Herman měl dávno zmizet z vlády! Europoslankyně Konečná se na Primě pořádně rozjela. Došlo i na Trumpa

13.11.2016 12:00

Hosty nedělní Partie FTV Prima byli ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Ta hned od začátku spustila pořádně zostra. Strhala ministra kultury Daniela Hermana, a když se měla vyjádřit k americkým volbám, mluvila o střílení. Richard Brabec byl o poznání smířlivější, zvláště pokud šlo o ministra Hermana. Vyjádřil také naději, že Trump nesplní všechny své předvolební sliby.

Herman měl dávno zmizet z vlády! Europoslankyně Konečná se na Primě pořádně rozjela. Došlo i na Trumpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

V úvodu se hosté věnovali vládní rošádě. Předseda kabinetu Bohuslav Sobotka se rozhodl vyměnit ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), což mu Richard Brabec schválil. „Je to jisté naplnění určitých výhrad pana předsedy Babiše, ale je to v plné kompetenci pana premiéra,“ konstatoval hned v úvodu Brabec. Obratem ovšem okamžitě odmítl Sobotkův nápad na odvolání ministra dopravy pana Dana Ťoka (za ANO).

Konečná by z vlády vyhodila někoho úplně jiného. „Jde o vnitřní boj v ČSSD. Rozhodně si nemyslím, že tihle dva patří k ministrům, které bych měnila, kdybych měla tu možnost. My dlouhodobě kritizujeme ministra Hermana, který vystoupil na sjezdu sudetských Němců. Ministr Herman zdaleka překročil čas, který by měl ve vládě strávit. S tím, co předvedl u sudetských Němců, a pak ještě to, co předvedl s dalajlámou,“ udeřila ve studiu komunistka. „Já jsem byla také dost v šoku, když jsem se dozvěděla, že podle koaliční smlouvy je pan premiér vlastně premiérem jen svých ministrů za ČSSD,“ doplnila.

 „Stále si trvám na tom, že člověk, který jezdí na srazy Sudetoněmeckého landsmanšaftu, nemá ve vládě co dělat, ale jako číslo dvě bych si vybrala pana ministra Ťoka,“ pokračovala v kanonádě. Do šéfa resortu dopravy pálila kvůli problémům s výběrem mýta. Celý systém bude provozovat i nadále firma Kapsch, ale může se stát, že Evropská unie se k uzavřené smlouvě postaví negativně, a pak hrozí, že v Česku nebude mít kdo vybírat mýto. Problémů si je podle Konečné vědom i sám Ťok, protože nechal smlouvu podepsat svému náměstkovi. To bylo zbabělé,“ prohlásila jasně politička.

Brabec to tak rozhodně nevidí. Situace kolem výběr mýta byla velmi komplikovaná mnoho let a Dan Ťok jako šéf resortu dopravy zvolil podle svého vládního kolegy co nejčistší řešení. Posléze se zastal ministra Hermana. Vůbec prý není tak strašný, jak naznačuje europoslankyně Konečná.

V pořadu přišel na přetřes i výsledek amerických voleb. Brabce překvapilo vítězství Donalda Trumpa. „Bude to znamenat nový pohled na bezpečnost a může to znamenat i to, že Evropa, a spolu s ní i Česko, se bude muset více starat o sebe a už se nespoléhat na to, že je ochrání Spojené státy. Bude to znamenat jiný pohled na ekonomické otázky, bude to znamenat nový pohled na dohodu TTIP, bude to znamenat i nový vztah k Rusku. Já ale doufám, že nesplní všechny své sliby,“ shrnul Brabec.

Podle Konečné se bude Trump snažit udělat pořádek doma, protože voliči ukázali, že jsou nepokojeni na domácí scéně. „A myslím si, že i nám se může zčásti ulevit, pokud si dá americká zahraniční politika pohov. To, co předvádí v posledních měsících, já považuji za velmi nešťastné. Uvidíme, co přijde teď... Když se mě lidé ptali, koho bych si vybrala, kdybych mohla, tak jsem odpovídala, že pro mě je to jako rozhodovat se, jestli si prostřelím levou nohu nebo pravou nohu. Kandidátem, kterého jsem já preferovala, byl Bernie Sanders, u něhož si myslím, že teď demokraté velmi litují, že ho nepostavili proti Donaldu Trumpovi,“ prohlašovala Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Na přetřes přišla i Pařížská dohoda o životním prostředí, jejímž smyslem je zabrzdit klimatické změny. Trump oznámil, že dohodu považuje za zbytečnou, protože v globální oteplování nevěří. Hosté se shodli na tom, že postoj nového amerického prezidenta je mylný. Brabec si v této souvislosti posteskl, jak dlouho trvá schválení této smlouvy v Česku. V tu chvíli se ozvala Konečná, podle které už by dohoda mohla být ve sněmovně schválená, kdyby ministři chodili do práce. Narážela především na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), kterého se tato dohoda také týká. „On prostě nepřišel do práce,“ kroutila hlavou.

„Já do práce chodím. Myslím, že jsem jedním ze dvou ministrů, kteří na jednání sněmovny chodí. Mimochodem, druhý je vámi kritizovaný ministr Herman,“ zareagoval Brabec.

Nakonec došlo i na problematiku kožešinových farem. Podle ministra Brabce je na čase se jako lidstvo chovat k přírodě zodpovědně a zrušit tyto farmy. Odmítl nadsázku odpůrců tohoto návrhu, že se dnes zakazuje kde co a brzy možná dojde i na zákaz chovu králíků. Konečná prozradila, že na půdě Evropského parlamentu už se králíci řeší.

„My už tam ty králíky řešíme. A já mám občas pocit, že v Evropském parlamentu víc řešíme podmínky života zvířat než životní podmínky lidí,“ uzavřela dáma své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…