Hlas studentů: Na Hrad chtějí Franze, Fischera a knížete

13.12.2012 8:31

V úterý a ve středu se žáci čtyř set škol zúčastnili studentských prezidentských voleb. Jejich hlas by na Pražský hrad dostal Vladimíra Franze. Za ním by skončil Jan Fischer, zatímco straničtí kandidáti by zcela propadli.

Hlas studentů: Na Hrad chtějí Franze, Fischera a knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Vladmír Franz přednášel na právnické fakultě

Z více než šedesáti tisíc hlasů by podle serveru iDNES.cz Vladimír Franz získal 40,7 procenta. Do případného druhého kola by s ním postoupil Jan Fischer, který měl ale velkou ztrátu  - získal jen 19,4 procenta. Následoval Karel Schwarzenberg s 14,6 procenty a Miloš Zeman, který si připsal 9,4 procenta.

Následovaly dvě ženské kandidátky  - Táňa Fischerová s rovnými pěti procenty a Zuzana Roithová s 4,4 procenta a pole uzavírali dva kandidáti největších politických stran. Přemysl Sobotka z ODS porazil posledního Jiřího Dienstbera z ČSSD o pouhé dva hlasy.

„Výsledky potvrzují to, že mladí lidé jsou z velkých a etablovaných politických stran rozčarovaní, že jim vadí jejich pojetí politiky, případně její nesrozumitelnost,“ říká Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni, která studentské volby organizuje. „Logicky proto ve volbách nanečisto zvítězil kandidát, kterého mladí lidé vnímají jako nepolitika; kandidát, který se z jejich pohledu politikou neušpinil. Jeho nekonformita a způsob vystupování jsou jim zřejmě sympatické,“ dodává.

Projekt studentských voleb se poprvé objevil před sněmovními volbami v roce 2010 a jeho účelem je přiblížit mladé generaci principy voleb a zvýšit účast prvovoličů v řádných volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…