Hlasy voličů ODS dnes leží na ulici. Neradostné pětadvacáté narozeniny pravicového lídra očima Bohumila Pečinky

25.04.2016 19:07

O 25letém výročí Občanské demokratické strany hovořil v Interview ČT24 politický komentátor Bohumil Pečinka.

Hlasy voličů ODS dnes leží na ulici. Neradostné pětadvacáté narozeniny pravicového lídra očima Bohumila Pečinky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Před dvěma lety byla ODS rozsekána na malé kousky. Petr Fiala vzal mrtvou vodu, jednotlivé části polil a ony se scelily. V pohádce Boženy Němcové je pak fáze, že se musí využít ještě živá voda. A to na ODS ještě čeká. Ukáže se, zda bude schopna nového étosu, nové expanze,“ řekl úvodem Pečinka. 

Podle něj měl Fiala uplynulé dva roky ztíženou pozici, neboť dělal vlastně pouze krizový management. „A nyní je důležité, aby začal dělat politiku. Aby nastoloval témata. A to ODS a celé české pravici chybí,“ dodal.

Pečinka následně zkritizoval straníky ODS. „Kolem Petra Fialy mohli vyrůst jiní lidé, kteří mohli žádat o místo na slunci, ale to nenastalo,“ sdělil Pečinka. „Stále se čeká na to, až někdo polije ODS živou vodou. A nikomu se nechce,“ řekl.

Komentátor se poté věnoval vzniku ODS. „ODS vznikla na základě rodících se středních vrstev ze středních a větších měst. Kdyby nevznikla ODS, tak by časem jiná ODS vznikla,“ podotkl Pečinka. Podle něj je strana jistě stranou, která se zasloužila o stát. „Byla tahoun těch prvních dvaceti let,“ připomněl například dvě prezidentská období Václava Klause či tři premiéry z řad ODS. Neopomněl však ani zmínit chyby, které strana udělala. To podle něj udělala za každého z premiérů – jak za Václava Klause, tak za Mirka Topolánka i Petra Nečase.

Největším problémem ODS je podle Pečinky v této době nedostatek podpory poměrně schopného lídra Petra Fialy. 

Pečinka se také rozpovídal o voličích ODS. „Hlasy voličů, pravice a potažmo ODS leží na ulici. TOP 09 prožívá krizi identity,“ myslí si Pečinka a všímá si také hnutí ANO. Podle něj poté, co hnutí Andrej Babiš založil, část voličů ODS odešla. Nyní prý bude otázkou, jakým způsobem hnutí ANO postaví volební program, zda směrem k Miloši Zemanovi či směrem od středu doprava. „Bude záležet na tom, jak se začne prezentovat. Nevystačí již jenom s tím protestním étosem,“ dodal.

Ke 25. výročí se vyjádřil také Václav Klaus, jenž tvrdí, že strana je jinou stranou, než kterou zakládal. „Odcházející prezidenti, předsedové strany, ať už sociálnědemokratických, ODS nebo jiných, jsou mimořádně kritičtí a neloajální ke svým stranám,“ vyjádřil se k jeho slovům Pečinka.

„On je starý sportovec a chce vítězit. Ve straně však převažují lidé, kteří chtějí držet pozice,“ dodal k osobě Václava Klause komentátor. Václav Klaus mladší by se před tím, než by se stal předsedou strany, měl stát nejprve poslancem. „Kdyby Petr Fiala náhle ustoupil, tak by Václav Klaus mladší zcela jistě byl kandidátem na předsedu,“ řekl a zmínil další dvě jména, jež mají ve straně vliv a popularitu – předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru a starostku druhé pražské části Janu Černochovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …