Herman má medaili od Posselta. Velká pocta, rozplýval se

17.07.2021 21:45

Lidovecký exministr kultury Daniel Herman převzal v sobotu v Mnichově na sudetoněmeckém sjezdu Evropskou cenu Karla IV., tedy nejvyšší vyznamenání sudetských Němců. „Ocenění je pro mě velkou poctou, vnímám jej jako podporu německo-českého porozumění,“ uvedl Herman, který ještě předtím, než obdržel metál, promluvil v rozhovoru pro sudetoněmecké noviny o aktuální politické situaci v České republice i o vztahu k našim západním sousedům či s Evropskou unií.

Herman má medaili od Posselta. Velká pocta, rozplýval se
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Daniel Herman

Herman v rozhovoru v kostce popisuje svou dosavadní politickou kariéru a zmiňuje také rok 2014, když se v době vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL stal ministrem kultury, jímž byl do roku 2016. Od té doby se však poměry v české politice změnily a KDU-ČSL už není součástí vlády.

Německý novinář Torsten Fricke k tomu poznamenává, že z pohledu německého občana prý mnohá vyjádření českých politiků budí dojem, že fáze usmiřování rozhodně není na pořadu dne.

Celý rozhovor ZDE

Lidovec Herman připomíná, že se Česko nyní nachází uprostřed volební kampaně, což v podstatě ovlivňuje úplně veškeré dění. Věří, že mnohé se však mění také k lepšímu. „Jako optimista jsem přesvědčen, že staré struktury a s nimi i komunisté jsou stále slabší,“ podotkl.

Jedním dechem dodává, že naše země jde správnou cestou; dokazuje to právě hlavně fakt, že podpora EU a NATO mezi Čechy roste. „Naprostá většina Čechů podporuje Evropskou unii a její hodnoty stejně jako NATO,“ zdůraznil exministr.

Ještě krátce předtím, než se měl účastnit dnešního slavnostního ceremoniálu v Mnichově, kde převzal sudetoněmeckou Cenu Karla IV., rozplýval se nad tím, co vše pro něj takové ocenění znamená. Vyzdvihl především velkou podporu svého příspěvku pro německo-české porozumění.

„Karlova cena je pro mě velkou poctou. Toto ocenění vnímám jako podporu německo-českého porozumění. Císař Karel IV., který dal ceně jméno, byl evropskou osobností, jejíž vize nás dodnes inspiruje. Našim předkům se pod českou korunou žilo dobře. Tato společná historie je pro nás české a sudetoněmecké krajany závazkem, abychom pokračovali v budování velkého evropského domu společně,“ uvedl spokojeně Herman.

Herman se v roce 2016 jako první člen české vlády zúčastnil sudetoněmeckého sjezdu, ve svém projevu tehdy varoval, že Evropa musí být chráněna před nenávistí a nacionalismem. Nyní uvedl, že právě brexit musí být pro nás Evropany naléhavým varováním.

V některých evropských zemích se podle Hermana dostávají populisté do stále většího popředí. „Pro Českou republiku ale nevidím žádné akutní nebezpečí, i když samozřejmě nemohu předvídat, jak volby dopadnou,“ doplnil.

Tentokrát pronesl pochvalný projev mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny Bernd Posselt, se kterým má prý Herman velmi vřelý vztah. „Jsme dlouholetí přátelé a před několika dny jsme se setkali na ‚Česko-německém diskusním fóru‘, kde společně pracujeme v pracovní skupině ‚Dialog bez tabu‘ a hledáme cesty, jak oživit vztahy mezi sousedy po omezení cestování v rámci projektu ‚Corona‘. Na Berndu Posseltovi obdivuji jeho rétoriku. Pro mě je to nejlepší řečník, kterého znám,“ nešetřil chválou.

Jeho slova později Posselt potvrdil a uvedl, že se právě během pandemie ukázalo, jak se Češi a Němci potřebují.

Hermanovi blahopřál nejen šéf sudetských Němců Bernd Posselt, který někdejšímu ministrovi cenu předal, ale také bavorský premiér Markus Söder. Podle Posselta je Herman vzorem pro řadu lidí, kteří se stále ještě bojí podívat na pravdu historie.

Dotazován byl poté český politik i na kritiku, která se v Česku ozývala podle očekávání ihned po zveřejnění informace, že obdrží Cenu Karla IV. „Dalo se očekávat, že komunistické nebo nacionalistické kruhy budou kritizovat. To je folklór,“ konstatoval Herman.

Závěrem zopakoval stěžejní myšlenku, kterou vyjádřil i ve svém projevu v roce 2016: „Neexistuje nic jako Němec, Čech, Žid. Vždy existují jen konkrétní lidé, kteří se musí zodpovídat za svůj život a své činy. Pochopil jsem to i díky osudu své vlastní rodiny,“ uvedl Herman.

Sudetoněmecké krajanské sdružení se oceněním Daniela Hermana a jeho rozhovorem pro sudetoněmecké noviny pochlubilo také na svých facebookových stránkách. Zde vyzdvihlo především jeho výzvu k překonání starých rozporů a slova o společném pokračování ve stavbě velkého evropského domu, o brexitu jako varovném signálu pro Evropany a o nebezpečných populistech.


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…