jejích slov velmi dobré kontakty na německé kolegy z vládnoucí CDU, CSU, kteří dnes usilovně řeší imigrační krizi. Údajně se netají s tím, že nynější počty uprchlíků jsou nad jejich možnosti. Proto němečtí politici velmi vážně uvažují o tom, že dvě třetiny z běženců budou posílat domů, k tomu nyní začínají zřizovat zvláštní centra. Kromě toho už zrychlili azylový proces, snížili sociální dávky běžencům, zavedli opatření proti slučování rodin migrantů.

„Premiérce Merkelové klesají preference skrze její nešťastné prohlášení na adresu syrských uprchlíků. I když to bylo poněkud jinak, než se dnes prezentuje. Merkelová vyzvala Syřany, kteří už byli na našem kontinentu, aby přijeli do Německa a nemuseli se vracet. Jenže zase zafungovaly negativně sociální sítě a utečenci pozvali i své příbuzné a známé. Teď by mělo být uprchlíků v Německu asi milion,“ informovala poslankyně a dále pokračovala: „Imigrační vlnou Německo - motor Evropy - slábne, což není pro Evropskou unii vůbec dobré. Jejich konečné rozhodnutí, jak s běženci naloží, nebude vůbec jednoduché. Na jedné straně Němci vymírají, například jedna třetina žen v hamburgském regionu je bezdětných, na straně druhé je i v Německu s integrací cizinců stále problém. Většinou zůstávají ve svých komunitách, těžko si osvojují místní společenské zvyky a pak vysoké procento jejich dětí nedokončí ani základní školu."

Langšádlová: Musíme chránit svoje hranice i hodnoty

V průběhu besedy seznámila poslankyně návštěvníky i se základními pojmy azylové politiky a uvedla také několik zajímavých statistických čísel. Například, že v loňském roce žilo v České republice víc než 451 tisíc emigrantů, což vyvrací kritiku některých evropských politiků, že jsme xenofobní zemí, jež nesnáší cizince.

„Nejvíce žije u nás Ukrajinců, protože máme podobnou kulturu i jazyk, ale existují i vazby z minulosti, kdy za první republiky patřila k Československu Zakarpatská Ukrajina. Málokdo ví, že v Česku žije už více let i menší syrská komunita, která k nám přišla v době před rokem 1989. Jedná se většinou o vysokoškolské studenty, vzdělané lidi, kteří pak u nás založili rodiny. V souvislosti s tím mne hodně mrzí, že se nám nepodařilo přesídlit 150 jezídských křesťanů ze Sýrie, což nám neschválil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky,“ uvedla politička TOP 09, která však hned zavrhla neřízenou migraci statisíců běženců.

Podle jejího názoru bylo asi největší chybou, které se Evropská unie dopustila, ztráta kontroly nad statisíci migranty, kteří začali putovat Evropou.

„Je nutné, aby začala fungovat migrační centra – hotspoty, kde budou běženci registrováni, proběhne jejich identifikace, a ti, kteří nemají nárok na azyl, se odešlou zpět do takzvaných bezpečných zemí. Velkou roli při zavádění tohoto systému bude hrát Turecko a Řecko. Plánuje se posílení hranice těchto zemí pohraničníky z mnoha evropských států a budou také dostávat z Unie pro tento účel více financí. Jejich vynaložení se ale bude důsledně kontrolovat,“ konstatovala Helena Langšádlová a dodala: “Musíme si chránit svoje hranice, ale zároveň i naše základní společenské hodnoty, které jsme si postupně vytvořili z naší antické historie a křesťansko-judaistické filosofie. Měli bychom dbát také na to, aby imigranti naše hodnoty přijali.“

 

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…