Herman: Řvaní nemám rád. To přichází, když docházejí argumenty

25.01.2014 8:39

Nastupující ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL chce využít všechny zdroje k zajištění financování kultury. Situacím, kdy někdo musí začít „řvát“ a pak se teprve peníze najdou, chce předcházet. V rozhovoru pro Lidové noviny také řekl, že obvinění, že představuje bezpečnostní riziko, je naprosto bizarní.

Herman: Řvaní nemám rád. To přichází, když docházejí argumenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Podle nastupujícího ministra kultury Daniela Hermana by bylo optimální, kdyby resort kultury mohl hospodařit s jedním procentem za státního rozpočtu. To se KDU-ČSL podařilo včlenit do koaliční dohody, což je prý podle Hermana dobré znamení. Finanční zdroje chce však zajistit i jinak. „Pak jsou tady mimorozpočtové zdroje, a pokud je mi známo, tak nebyly dobře využívané. Existuje možnost získat evropské fondy, norské fondy, švýcarské fondy. Další třetí složkou, která se v oblasti živého umění stále víc projevuje, je mecenášství. Spolupráce soukromého a veřejného sektoru je trend budoucnosti,“ říká pro LN Daniel Herman k financování kultury.

Jedním z palčivých problémů resortu je, že se každý rok snižují peníze v grantovém systému. LN upozornily na běžnou praxi, kdy představitelé živého umění začnou nakonec řvát a až poté se zázračně najdou peníze. Ministr za KDU-ČSL Herman k tomu uvedl, že on je především týmový hráč a takové situaci, kdy už někdo musí začít řvát, chce podle svých slov předcházet. „Myslím, že je hodně třeba komunikovat. Já už jsem s tím začal. Scházím se zástupci různých segmentů živého umění. V minulosti se ne vždy doceňoval význam komunikace. Tu je nutné pěstovat, protože se tak může najít řešení dřív, než se začne tzv. řvát. Já řvaní nemám rád, to většinou nastupuje, když docházejí argumenty. Chápu, že umělecká scéna je emotivní, ale já jsem zastáncem klidných řešení. To je moje přesvědčení, můj naturel,“ říká o sobě Herman

Je dobře, když spolu lidé mluví

Začlenění církevních otázek pod Ministerstvo kultury považuje Daniel Herman za logické a nevidí v tom reziduum komunismu. „Vysoké procento památek je sakrálního charakteru a logiku to má. Nevidím to jako problém, standardy jsou nastavené, a budu-li pověřen touto službou, jsem rád, že přichází ve chvíli, kdy kámen,který na vztahu státu a církví ležel dlouhá desetiletí, je odvalen,“ říká Daniel Herman s tím, že pro KDU-ČSL jde o uzavřenou záležitost.

„Pokud naši koaliční partneři mají nějaké otevřené otázky, tak už zasedli k jednacímu stolu se zástupci církví. Když spolu lidé mluví, je to lepší, než když spolu nemluví. Pokud dojdou k férové dohodě a modifikaci, KDU-ČSL rozhodně nebude mít zájem ji jakkoli blokovat, ale pro nás je to věc uzavřená,“ opakuje Herman stanovisko lidovců.

Obvinění, kterému čelím, je naprosto bizarní.

„Jsem rád, že žijeme v době svobody slova a každý má právo se vyjádřit k čemu chce. A to se týká i mě. Jestliže mají někteří lidé s mojí osobou problém, pak je jistě v pořádku, když se obrátí na kompetentní orgány. Já to nepokládám za věc, kterou bych se měl více zabývat.

Odpůrci Daniela Hermana například tvrdí, že je bezpečnostním rizikem pro stát, a to z toho důvodu, že se účastnil akcí Národní rady íránského odporu. Herman však kontakty s touto skupinou rozhodně nepovažuje za bezpečnostní riziko. „Jedno z velkých bezpečnostních rizik pro celý svět je právě režim, který v Íránu vládne. Skupina, se kterou jsem já v kontaktu, je přesně ta, jež se snaží toto riziko snížit. Ale to mí kritici vědí,“ říká mimo jiné Herman a zároveň tvrdí, že z toho důvodu má ona organizace podporu západních politiků.

„Obvinění, kterému čelím, je naprosto bizarní. To je jen mydlení schodů pod mýma nohama. Protože se tam účastní i další naši politici a ty nikdo nezmiňuje, čili to znamená, že jde o útok namířený na mou osobu. Beru to jako předvolební spor, a kdyby nebylo toho, tak si ti lidé najdou něco jiného,“ je přesvědčen Herman a uvedl to mimo jiné v rozhovoru pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …