Hermanova úvaha: Nemáte televizi? Stejně zaplaťte koncesionářský poplatek

25.01.2014 12:26

Diskusi o koncesionářských poplatcích rozpoutal ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Ten před pár dny ve sněmovně navrhl zlepšit výběr poplatků na veřejnoprávní televizi a rozhlas přechodem na „německý model“. MF Dnes píše, že budoucí ministr kultury Daniel Herman se k té to debatě vstřícně připojil. „Je třeba udělat inventuru zákona o poplatcích, aby se co nejvíce blížil realitě,“ říká Herman.

Hermanova úvaha: Nemáte televizi? Stejně zaplaťte koncesionářský poplatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

V současnosti platí, že na veřejnoprávní televizi a rozhlas platí ty domácnosti, které se dobrovolně přihlásí s tím, že vlastní televizi nebo rádio. Ale v budoucnu by prý mohly platit všechny rodiny, a to bez ohledu na to, zda veřejnoprávní média sledují.

Podle Daniela Hermana (KDU-ČSL) je důležité, aby zůstala zachována veřejnoprávní média. „Regulují komerci. Vybírání poplatků je téma, které vyžaduje širší diskusi,“ míní budoucí ministr kultury. Podle něj je dobře se nechat inspirovat v zahraničí, ale zároveň si nemyslí, že vše je jednoduše přenositelné.

V Německu se podle MF Dnes platí povinně za televizi i za počítač, protože jde pustit televize i z internetu. Daniel Herman pro sobotní vydání deníku řekl, že je nutné dát všechny argumenty na stůl a vážně se zamyslet, jak zlepšit výběr koncesionářských poplatků. Nicméně zdůraznil, že zkušenosti z Německa nelze stoprocentně přenést. „Nemusíme převzít úplně všechno,“ míní Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…