Hlavně nesejít na švédskou cestu! Matematik Kechlibar varuje před situací s uprchlíky a přidává VIDEO

14.01.2017 13:47

Matematik Marian Kechlibar zaregistroval nedávnou reportáž norské televize o odvrácené tváří Švédska. Tato reportáž prý vhodně doplňuje vyprávění Kateřiny Janouchové v DVTV. Žena žijící ve Švédsku konstatovala, že tamní úřady už přestávají situaci s migranty zvládat. Kechlibar jí na základě reportáže norské televize dává za pravdu.

Hlavně nesejít na švédskou cestu! Matematik Kechlibar varuje před situací s uprchlíky a přidává VIDEO
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Prezident Miloš Zeman často mluví o tom, že bychom se měli vydat švédskou cestou při budování sociálního státu. S tím, jak ve Švédsku v posledních letech narostl počet migrantů, by ale podle matematika bylo lepší švédskou cestou se nevydat.

„Když mi bylo třináct, představovali jsme si v tehdejším čerstvě popřevratovém Československu Švédsko jako druh ráje na zemi. Tou dobou se rozhodovalo o budoucím směřování země a ‚švédská cesta‘ byla přitom často skloňovaným pojmem. Uplynulo 25 let a střední Evropa řeší zejména otázku, jak na tu ‚švédskou cestu‘ omylem také nesejít,“ zmiňuje Kechlibar.

Reportáž norské veřejnoprávní televize NRK z loňského roku totiž ukazuje, čemu jsou vystaveni švédští policisté. Když projíždí ulicemi, potkají skupinu mladíků, kteří se před policií okamžitě dají na útěk. Strážci zákona je doženou a ptají se, proč se dali na útěk. Moc toho z nich ale nedostali, jen tvrdili, že jim je 15 let. Podle všeho se bavili tím, že házeli kameny do oken školy. Policisté kontaktovali rodiče. A to není jediná zvláštní příhoda.

V některých čtvrtích se prý pohybuje mravnostní policie, která šikanuje dívky, jež si dovolí na sebe obléknout něco nevhodného, třeba džíny. Takhle to dnes vypadá v některých částech země. A je to stále ještě Švédsko, když se nesmíš oblékat jako ve Švédsku, ale jako v Afghánistánu?  

Další epizoda v reportáži se týká Tino Sanandajiho, švédského ekonoma kurdského původu. Novináři s ním chtěli udělat rozhovor v kavárně, jenže najednou do kavárny dorazila skupina mužů, kteří si nepřáli být natočeni na kameru a Sanandajiho i s novináři z kavárny vyhnali.

„Konfliktní potenciál je dán zejména tím, že švédští nacionalisté považují tato území za ‚ztracená teritoria národa‘, podobně jako v Izraeli považují Západní břeh za Judeu a Samaří, historické území Izraele. Kvůli takovým ztraceným teritoriím se v minulosti dosti často bojovalo a ještě se bojovat bude,“ varoval Kechlibar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…