Historik nabízel Okamurovi školení z dějin. V neděli jsme ho mohli vidět ve 168 hodinách, slovo dostali i Romancov a Máca

14.10.2019 16:22

Pořad 168 hodin České televize si vzal na paškál historické výroky předsedy Poslanecké sněmovny a lídra hnutí SPD Tomia Okamury. Oslovil několik předních historiků, kteří Okamurovy výroky na adresu Karla IV. nebo Adolfa Hitlera označili za naprostý nesmysl a překrucování dějin. Historik Michal Stehlík pak Okamurovi a poslaneckému klubu SPD ironicky navrhl uspořádání kurzu soudobých dějin. Zástupci SPD se účastnit žádných kurzů nehodlají a informace si prý mohou načíst sami.

Historik nabízel Okamurovi školení z dějin. V neděli jsme ho mohli vidět ve 168 hodinách, slovo dostali i Romancov a Máca
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Šéf hnutí SPD čelí kritice zejména kvůli nedávným vyjádřením, kde na svém Facebooku srovnával nacistickou třetí říši a současnou Evropskou unii. Tvrdil, že „Evropská unie má nacistické kořeny a že současná EU v mnohém navazuje na Hitlerův projekt Nové Evropy“.

„V jeho vyjádřeních se objevují reálné historické události, ale jejich okomentování nebo zarámování do souvislostí se současným děním, to je, jako když pejsek s kočičkou vařili dort,“ řekl k tomu posměšně analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca.

Podle historika Filozofické fakulty UK Michala Stehlíka má Okamura fatální nedostatek zcela zásadních znalostí. Proto mu nabídl zdarma jednosemestrální kurz novodobých dějin. „Impulzem k mé nabídce bylo srovnání EU s třetí říší, musel jsem do veřejného prostoru uvést, že jde o historické pitomosti,“ řekl České televizi náměstek ředitele Národního muzea.

„Nabídl jsem to trošku v ironii, jemu i poslaneckému klubu SPD. Jedná se o kurz soudobých dějin, kde bychom probrali základní pojmy jako vlastenectví, národ, demokracie, totalita,“ dovysvětlil své pohnutky Stehlík.

Okamura se bránil tím, že Stehlíkovi připomněl jeho neúspěšnou kandidaturu do Senátu před třemi lety. A označil „Národní muzeum za zpolitizovanou sluníčkářskou instituci, kterou zneužívá neúspěšný kandidát do Senátu k vlastnímu zviditelnění“. Zástupci SPD se účastnit žádných kurzů také nehodlají a informace si prý mohou načíst sami.

Okamurovo srovnávání nacistické třetí říše a současné EU ale pobouřili i jiné historiky. „Ty výroky naprosto postrádají smysl, protože samozřejmě nacisté nic takového jako současný model EU neplánovali,“ poučil diváky politický geograf z Fakulty sociálních věd UK Michael Romancov. „Představa árijské nadřazenosti u Hitlera a EU s myšlenkou jednotného trhu, pohybu zboží a kapitálu, to je prostě něco úplně jiného,“ přisadil si politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Okamura podle historiků oslovených ČT častokrát odkazuje na historické události a osobnosti mylně nebo zavádějícím způsobem. Šéf SPD například označil sv. Václava „za křesťana a dobrého člověka, který by nesouhlasil s Evropskou unií a tím, že nám bere naši národní suverenitu a boří křesťanské tradice“.

Podle historika Jakuba Izdného z Ústavu českých dějin FF UK ale byl spíše sv. Václav tzv. eurohujer. „On prosazoval křesťanství v době, kdy pomalu přicházelo ze Západu a v našich končinách šlo zcela proti tehdejším národním tradicím,“ zcela otočil Okamurův výrok Izdný.

Okamura se také často opírá o Karla IV. „Karel IV. byl Čech, přestože byl Čech jen zčásti po mamince jako já. Za mateřský jazyk považoval vždy jen češtinu,“ stálo v jiném jeho prohlášení.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle historika Václava Žůrka z medievistických studií Akademie věd ale Karel IV. jen těžko mluvil s ostatními česky, ale spíše německy nebo francouzsky. „Měl totiž také tři německé manželky a jednu z Francie,“ vysvětloval znalec středověku Žůrek.

Šéf SPD také ke zděšení historiků pronesl, že Jan Hus hlásal přímou demokracii. „To je úplný nesmysl. Hus žil v době, kdy věřil, že vládnout má král, protože je Bohem vyvolený a pomazaný, a určitě si nemyslel, že by si lidé mohli volit své vlastní vládce,“ nechápal Žůrek.

Podle jiného nesmyslného Okamurova tvrzení Jana Husa dnešní političtí reprezentanti pomíjejí, a proto také není jako jedna z mála významných osobností na fasádě Národního muzea. Ve skutečnosti je ale hned na čelní straně směrem na Václavské náměstí. „Možná si ho spletl s Janem Žižkou, který tam není,“ pousmála se historička Marie Koldinská z FF UK.

Odborníci prý varují, že překrucování historie je nebezpečné. „Historie má sloužit ke vzdělanostnímu obohacení a posílení identity jedince, aby věděl, odkud jde a kam směřuje společnost, ve které žije. Je smutné, když jsou historické situace využívány k demagogii,“ kritizuje Žůrek.

„Je to cíleně manipulativní zacházení s dějinami, které mají sloužit jako podpůrný argument k podpoře politických zájmů,“ shrnula reportáž na závěr historička Koldinská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…