Hladověli jsme předtím, hladovíme teď. Ale aspoň jsme se postavili Merkelové. Západní novináři zažili v Řecku při hlasování ještě mnohem více. Čtěte

06.07.2015 9:49

Řekové včera poslali jasný vzkaz Evropské unii a dalším mezinárodním institucím, které se již několik týdnů marně snaží nalézt řešení řecké dluhové krize – další utahování opasků nepřipustíme. Komentátoři předních světových médií se shodují, že nyní bude záležet na tom, zda německá kancléřka Angela Merkelová a spol. povolí další finanční injekci, nebo raději vyžene Řecko z eurozóny.

Hladověli jsme předtím, hladovíme teď. Ale aspoň jsme se postavili Merkelové. Západní novináři zažili v Řecku při hlasování ještě mnohem více. Čtěte
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Více než 61 % Řeků včera řeklo jasné NE (řecky OXI) plánu mezinárodních finančních institucí na další pomoc a s ní spojené reformy po uši zadluženému Řecku. V ulicích hlavního města po vyhlášení výsledku referenda vypukly mohutné oslavy, tisíce lidí si připíjely na vítězství a otázka, co bude dál, byla prozatím odsunuta do pozadí. „Nemáme žádné peníze, ale věřím, že všechno bude v pořádku. Hladověli jsme předtím, hladovíme i nyní. Ale alespoň jsme se postavili Angele Merkelové,“ řekl reportérce britské stanice BBC jeden z Řeků slavících na centrálním athénském náměstí Synthagma.

ANO demokracii a evropské prosperitě

Až do Bruselu musel být slyšet kámen, který po zveřejnění konečných výsledků referenda spadl ze srdce mnohým čelním řeckým představitelům. Z vládního tábora vedeného radikálně levicovou Syrizou zaznívají slova zadostiučinění, ale zároveň ochota usednout s věřiteli k jednacímu stolu.

„Řekové dnes učinili statečné rozhodnutí a ukázali, že demokracii nelze vydírat,“ prohlásil v televizním poselství národu řecký premiér Alexis Tsipras. Jedním dechem však dodal, že výsledky referenda neznamenají rozchod s Evropou či vystoupení z eurozóny. Řecko je prý připraveno zasednout k jednacímu stolu a dohodnout se s věřiteli na řešení athénského dluhu.

PŘEČTĚTE SI VŠE O ŘECKÉM REFERENDU

Řecký ministr financí Yanis Varoufakis hovoří o velkém demokratickém ANO pro demokratickou Evropu. Řekové dle něj učinili statečné rozhodnutí, když odmítli plán na finanční pomoc Řecku navrhovaný mezinárodními institucemi. Razantním NE prý vystavili stopku eurozóně jakožto ocelové kleci pro občany EU a otevřeli cestu k prosperitě a sociální spravedlnosti. Také on ale zdůraznil, že Řecko chce nalézt s věřiteli dohodu. On sám už ale přímo do jednání nezasáhne. V pondělí ráno oznámil rezignaci na post ministra financí.

Pravicová opozice, která podporovala řecké ANO, uznala porážku. Někdejší premiér a lídr středo-pravé Nové demokracie Antonis Samaras vyvodil z výsledků referenda důsledky a rezignoval na svůj post.   

Evropská komise zareagovala na výsledky řeckého referenda prohlášením, ve kterém uvádí, že respektuje rozhodnutí Řeků. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker by měl dnes vést rozhovory s klíčovými unijními úředníky, představiteli Evropské centrální banky a ve francouzské metropoli se sejít s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francois Hollandem. Na úterý pak do Bruselu svolal mimořádný summit, kde by měli evropští lídři rokovat o dalším postupu vůči Řecku.

Míč je na straně Angely Merkelové a spol.

Řecké referendum se ocitlo na titulních stranách řady světových médií a do jeho hodnocení se pustila řada předních komentátorů. Podle hlavního dopisovatele britské BBC Gavina Hewitta čelí Evropská unie nejvážnější krizi ve své historii. Těžké dny prý čekají zejména německou kancléřku Angelu Merkelovou, které by případný odchod Řecka z eurozóny mohl silně pokazit reputaci a sečíst její dny v kancléřském křesle, neboť je to prý zejména ona, kdo chce Řecko udržet v eurozóně.     

Podle Guardianu drží v ruce všechny trumfy Evropská centrální banka. Pokud neprodlouží pomoc řeckým bankám, popostrčí prý definitivně krachující zemi z útesu eurozóny. Analytik švýcarské Société Générale, kterého britské médium oslovilo, však soudí, že prozatím nic nenasvědčuje tomu, že Evropská centrální banka k takovému opatření sáhne.

Dopisovatel britského deníku Independent Robert Fisk po rozhovorech s řadou řeckých občanů, kteří včera vyšli do athénských ulic, konstatuje, že Řekové rozhodně nechtějí opustit euro. Tady ale dle něj vyvstává problém, neboť Evropská unie a velcí bankéři Západu v posledních několika týdnech rozhodně nepůsobili jako gentlemani, kteří by chtěli být k Řecku štědří, nýbrž jako nelítostní věřitelé, kteří hodlají sedřít chudé Řeky z kůže.

Podle dopisovatele New York Times Neila Irwina se nyní musí evropští vůdci rozhodnout, zda je jejich frustrace z Řecka dostatečně silná natolik, aby vykázali Řecko z eurozóny. Řekové dle něj včera dali jasně najevo, že jsou ochotní riskovat euro, aby se vyhnuli dalšímu šetření a škrcení opasků. Nyní je prý na řadě německá kancléřka Angela Merkelová a další evropští lídři, kteří čelí tikajícím hodinám, aby učinili rozhodnutí, které se potáhne jako červená stužka historií evropské integrace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…