Herman k restitucím: Jsem na straně práva. Já se spornými případy zabývat nebudu

16.01.2014 8:54

Kandidát lidovců na ministra kultury Daniel Herman odpovídal v ranním vysílání ČT na otázky k církevním restitucím. On by jako ministr do sporných případů restitucí nevstupoval. Ty bude řešit soud. Pro lidovce je otázka uzavřená, ale pokud by nynější skupina dospěla k nějaké nové dohodě, nemají zájem ji blokovat.

Herman k restitucím: Jsem na straně práva. Já se spornými případy zabývat nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Restitucemi, a to jejich finanční otázkou, se dnes večer budou totiž zabývat dvě ze tří budoucích koaličních stran - ČSSD a ANO. Nezamlouvá se jim výše finančních kompenzací za nevydaný majetek, chtěly by nějak zatížení státu odlehčit.

Podle Hermana je dobré, když spolu lidé mluví a tato komise tvořená představiteli církví a náboženských společností spolu s představiteli ČSSD a ANO nyní mluví o některých otevřených otázkách a má možnost si je vyjasnit. „Pro nás, jako pro KDU-ČSL, otevřené otázky nejsou. To znamená, že pokud k nějaké dohodě mezi církvemi a ČSSD a ANO dojde, tak my nemáme žádný zájem ji blokovat. Ale znovu opakuji, pro nás je to záležitost uzavřená,“ uvedl Herman k jednání skupiny.

Dohoda o objektech na Pražském hradě je podle Hermana příkladem dobré dohody. Tam se představitelé státu spolu s katolickou církví již dohodli na využívání několika objektů. Například se jedná o Jiřský klášter nebo Mladotův dům. Dohoda panuje i nad Svatovítskou katedrálou. „Nikdo se nemusí obávat, že by ji někdo přenesl do Říma," pousmál se Herman. Existuje férová dohoda a nikdo nemůže mít obavu, že by například katedrála nebyla přístupná nevěřícím. Herman zdůraznil její fungování a řadu ekumenických akcí, které se v ní také odehrávají.

Zamítnutí navrácení majetku věcí zákona

Jsou-li některé momenty v církevních restitucích sporné nebo překračují zákon, pak přichází řada na soudní spory. „Spornými případy se bude výhradně zabývat soud. Mantinely jsou vytyčeny zákonem,“ říká Daniel Herman. Jako ministr se nebude zabývat spornými případy. Ty bude rozhodovat pouze soud, ujišťoval Herman v ČT.

Na otázku, kde stojí, jestli spíše na straně církví, pak odpověděl. „Já jsem na straně práva. Jsem rád, že se po 65 letech, kdy tady bylo bezprávné postavení církví, a to kvůli komunistickému puči, a po 24 letech vyjednávání podařilo dosáhnout dohody. A nyní podle zákona dochází k nápravě. Je to součást ozdravování historické paměti,“ uvedl Herman.

Zcela jednoznačně budou církve podle Hermana dobrým správcem nabytého majetku. Pravděpodobný ministr kultury připomněl řadu případů z dob minulého režimu, kdy v historicky cenných objektech byly například vepříny nebo sklady a zdůraznil množství práce, které odvedly církve v posledních čtyřiadvaceti letech v devastovaných objektech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…